Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Φλώρινας - Προσπάθειες για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου


Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε το Σάββατο 04 Αυγούστου 2012, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος. Τα θέματα που ανέλυσε ήταν πολλά  και επίκαιρα. Συγκεκριμένα:
Για τις εργασίες ανάπλασης του νέου πάρκου: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στον πολύ όμορφο χώρο του Νέου Πάρκου, τον οποίο προσπαθούμε να τον κάνουμε ομορφότερο. Πριν από λίγο καιρό φτιάξαμε μία σύγχρονη, πιστοποιημένη παιδική χαρά και τοποθετήσαμε υπαίθρια όργανα γυμναστικής, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τις πρωϊνές ώρες από άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας και κατά τις απογευματινές ώρες από παιδιά άνω των 15 ετών.
Η πρόθεσή μας για το συγκεκριμένο χώρο είναι, όσον αφορά στην περιοχή που βρίσκονται οι μπασκέτες, να κάνουμε ένα πλαστικοποιημένο δάπεδο και να το περιφράξουμε, στην απέναντι πλευρά από το γήπεδο μπάσκετ να προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός μικρού γηπέδου με δύο τέρματα, με ειδικό χλοοτάπητα που θα χρησιμοποιηθεί και ως γήπεδο βόλεϊ, ενώ στο κεντρικό σημείο να κατασκευάσουμε ένα skate-park, για να ικανοποιήσουμε και τις επιθυμίες των νεότερων ηλικιών».
Για την τοποθέτηση παιδικών χαρών και σε άλλες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου: «Πρόθεση και στόχος μας είναι  να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία της πόλης με την κατασκευή πιστοποιημένων και σύγχρονων παιδικών χαρών. Τα σημεία, τα οποία προτιθέμεθα να κατασκευάσουμε τέτοιες παιδικές χαρές ή να συντηρήσουμε τις ήδη υπάρχουσες, είναι του Σιδηροδρομικού Σταθμού, της Πλατείας Ηρώων και του Αγίου Δημητρίου, όπου θα κατασκευαστεί νέα παιδική χαρά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σε όλα τα χωριά από μία παιδική χαρά και θα ξεκινήσουμε από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου μας, όπως Μελίτη, Αμμοχώρι, Σιταριά, Πέρασμα, Ιτιά και Νίκη.
Για το ζωολογικό κήπο στη Φλώρινα: «Έχουμε ήδη εντάξει ως Δήμος Φλώρινας στο πρόγραμμα interreg το ζωολογικό κήπο Φλώρινας σε συνεργασία με το Μοναστήρι της F.Y.R.O.M. για τον αντίστοιχο δικό τους. Πιστεύουμε ότι αυτό το έργο θα εγκριθεί, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και από την ελληνική πλευρά και από την πλευρά της F.Y.R.O.M. ως προς την ολοκλήρωση των δύο ζωολογικών κήπων. Στόχος μας είναι ο ζωολογικός κήπος να λειτουργήσει με μία άλλη μορφή ως χώρος περίθαλψης άγριων ζώων και ως χώρος που θα φιλοξενεί οικόσιτα ζώα της περιοχής μας όπως άλογα, γαϊδούρια, πάπιες, κότες, χήνες.»
Για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας:  «Ήδη από το ΕΠΠΕΡΑΑ και το αρμόδιο Υπουργείο εστάλει πριν από δύο εβδομάδες η οριστική κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύουμε πως ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε την έγκριση για την κατασκευή της τηλεθέρμανσης. Οι οδηγίες από το ΕΠΠΕΡΑΑ είναι ότι πλέον είναι οριστικό, εφόσον η προκοινοποίηση και βάσει των στοιχείων που είχαμε στείλει έχει τελεσιδικήσει και δεν υπάρχουν άλλες παρατηρήσεις. Το ΕΠΠΕΡΑΑ και το Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι πλέον θα έχουμε την οριστική απάντηση των Βρυξελλών. Συγχρόνως έχουμε ήδη προχωρήσει στην οριστική επικαιροποίηση της μελέτης καθώς μετά από τόσο χρονικό διάστημα είχαν λήξει κάποιες εγκρίσεις και κάποιες αδειοδοτήσεις. Με τη ΔΕΥΑΦ προχωρήσαμε σε νέες αναθεωρημένες αδειοδοτήσεις και στο συμμάζεμα των τευχών δημοπράτησης.
