Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Δηλώσεις Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δηλώσεις Δημοκρατικής Συμμαχίας
1) Ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
«Με τις δηλώσεις που έγιναν μετά το Eurogroup, αποδείχθηκε χθες το βράδυ ότι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν είχε καθόλου διαπραγματευτεί το θέμα των μικρών Ελλήνων ομολογιούχων στην Ευρώπη και οι υποσχέσεις που έδινε ο κ. Βενιζέλος, προ της υλοποίησης του PSI, ήταν ανεύθυνες και ανυπόστατες.
Ο κ. Βενιζέλος είτε παραπλανούσε τους Έλληνες μικρο-ομολογιούχους όταν έλεγε ότι: «θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών και αυτό αφορά πρωτίστως αυτούς που αν είχαν καταθέσει τα λεφτά τους σε τράπεζες θα είχαν την εγγύηση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, του ΤΑΕΚΕ, γιατί όπως ξέρετε η κατάθεση είναι μέχρι 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο ανά τράπεζα», είτε έδειξε απίστευτη αμέλεια, αφού δεν είχε -ως όφειλε- διαπραγματευτεί το θέμα προ της κατάληξης του PSI, όταν ήταν σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση.
Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε να το κάνει κατόπιν εορτής και απέτυχε παταγωδώς, ενώ η Νέα Δημοκρατία διακρίνεται για την ένοχη σιωπή της.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η άνιση μεταχείριση των Ελλήνων μικρών ομολογιούχων έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν είχε κανένα ιδιαίτερο δικαίωμα ως κάτοχος των ίδιων ομολόγων με τους υπολοίπους να απολαμβάνει διακριτική μεταχείριση και κυρίως η προστασία την οποία εξασφάλισε το ελληνικό κράτος για τις οφειλές του, σε σχέση με την ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, αλλάζοντας εκ των υστέρων με νόμο τις συμβάσεις τις οποίες είχε συνάψει, δημιουργούν σοβαρά νομικά θέματα τα οποία είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν τα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.
Με το δεδομένο αυτό οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αντιληφθούν ότι το βαθύ αίσθημα αδικίας που δημιουργεί η στάση του Eurogroup, μετά τη διαπραγματευτική ανυπαρξία της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, έχει σοβαρό κίνδυνο να καταλήξει σε απίστευτα νομικά αδιέξοδα και αποφάσεις, που θα επηρεάσουν δυσμενώς τη δημόσια δανειοδότηση σε ολόκληρη την Ευρώπη».

2) Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση (on camera):
«Στην ελληνική οικονομία, που συνεχίζει να έχει ελλείμματα χωρίς να παράγει, η πτώση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, η βίαιη αναπροσαρμογή στα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας  και της ανάπτυξης.         
Μοναδική λύση είναι η προώθηση από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, των μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος, υλοποιώντας άμεσα αποκρατικοποιήσεις, μείωση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία και άρση του πλήθους των αντικινήτρων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και την απελευθέρωση της αγοράς».
Μπορείτε να κατεβάσετε τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας από εδώ: downloads.dimsim.gr

3) Το σχέδιο προτάσεων του υπουργού Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση των κομμάτων αν και περιλαμβάνει  θετικές προτάσεις, (όπως την απαγόρευση του δανεισμού με εγγύηση τις  μελλοντικές χρηματοδοτήσεις), συνεχίζει να συντηρεί τις υψηλές κρατικές δαπάνες για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Η πρόταση για μείωση της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης μόνο κατά  25% καθώς και η διατήρηση παράλληλων κωδικών όπως είναι αυτοί για την έκτακτη εκλογική επιχορήγηση και  την επιμόρφωση (έστω και με μείωση κατά 30%) δεν είναι ικανοποιητικές στις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν. Δείχνει ότι τα κόμματα που συγκυβερνούν δεν αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται πιο δραστικές παρεμβάσεις και αλλαγές για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι επιβάλλεται η μείωση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης να είναι της τάξης του 50% και να καταργηθούν οι παράπλευρες ενισχύσεις για έκτακτες χρηματοδοτήσεις και για επιμορφωτικούς σκοπούς.
Συμφωνούμε με την θέσπιση διατάξεων όπως είναι  του υπολογισμού της χρηματοδότησης σε απολογιστική βάση επί των πραγματοποιηθέντων εσόδων, την χρηματοδότηση ή ενίσχυση των κομμάτων από ιδιώτες με διαφανείς διαδικασίες, την απαγόρευση της εκχώρησης ως εγγύησης στις τράπεζες της κρατικής χρηματοδότησης πέραν του έτους, και της απαγόρευσης σύναψης νέων  δανείων μέχρι την εξόφληση των υφιστάμενων δανείων τους τις οποίες πρότεινε η Πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη  κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Όλα αυτά βέβαια  θα έχουν νόημα και αξία αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εγκαταλείψουν οριστικά την προσπάθεια τους να ψηφίσουν την  σκανδαλώδη τροπολογία που κατέθεσαν οι δύο γραμματείς των κομμάτων την περασμένη εβδομάδα με την οποία χαρίζουν χρήματα των φορολογουμένων στους υπερδανεισμένους κομματικούς μηχανισμούς τους.
Με την προκλητική και σκανδαλώδη  ρύθμιση  η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ενισχύει την αναξιοπιστία της πολιτικής και των κομμάτων και προκαλεί τον ελληνικό λαό, που εκτός όλων των άλλων θα κληθεί να πληρώσει και τα χρέη των κομμάτων που τον έφεραν εδώ.

4) Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θανάσης Ζορμπάς, έκανε την  ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα αναβλήθηκαν με χρήση βίας οι εκλογές για ανάδειξη Συμβουλίου Ιδρύματος στο ΤΕΙ Κρήτης. Ο δε εκπρόσωπος των σπουδαστών δήλωσε ότι ο νόμος δεν είναι προς το συμφέρον των Ιδρυμάτων και δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή του!
Η σύνοδος των πρυτάνεων ρίχνοντας τις μάσκες του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, καλεί το υπουργείο, να τελειώνει με την εκκρεμότητα και να επιτρέψει στις συγκλήτους να καταρτίζουν προϋπολογισμούς.
Ο αναπληρωτής υπουργός μας ενημέρωσε ότι έδωσε οδηγίες στους πρυτάνεις περί οικονομικής διαχείρισης και τους προέτρεψε να συνεδριάσουν επί τούτου.
Όλα αυτά σε αντίθεση με το νόμο 4009 τον οποίο έχει ψηφίσει και η ΝΔ και ο οποίος προβλέπει αυτονομία των ΑΕΙ-ΤΕΙ, κατάρτιση του προϋπολογισμού από τα Συμβούλια μέχρι τις 30 Ιανουαρίου και περιορισμό των φοιτητών στη μάθηση και όχι στη διοίκηση των ιδρυμάτων.
Κύριοι υπουργοί της ΝΔ αυτό εννοείτε όταν λέτε ότι η ψήφιση ενός νόμου σας δεσμεύει για την εφαρμογή του;»

5) Δυστυχώς, η θητεία της κ. Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εγκαινιάζεται με ένα αρνητικό ρεκόρ.
Όπως αναγράφηκε στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, πρατήριο καυσίμων στο Τεφέλι Ηρακλείου, ανήρτησε τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη στα 2.048 ευρώ το λίτρο για καύσιμο 100 οκτανίων.
Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές είναι πραγματικά ασυγκράτητες, αφού κάθε εβδομάδα πλέον παρατηρούνται και νέες αυξήσεις, ενώ δεν διαφαίνεται κανένας σαφής σχεδιασμός για συγκράτηση των τιμών.
Συνεχής άνοδος καταγράφεται και στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το πετρέλαιο diesel πωλείται μέχρι και 1.125 ευρώ το λίτρο.
Η έκρηξη αυτή των τιμών βενζίνης και πετρελαίου δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς το αρμόδιο Υπουργείο, ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα συγκράτησης, αλλά και πτώσης των τιμών, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει στους καταναλωτές να αντεπεξέρθουν σε τόσο αυξημένο κόστος.
Ταυτόχρονα ο κ. Αυγενάκης θέτει εκ νέου το ζήτημα της νοθείας στα καύσιμα, αλλά και του λαθρεμπορίου καυσίμων, καθώς το πρόβλημα όχι απλά δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, αλλά καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες, που εντείνουν την δυσπιστία των πολιτών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια των καταναλωτών.

6) Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης έχει καταδείξει με πλείστες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά και με τοποθετήσεις στην ολομέλεια της Βουλής, το ολοένα και αυξανόμενο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, ως τραγικές παρενέργειες της ύφεσης και της ανεργίας.
Πολλά νοικοκυριά ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των αστέγων. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να επιληφθεί του θέματος άμεσα, πριν έρθουμε αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ήδη, τα στοιχεία της Eurostat ακόμα και για το 2010 δείχνουν ότι 1 στους 5 έλληνες ήρθε αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της φτώχειας, φέρνοντας τη χώρα μας στην έκτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Σε δεινή οικονομική κατάσταση είναι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ακόμα και ένα μικρό βοήθημα που εισέπρατταν (από 300 έως 600 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος) κινδυνεύουν να το χάσουν, αφού αλλάζουν τα κριτήρια χορήγησής τους. Αν π.χ. κατέχουν ένα μικρό σπίτι, αυτό υπολογίζεται ως ετήσια δαπάνη άνω των 5.000 ευρώ που υπερβαίνει το όριο των 4.700 ευρώ.
Η κυβερνητική αναλγησία δείχνει τα δόντια της και στους ανέργους, μειώνοντας το πενιχρό επίδομα που εισέπρατταν. Αντί να επεξεργάζονται μέτρα άμεσης απορρόφησης στην αγορά εργασίας, οδηγούν τους πολίτες στα όρια της εξαθλίωσης.
Απαιτείται ο σχεδιασμός ενός μηχανισμού αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς πλέον αγγίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Πρέπει επιτέλους να προβλεφθούν αντι-υφεσιακά μέτρα, που θα ανακουφίσουν την αγορά και θα δώσουν προοπτικές ανάπτυξης. Όχι άλλη φοροεπιδρομή. Δεν μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν λάθη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
Αθήνα, 13 Μαρτίου 2012
Δελτία Τύπου Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.