Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Αδικαιολόγητη αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας


Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους πολίτες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου. Η μείζων μειοψηφία αποχώρησε για άλλη μια φορά από την αίθουσα, με το αιτιολογικό ότι ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης δεν θα παραβρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως είχε ενημερώσει από την αρχή της συνεδρίασης το σώμα, για να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Δήμου Αμυνταίου.
Ο λόγος της αποχώρησης είναι πρωτοφανής, δυστυχώς όμως όχι και η τακτική της αποχώρησης της μείζονος μειοψηφίας. Οι συχνές αποχωρήσεις της μείζονος μειοψηφίας από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνονται από τους πολίτες, όμως χρέος του Δήμου Αμυνταίου είναι να ενημερώσει ότι:
Α. Η παρουσία του Δημάρχου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι υποχρεωτική. Αυτό ορίζεται με σαφήνεια από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης ορίζεται ότι το κυρίαρχο σώμα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και παρίσταται στις συνεδριάσεις για να ενημερώνει το σώμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα τρέχοντα θέματα. Άρα με τις συχνές αποχωρήσεις αφενός πλήττεται η δυνατότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να λαμβάνει σωστές αποφάσεις χωρίς τον επιβεβλημένο έλεγχο της μειοψηφίας και αφετέρου βάλλεται το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου και κανένας άλλος.
Β. Ο Δήμαρχος αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφού είχε ενημερώσει το σώμα εκ των προτέρων γι’ αυτό και φυσικά για έναν πολύ σοβαρό λόγο: για να συμμετάσχει στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την πραγματοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 290.000 € από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου. Το ίδιο το ποσό, η διαβούλευση που προηγήθηκε για την πραγματοποίηση αυτών των έργων και η πρόσκληση του Περιφερειάρχη δικαιολογούν απολύτως την παρουσία του Δημάρχου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που συνεπαγόταν απουσία του από το Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω ταυτόχρονης πραγματοποίησης των συνεδριάσεων.
Γ. Τα θέματα έχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις και η συζήτηση γίνεται επί αυτών.
Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θεσμικά και πρακτικά μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης δήλωσε για το θέμα «Ο λόγος της αποχώρησης της μείζονος μειοψηφίας ήταν κάτι παραπάνω από ανεπαρκής. Με τη στάση τους αυτή ο κ. Θεοδωρίδης και οι συνεργάτες του μειώνουν συνεχώς το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη και την πληροφορήθηκα με λύπη και έκπληξη, αφού είχα ενημερώσει τους Δημοτικούς Συμβούλους ότι θα παρέμενα μέχρι κάποια στιγμή στη συνεδρίαση και μετά θα μετέβαινα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πρώτη φορά βλέπω κάποιον να αντιδρά στο να γίνουν έργα στο Δήμο από την Περιφέρεια. Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από την στάση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Δακή, που αποφάσισαν να επενδύσουν αυτούς τους πόρους στο Δήμο Αμυνταίου.
Είναι καιρός να αφήσουμε τα μικροπολιτικά παιχνιδάκια για να κοιτάξουμε τον τόπο μας σε μία περίοδο που η χώρα έχει μεγάλα προβλήματα και για να τα ξεπεράσουμε απαιτείται ομοψυχία.»
Αμύνταιο, 29 Μαΐου 2012
Γραφείο Τύπου Δήμου Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.