Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Τρόφιμα και Ποτά της Δυτικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια αρωγός στους επιχειρηματίες – Διέξοδοι και λύσεις στις επιχειρηματικές αγωνίες


Οι επιχειρηματικές δυνάμεις και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με στόχο την ενίσχυση των τοπικών τροφίμων και ποτών συναντήθηκαν την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στο πάνελ βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης ενώ συντονιστής της συνάντησης εργασίας ήταν ο Βασίλης Κωτούλας, Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.
Ο κ. Κωτούλας παρουσίασε τα προγράμματα που διαχειρίζεται την τρέχουσα περίοδο και αφορούν στις ΜΜΕ και ειδικά το πρόγραμμα Locfood που αφορά στον κλάδο τροφίμων.
Από τον Τεχνικό Σύμβουλο του προγράμματος Κώστα Καραμάρκο παρουσιάστηκαν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του και ο ρόλος των τοπικών επιχειρήσεων σε αυτό. Ειδική αναφορά έγινε στην μεθοδολογία για την χαρτογράφηση του χώρου των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων. Τέλος αναλύθηκαν οι στόχοι του προγράμματος και η στρατηγική της ΠΔΜ για την βέλτιστη αποτελεσματικότητα του.
Την εμπειρία τους από την λειτουργία του cluster metalmanu παρουσίασαν από το Κέντρου Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ο Δημήτρης Στημονιάρης και ο Στέλιος Μαρόπουλος.
Βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την πολύ χρήσιμη αυτή πρωτοβουλία της Περιφέρειας , μέσω του περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και την οποία αγκάλιασαν με την συμμετοχή τους περίπου 40 επιχειρηματίες του κλάδου όπως και πολλοί εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και οικονομικών εταίρων, ήταν :
Εξωστρέφεια
Παρατηρείται μία δυσκαμψία των επιχειρήσεων της περιφέρειας στο εξαγωγικό εμπόριο, η οποία οφείλεται κυρίως στην έλλειψη στρατηγικής στην εξαγωγική πολιτική. Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων (επομένως και των ποσοτικών παραγωγικών δυνατοτήτων τους) είναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας στην λειτουργία του εξαγωγικού μηχανισμού.
Συνεργασίες
Το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων πρέπει να αντισταθμιστεί με συνεργατικές κινήσεις. Σήμερα η δικτύωση των επιχειρήσεων στον κλάδο τροφίμων και ποτών είναι ανύπαρκτη τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και κάθετα στην διατροφική αλυσίδα.
Οικονομία
Τα κυριότερα οικονομικά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου (πέραν των καθημερινών θεμάτων της οικονομικής κρίσης) είναι:
·                     Το υψηλό κόστος των πρώτων υλών
·                     Οι σχέσεις προμηθευτών και αλυσίδων λιανικής πώλησης δεν ευνοούν την κίνηση των προϊόντων στην αγορά. Η αδυναμία διαπραγμάτευσης με τις μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου των ΜΜΕ του κλάδου οδηγεί στην απομόνωσή τους και στον εκτοπισμό από τις μεγάλες πολυεθνικές.
Θεσμικά ζητήματα
Υπάρχουν σημαντικά θεσμικά κενά και προβλήματα στον κλάδο. Το πλαίσιο λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είναι ανεπαρκές και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Οι αρμοδιότητές του είναι περιορισμένες στο θέμα ασφάλειας τροφίμων.

Οι συνεργατικές κινήσεις της επόμενης περιόδου :
1. Οργανωμένη προώθηση των προϊόντων μέσω επαγγελματικών αποστολών με τα παραγωγικά επιμελητήρια Δυτικής Μακεδονίας
2. Δημιουργία ειδικού Σήματος Ποιότητας προϊόντων Δυτικής Μακεδονίας
3. Ηλεκτρονικό καλάθι προϊόντων τροφίμων Δυτικής Μακεδονίας
4. Παρατηρητήριο αγροτικών προϊόντων
5. Προώθηση πιστοποίησης προϊόντων του “καλαθιού” τοπικών τροφίμων Δυτ. Μακεδονίας
6. Σύσταση ή ενίσχυση λειτουργούντων Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας (Τ.Σ.Π.) και Δικτύων
7. Δημιουργία cluster τροφίμων
8. Καμπάνια ενημέρωσης των επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού, για τη στήριξη των προϊόντων του καλαθιού
9. Δημιουργία ειδικού ραφιού, στα Super Market της Δυτικής Μακεδονίας με τα τοπικά προϊόντα
10. Δημιουργία εκθετηρίων και σημείων πώλησης των τοπικών προϊόντων π.χ. στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) στην Εγνατία οδό
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Σόκουτης στο κλείσιμο της εκδήλωσης επεσήμανε τις αγωνίες των τοπικών επιχειρηματιών και δεσμεύτηκε και εντατικοποίηση των προσπαθειών της Περιφέρειας σε όλες τις κινήσεις στήριξης του κλάδου, ενώ ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής στην δευτερομιλία του ανέλυσε επιτελικά τα συμπεράσματα της και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προς την κυβέρνηση, για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την σημερινή τραγική κατάσταση της αγοράς και της κοινωνίας.
Θέλουμε πρόσθεσε ο κ. Δακής την Περιφέρεια πολύ κοντά στον επιχειρηματία, με σαφείς αρμοδιότητες, με απλές διαδικασίες αδειοδοτήσεων και ενισχύσεων, με ποιοτικό έλεγχο ασφάλειας και υγιεινής όπου και όταν προβλέπεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.