Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Δημητρίου Ηλιάδη προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για το θέμα της στέγασης των σπουδαστών του ΤΕΙ

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης, θίγοντας για άλλη μια φορά το θέμα της στέγασης των σπουδαστών των τμημάτων της Φλώρινας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας στο καίριο Υπουργείο για το μέλλον αυτής της χώρας, καθώς ετοιμάζει τους αυριανούς πολίτες, αλλά και σε ένα δόρυ αιχμής για την έξοδο από την κρίση, δεδομένου ότι ο πολιτισμός που προστέθηκε στις αρμοδιότητες σας αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Επίσης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη στάση που κρατήσατε απέναντι σε προηγούμενα αιτήματά μας, όσον αφορά τα τμήματα του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας που στεγάζονται στην πόλη μας. Η τοποθέτησή σας από τη θέση του υφυπουργού που κατείχατε τότε ήταν αποφασιστική για την είσοδο τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Έτσι ένα ιστορικό και άριστα λειτουργών Ίδρυμα που προσφέρει ουσιαστικά στην πρωτογενή παραγωγή της Ελληνικής οικονομίας συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας καλέσω να στηρίξετε για μια ακόμη φορά το Παράρτημα Φλώρινας του Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο θέμα της στέγασης των φοιτητών. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει γίνει εμφανής σε όλες τις δράσεις της ανθρώπινης ζωής και κοινωνικής λειτουργίας με συνέπειες που μπορεί να αποβούν καταστροφικές για ανθρώπινες ζωές, τον κοινωνικό ιστό της χώρας αλλά και για την ίδια την οικονομία. Οι φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στην πόλη μας προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές με χαμηλά εισοδήματα, το κόστος διαβίωσής τους καταντά να είναι απαγορευτικό.
Η μη φοίτηση ακόμη και ενός φοιτητή, λόγω οικονομικών δυσκολιών, φαίνεται να είναι πρωτίστως προσωπικό ή οικογενειακό πρόβλημα. Όμως, στην πραγματικότητα είναι κοινωνικό θέμα και πρόβλημα της εθνικής οικονομίας. Για να πάρει ο κάθε φοιτητής το πτυχίο του, το κράτος έχει επενδύσει σε κτήρια, υποδομές, υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο μένει μερικώς αναξιοποίητο. Το κράτος στερείται από ανθρώπους έτοιμους να παράγουν στο κρίσιμο πεδίο της πρωτογενούς παραγωγής. Ενώ είναι και ηθική υποχρέωση του κράτους μας να παρέχει παιδεία στους νέους μας και ίσες ευκαιρίες.
Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών χρησιμοποιεί τα τελευταία οχτώ χρόνια το νέο κτίριο το οποίο διαθέτει 59 δωμάτια. Συγκεκριμένα 36 μονόκλινα και 23  δίκλινα δωμάτια (23x2=46 κλίνες), στα οποία μπορούν να στεγαστούν 82 άτομα. Από τις 82 κλίνες η Σχολή είναι υποχρεωμένη να κρατάει δύο ή ένα δίκλινα δωμάτια, ανάλογα με τη ζήτηση, για ξένους φοιτητές του εξωτερικού που έρχονται με το πρόγραμμα ERASMUS. Κατά συνέπεια ο αριθμός των φοιτητών που μπορούν να μείνουν στη φοιτητική εστία είναι 78 έως 80 άτομα.
Για γίνει δικαιούχος στη φοιτητική εστία ένας φοιτητής κάνει κάθε χρόνο αίτηση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τον κανονισμό διαμονής και αφού ληφθούν υπόψη τα εισοδηματικά  και κοινωνικά κριτήρια, η επιτροπή συντάσσει τον πίνακα δικαιούχων και επιλαχόντων. Να σημειωθεί ότι από τις 80 κλίνες οι 56 διατίθενται στους φοιτητές μεγαλύτερων εξαμήνων και οι υπόλοιπες 24 στους πρωτοετείς. Η όλη διαδικασία γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια και η επιλογή μονόκλινου ή δίκλινου δωματίου με κλήρωση.
Παρόλο που γίνεται μια προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές αυτό είναι δύσκολο, γιατί η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας έχει τρία τμήματα (Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων) και το σύνολο των ενεργών φοιτητών είναι 1750 ενώ οι εγγεγραμμένοι αγγίζουν τους 3500.
Επομένως στη φοιτητική εστία μπορεί να μπει ένας πολύ μικρός αριθμός φοιτητών σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών της Σχολής. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να διαμείνουν στην εστία είναι πάντα πολύ περισσότεροι από τις διαθέσιμες κλίνες, ενώ λόγω των αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των φοιτητών, οι αιτήσεις για στέγαση συνεχώς αυξάνονται.
Να σημειωθεί ότι, πριν δοθεί προς χρήση το κτίριο των φοιτητικών εστιών, η Σχολή για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών της είτε νοίκιαζε δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης της Φλώρινας, είτε έδινε στεγαστικό επίδομα 100 ευρώ μηνιαίως στους δικαιούχους φοιτητές.
Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες στέγασης περισσότερων φοιτητών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, παράλληλα με τη λειτουργία της φοιτητικής εστίας, είναι αναγκαίο να εφαρμόσει τα μέτρα της ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχεία ή της επιδότησης ενοικίου.
Για το θέμα της στέγασης των φοιτητών έγινε και επερώτηση στη Βουλή όπου διαπιστώθηκε η ορθολογική λειτουργία της αλλά και η ύπαρξη αδυναμίας για αύξηση των φοιτητών που στεγάζονται στις εστίες.
Αποτελεί στρατηγική αναπτυξιακή πολιτική η στήριξη ενός ζωντανού πόρου, σαν το Παράρτημα Φλώρινας, όχι μόνο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και για όλη την Ελλάδα που αναζητά επειγόντως την ανάπτυξη. Έτσι, την περίοδο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα μέγιστα την ακριτική μας περιοχή, μαζί με την μόνιμη περιθωριοποίησή της ζητούμε την ουσιαστική βοήθειά σας για την εύρεση λύσης στο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Φλώρινα, 6 Αυγούστου 2012
Δελτίο Τύπου Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.