Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Εντυπωσιακή και ελπιδοφόρα προοπτική μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της ΚΥΑ για τον κλάδο των γουνοφόρων


Νέες προοπτικές για την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων, δημιουργούνται μετά τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπεγράφη εχθές και από τον Υπουργό Οικονομικών. Ήδη νωρίτερα είχε υπογραφεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό Ανάπτυξης.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ, αφορά στην εφαρμογή νομοθετικής διάταξης για την κτηνοτροφία, σύμφωνα με την οποία η εκτροφή των γουνοφόρων ζώων εντάσσεται πλέον ως οικονομική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα και στον κτηνοτροφικό κλάδο.
Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκτροφέων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζονταν από την Πολιτεία ως επαγγελματίες του δευτερογενή τομέα, δηλ. της μεταποίησης και όχι της παραγωγής.
Σύμφωνα με το βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος εισηγήθηκε προ μηνών τη συγκεκριμένη νομοθετική τροπολογία, με την αλλαγή αυτή, ο κλάδος και οι επαγγελματίες εκτροφείς θα απολαμβάνουν όλα τα κίνητρα και τις υπηρεσίες που ισχύουν για τους συναδέλφους τους κτηνοτρόφους.
Πολύ βασικό, όπως επεσήμανε ο κ. Κασαπίδης είναι ότι απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας μιας μονάδας γουνοφόρων ζώων, που ήταν και το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι εκτροφείς. Χαρακτηριστικά, για την ίδρυση μιας μονάδας γουνοφόρων, ο χρόνος και η γραφειοκρατία καθυστερούσαν την επένδυση τουλάχιστον για δύο χρόνια, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος χρόνος δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, η νομοθετική αυτή βελτίωση έρχεται σε μια περίοδο ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τον κλάδο και το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει σημαντική ετοιμότητα από ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν με αγωνία την αλλαγή αυτή. Η προοπτική του κλάδου στη Δυτική Μακεδονία είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε τριπλασιασμό της παραγωγής, μέσα σε μια πενταετία. Τα οφέλη από μια τέτοια μεγέθυνση του κλάδου θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του βουλευτή Κοζάνης, στοχεύοντας στην επίτευξη της αυτάρκειας της χώρας στα γουνοδέρματα (επιπλέον παραγωγή 2,2 εκ. δέρματα ετησίως) και μέχρι την τελική μεγέθυνση του κλάδου μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες από 660 νέες θέσεις μόνιμης εργασίας στην εκτροφή των γουνοφόρων και άλλες τόσες εποχικής διάρκειας 5 μηνών.
Τα ποσά που απαιτούνται για την αύξηση της δυναμικότητας του κλάδου, για την κατασκευή και λειτουργία νέων εκτροφείων ανέρχονται στα 145.000.000 €. Τα καθαρά κέρδη που αναμένονται εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται, σύμφωνα με τις τάσεις στις αγορές και τις τιμές των δερμάτων της τελευταίας τριετίας, από 48 έως 70 εκ. €.
Ήδη 17 νέες επενδυτικές προτάσεις για νέα εκτροφεία στους Νομούς Κοζάνης και Καστοριάς, συνολικού ύψους από 32 έως 39 εκ. € (οικονομίες κλίμακας αναλόγως του μεγέθους) είναι στο τελικό στάδιο ετοιμότητας, ενώ αρκετές από τις υφιστάμενες έχουν κάνει μικρές ή μεγάλες επεκτάσεις. Η αύξηση της δυναμικότητας του κλάδου σε εκτρεφόμενα θηλυκά αναμένεται να ξεπεράσει το 50% και ο αριθμός τους από τα 250.000 υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 130.000 και να φτάσει στα 380.000 θηλυκά. Παράλληλα, άλλη επένδυση στο νομό, ύψους 15 εκ. €, που αφορά επέκταση δυναμικότητας παραγωγής ζωοτροφής γουνοφόρων, βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνολικά επενδύσεις ύψους 47 έως 54 εκ. € λαμβάνουν χώρα την περίοδο αυτή στους νομούς Κοζάνης και Καστοριάς, στον κλάδο της εκτροφής των γουνοφόρων.
Όπως τόνισε με δηλώσεις του ο κ. Κασαπίδης: «η προοπτική αυτή είναι μοναδική σε επίπεδο χώρας και ιδιαίτερα ευνοϊκή για το νομό Κοζάνης, το νομό Καστοριάς και τη Δυτική Μακεδονία, αρκεί να γίνει με σχέδιο και προγραμματισμό. Η αξία της ευκαιρίας αυτής μεγαλώνει λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα κρίσιμη και οικονομικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως χώρα και την ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να τη χάσουμε».
Αναλυτικά την ΚΥΑ και την πρόταση του για τον κλάδο των γουνοφόρων ζώων, ο κ. Κασαπίδης θα τις παρουσιάσει και θα τις θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, παραθέτοντας σχετική συνέντευξη τύπου.          
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ του Βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.