Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ολοκληρώθηκε το 2ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα


Στη λήξη του 2ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος στη Σιταριά παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012. Κατά  διάρκεια της εκδήλωσης εμφανίστηκαν 70 χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία χωρισμένα σε τρεις ομάδες των 20- 25 χορευτών αντάμωσαν στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου και πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Ο Δήμαρχος στην ομιλία του είπε:

«Συμπατριώτες μου, φίλες και φίλοι. Νέοι και νέες. Αγαπητά μας Μακεδονόπουλα.

Το δεύτερο Παμμακεδονικό αντάμωμα φτάνει σήμερα στο τέλος του. Μια εκδήλωση που στέφεται με απόλυτη επιτυχία και τα εύσημα ανήκουν στους διοργανωτές και στα παιδιά μας που συμμετείχαν σ’ αυτό και μας έδωσαν ανείπωτη χαρά και ελπίδα. Πως η χώρα μας, η πατρίδα, η Ελλάδα μπορεί και θα συνεχίσει να ζει, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία.
Τα νιάτα, η νεολαία μας, με την τριήμερη παρουσία της εδώ στη Σιταριά, μας  έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το δρόμο της ενότητας, της δουλειάς και της κοινής δράσης. Πως η πατρίδα μας με τέτοια νιάτα δεν έχει να φοβηθεί κανέναν.
Η Φλώρινα, η Σιταριά, η Δυτική Μακεδονία, έζησε τρεις μέρες ευτυχίας με τους χιλιάδες επισκέπτες, που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις αλλά και με τους χορευτές και τις χορεύτριες, με τα δικά μας παιδιά, γιατί αυτά είναι παιδιά όλων μας, είναι παιδιά της Μακεδονίας, της Ελλάδας ολόκληρης.
Εδώ στη Σιταριά το φετινό αντάμωμα είναι ξεχωριστό, γιατί η επιτυχία του δημιουργεί σε όλους μας πρόσθετες υποχρεώσεις και ευθύνες για το τρίτο Παμμακεδονικό Αντάμωμα. Να αγκαλιάσει το σύνολο των Μακεδόνων και να  αναδείξει με καθαρότητα και δυναμικό τρόπο, εντός και εκτός των ελληνικών τειχών τη γνήσια και αυθεντική έκφραση της Μακεδονικής Ρωμιοσύνης και να προβάλλει την ιστορική της ταυτότητα και τις ιστορικές αξίες και ρίζες της.
-Να φέρουμε πιο κοντά το σύνολο των μακεδονικής καταγωγής, δημιουργώντας σχέσεις αλληλεγγύης και μονιμότερους δεσμούς μεταξύ μας.
-Να δουλέψουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να βάλλουμε τις βάσεις, για να θυμίζουμε στις νέες γενιές, τις ρίζες μας και την μακραίωνη ιστορική μας διαδρομή, ότι εμείς οι Μακεδόνες είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με το αρχαίο παρελθόν αλλά και με τον οικουμενικό σύγχρονο Ελληνισμό.
-Να  δημιουργήσουμε και όπου υπάρχουν να ενισχύσουμε τις γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στη μητροπολιτική Ελλάδα και την μακεδονική διασπορά, με την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση.
-να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο επιστημονικό κέντρο έρευνας, τεκμηρίωσης και πληροφόρησης. Έτσι δίνουμε μια ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που εξακολουθούν να μην αποδέχονται τη διαπιστωμένη ιστορική πραγματικότητα. Έτσι απαντάμε στη δράση της ολιγάριθμης ομάδας, στα γνωστά εξαπτέρυγα  του ψευδεπίγραφου κράτους.
Όλοι αυτοί, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν σχέση και ψυχική ζωντανή επαφή με τη Μακεδονία μας.   
Η παρουσία τους είναι κίβδηλη και η όποια δράση τους αποτελεί την συνειδητή διαστρέβλωση και αλλοίωση της ιστορίας και της σύγχρονης πραγματικότητας.
Συμπατριώτες μου,
Το δεύτερο Παμμακεδονικό Αντάμωμα δίνει   την αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς, ότι  εμείς οι Μακεδόνες  δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε ούτε ετεροκαθοριζόμαστε. Είμαστε   πολίτες της μιας και μοναδικής πατρίδας της Ελλάδας. 
Εμμένουμε αταλάντευτα στις πατροπαράδοτες αρχές και αξίες μας της Μακεδονικής Ρωμιοσύνης, στη διαχρονική προσφορά των προγόνων μας και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να θίξει τη συλλογική μας μνήμη.
Εμείς δεν κατασκευάζουμε ιστορία, έχουμε μακραίωνα ιστορία. Εμείς δεν κατασκευάζουμε πολιτισμό, έχουμε πλούσιο πολυπολιτισμό και τον είδανε οι χιλιάδες επισκέπτες που ήρθαν εδώ στη Σιταριά, την καρδιά της Μακεδονίας.
Φίλες και φίλοι
Το δεύτερο Παμμακεδονικό αντάμωμα δεν πρέπει να μείνει στη μνήμη μας ως μια απλή φολκλόρ συνάντηση. Έχει μια πολυδιάσταση.  Μας δίνει την ευκαιρία να ξαδούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, την πολιτιστική μας δράση, τις σχέσεις και τη συνεργασία  ανάμεσα μας. Πως μπορούμε να ισχυροποιήσουμε με επιχειρήματα τις θέσεις μας ανά τον κόσμο και κυρίως στις κοινότητες όπου ζείτε εσείς οι Απανταχού Μακεδόνες και αποτελείτε τον πρώτο στόχο των ανιστόρητων, γιατί αποτελείτε την γραμμή αντίστασης  και το ανάχωμα στα σχέδια τους.
Σε λίγο κλείνει η αυλαία του δεύτερου Παμακεδονικού Ανταμώματος και θα γυρίσουμε όλοι στην καθημερινότητα μας.
Εδώ από τα πατρογονικά μέρη, από τη Σιταριά της Φλώρινας που είναι μικρή σε αριθμό κατοίκων αλλά μεγάλη σε ψυχή και δράση, στο σύμβολο ενότητας των αξιών μας, ας στείλουμε ένα μήνυμα, σε κάθε κατεύθυνση, ότι ενωμένοι και δημιουργικοί, κρατώντας ζωντανά τα ήθη και έθιμα μας, πιστοί στην παράδοση μας,  μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να αντιμετωπίσουμε τους ανιστόρητους και τις προκλήσεις τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό. 
Η καρδιά των Μακεδόνων χτυπάει εδώ ση Σιταριά. Και δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, με τέτοια περήφανη νεολαία, που είδαμε όλοι το τριήμερο αυτό.
Ευχαριστώ για άλλη μια φορά όλους τους συντελεστές του δεύτερου Παμμακεδονικού Ανταμώματος, αλλά κυρίως ευχαριστώ  τους συμπατριώτες μου, που όλο αυτό το τριήμερο με την παρουσία τους είχαν γεμάτο τον τεράστιο αυτό χώρο.
Καλή επάνοδο συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μου στο τρίτο Παμμακεδονικό Αντάμωμα».
Φλώρινα, 16-07-2012
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας

1 σχόλιο:

  1. Αυτοί με τις Αλβανικές φουστανέλες, Μακεδόνες είναι, Τσάμηδες ή Γκέκηδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.