Σύντομα θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου, η οποία μπορεί να γίνει και νωρίτερα, αν έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διεργασίες που απαιτούνται. Η δημοπράτηση μπορεί ακόμα και να προχωρήσει πριν την οριστική έγκριση της Ε.Ε., όπως μας ενημέρωσαν από το ΕΠΠΕΡΑΑ, με την υποσημείωση πως ο ανάδοχος ο οποίος θα δώσει προσφορά, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η προσφορά θα ισχύσει μετά την οριστική έγκριση. Και αυτό το κάνουμε φυσικά, για να είμαστε προετοιμασμένοι νωρίτερα, ώστε μόλις δοθεί η έγκριση να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του έργου της τηλεθέρμανσης, γιατί ο χρόνος μας πιέζει».
Για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και το κολυμβητήριο: «Έχουμε υποβάλλει πρόταση 400.000€ για τη σωστή λειτουργία του κολυμβητηρίου και την εξοικονόμηση χρημάτων. Ήδη η πρόταση που έχει γίνει με το πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ" είναι να προχωρήσουμε σε νέους τρόπους θέρμανσης του νερού του κολυμβητηρίου χρησιμοποιώντας τη γεωθερμία και την ηλιακή ενέργεια, τοποθετώντας στην οροφή ηλιακά πάνελ κενού αέρος που θα θερμαίνουν το νερό. Το σημαντικότερο είναι ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε σε εκείνη την περιοχή τη γεωθερμία, γιατί, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, στη Φλώρινα υπάρχουν πολύ δυνατά γεωθερμικά πεδία. Το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου με το "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ" θα έχει μία μείωση περίπου της τάξεως του 50%, δηλαδή αν σήμερα απαιτούνται 600.000€ για τη λειτουργία του, πιστεύω ότι θα πέσουμε στις 300.000€, ένα ποσό το οποίο μπορούμε να το έχουμε ως Δήμος και να λειτουργήσουμε το κολυμβητήριο τον επόμενο χρόνο».
Για το πρόγραμμα INTERREG: «Έχουμε πολλές προτάσεις, όπως για παράδειγμα η πρόταση με τα ποδήλατα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στην πόλη της Φλώρινας. Έχουμε επίσης προτάσεις για αναπλάσεις διαφόρων περιοχών. Οι προτάσεις αυτές αφορούν στην ανάπλαση του χώρου από τα Πανεπιστήμια μέχρι τα φανάρια στον Άγιο Δημήτριο με φαρδιά πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο και καινούριο οδόστρωμα, στην ανάπλαση του χώρου της παιδικής χαράς και του περιπτέρου απέναντι από το μουσείο και στη ανάπλαση του ποταμού από το "Πεταλωτήριο", όπου και θα κατασκευαστεί μία πεζογέφυρα, μέχρι και την Πλατεία Ηρώων. Συγκεκριμένα η πρώτη μελέτη περιλαμβάνει την ανάπλαση μέχρι την περιοχή των δικαστηρίων, αλλά στόχος μας είναι να φτάσει μέχρι την Πλατεία Ηρώων».
Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα καταφύγια:  «Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν 17 Αυγούστου και θα λήξουν στις 02 Σεπτεμβρίου. Όπως βλέπετε το διάστημα των εκδηλώσεων φέτος είναι μεγαλύτερο και αυτό συμβαίνει, γιατί είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των ντόπιων καλλιτεχνών και των πολιτιστικών συλλόγων μας. Ήδη ξεκινήσαμε να ωραιοποιούμε τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι εκδηλώσεις. Έχουμε ξεκινήσει μάλιστα και με το καθαρισμό των χώρων των καταφυγίων και είχαμε ως στόχο να πραγματοποιήσουμε εκεί μία εκδήλωση. Όμως το πρόβλημα είναι πως πρέπει να διευθετήσουμε το ιδιοκτησιακό θέμα της περιοχής δηλαδή αν είναι του Δήμου, αν είναι δημόσια περιουσία ή αν ανήκει σε κάποιους φερόμενους ως ιδιοκτήτες. Όταν ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα, θα κάνουμε εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς ή του χρόνου στις καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας. Πρέπει να πω πως ο χώρος είναι πανέμορφος και πρέπει ο καθένας μας να τον επισκεφτεί. Είναι ένα σημαντικό σημείο της Φλώρινας και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε το χώρο σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρχιτεκτόνων και των ειδικών, που ασχολούνται με το φωτισμό, ώστε να αναδείξουμε όλη εκείνη την περιοχή που αυτή τη στιγμή δε χρησιμοποιείται. Ταυτοχρόνως με το ΙΝΤΕRRΕQ και με άλλα προγράμματα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση του λόφου του Αγίου Παντελεήμονα, οπότε θα αξιοποιηθεί όχι μόνο ο χώρος των καταφυγίων αλλά και τα μονοπάτια που ξεκινούν από εκείνο το χώρο και βγαίνουν, είτε πάνω στο ΞΕΝΙΑ, είτε στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, στην περιοχή του Σταυρού, είτε στο ΦΟΟΦ. Ελπίζουμε οι εργασίες αυτές να ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, αλλιώς θα περιμένουμε του χρόνου την άνοιξη, όταν και εφόσον θα έχουμε την έγκριση των προγραμμάτων».
Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου: «Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιηθεί μία έκθεση, η οποία θα γίνει σε συνδιοργάνωση με την γκαλερί "Καπλανών" και θα φιλοξενήσει έργα περίπου 60 καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20 Αυγούστου και θα επισκεφτούν το χώρο πολλοί καλλιτέχνες, οι οποίοι θα εκθέτουν τα έργα τους.
Είμαστε σίγουροι πως οι φετινές εκδηλώσεις θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από τις περσινές, γιατί φέτος έχουμε ένα διαφορετικό σκεπτικό. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε πολλά σημεία της Φλώρινας, όπως στην Πλατεία Ηρώων, στο Νέο Πάρκο, στην αυλή του 1ου και 2ου  δημοτικού σχολείου και στο χώρο του 3ου Γυμνασίου. Το τριήμερο που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στην Πρέσπα, δε θα γίνουν εκδηλώσεις μεγάλου μεγέθους στη Φλώρινα, καθώς, εκτός του ότι είμαστε συνδιοργανωτές, δε θέλουμε να μειώσουμε τον κόσμο από τις εκδηλώσεις αυτές».
Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Φλώρινα μίλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Άρης Αριστείδου, ο οποίος είπε: « Φέτος τα πολιτιστικά δρώμενα 2012 τα συνδυάζουμε με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας. Οι εκδηλώσεις θα είναι περισσότερες και ποιοτικότερες. Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει μία διασπορά εκδηλώσεων σε πολλά μέρη της Φλώρινας, ώστε να συμμετέχουν άνθρωποι από τις γειτονιές μας. Θα πραγματοποιηθούν σε 8 διαφορετικούς κεντρικούς χώρους και η διάρκειά τους θα είναι 17 ημέρες».
Για την ανάπλαση του ζωολογικού κήπου μίλησε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝΦΛΩ κ. Ζέτα Ρίζου. Συγκεκριμένα είπε:
«Πρόκειται για μία μελέτη της ΑΝΦΛΩ σχετικά με το χώρο του πρώην ζωολογικού κήπου του Δήμου Φλώρινας που εντάξαμε στο πρόγραμμα INTERRREQ σε συνεργασία με το Μοναστήρι που έχει επίσης ένα ζωολογικό κήπο για ανάπλαση. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση και ευελπιστούμε ότι, μετά από θετική απάντηση της διαχειριστικής αρχής Θεσσαλονίκης , θα αξιοποιήσουμε αυτή την περιοχή και θα γίνει επισκέψιμη. Ελπίζουμε του χρόνου να είναι έτοιμη και να έχουμε ένα κέντρο εκπαίδευσης και αναψυχής συνολικού κόστους 700.000€ με άγρια και τοπική πανίδα».
Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Δήμαρχος Φλώρινας ανέφερε τα εξής: «Όσον αφορά στο θέμα των σκυλιών στο Νέο Πάρκο υπάρχει μία ευαισθησία δύο τάσεων, αυτή των φιλοζωϊκών οργανώσεων και αυτή των ανθρώπων που έχουν μικρά παιδιά. Ήδη επεξεργαζόμαστε ποιος χώρος θα είναι μόνο για τα σκυλιά, με τους ιδιοκτήτες τους να τα περιορίζουν στο συγκεκριμένο χώρο και ποιος θα είναι μόνο για παιδιά. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον θα υπάρχει φύλαξη, με φύλακες οι οποίοι θα ενημερώνουν, θα περιφρουρούν και θα καθαρίζουν το χώρο και ταυτόχρονα θα τοποθετήσουμε και ταμπέλες.
Όσον αφορά στην επίσκεψη φοιτητών από τη σχολή καλών τεχνών για τα γκράφιτι, ήδη υποδείξαμε τους χώρους του Νέου Πάρκου που θα ασχοληθούν με δική μας θεματολογία που θα δένει στο χώρο και επιπλέον επεξεργαζόμαστε την ιδέα να συνεχιστεί η τέχνη γκράφιτι σε τυφλούς τοίχους κτιρίων εφόσον συμφωνούν οι ιδιοκτήτες τους».
Φλώρινα, 07-08-2012
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.