Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Οι καθυστερήσεις και η ολιγωρία του ΕΒΕ Φλώρινας και του Εργατικού Κέντρου απογοήτευσαν τους Φλωρινιώτες που καλούνται να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης 1,40 ευρώ



Από σύσκεψη σε σύσκεψη μας οδηγούν οι δύο από τους σπουδαιότερους φορείς της πόλης μας και της Περιφερειακής Ενότητας το ΕΒΕ και το Εργατικό Κέντρο.
Ύστερα από την μεγάλη συγκέντρωση  του Μαρτίου, στην οποία ο κόσμος άφησε τον καναπέ και συμμετείχε ενεργά δίνοντας το μήνυμα του αγώνα στους τοπικούς φορείς, πιστέψαμε ότι οι εκπρόσωποι των δύο αυτών φορέων θα κάνανε κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που γνωρίζουμε χρόνια.
Ότι δεν θα περιοριζόντουσαν στις διαπιστώσεις, τα υπομνήματα κα τις παραστάσεις στα Υπουργεία. Δυστυχώς ο ενθουσιασμός των κατοίκων δεν αξιοποιήθηκε δεόντως από τους δύο φορείς, που είχαν την ευθύνη και το γενικό πρόσταγμα.
Ακολούθησαν την πεπατημένη πλην όμως αποτυχημένη και αναποτελεσματική  οδό, προκαλώντας θλίψη και απογοήτευση σε όλους.
Δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι όπως και τις προηγούμενες φορές, το απόλυτο μηδέν. Το πετρέλαιο θα το πληρώσουμε 1,40 ευρώ το λίτρο και όποιος αντέξει.
Η κυβέρνηση με την απόφαση της εξομοίωσης τιμωρεί το λαό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας, αλλά να θυμίσουμε ότι και η τακτική των εκπροσώπων μας τιμωρεί τους Φλωρινιώτες.
Ύστερα από αδικαιολόγητη στασιμότητα μηνών, προχθές τέλειωσε άλλη μια σύσκεψη φορέων για το πετρέλαιο, με μικρή συμμετοχή, με μοναδικό αποτέλεσμα  την ανακοίνωση κι άλλης σύσκεψης φορέων. Έτσιθ το γαϊτανάκι των συσκέψεων δεν λέει να τελειώσει. Ίσως αυτό μπορούμε, αυτό  κάνουμε.
Η διεκδίκηση επιδόματος πετρελαίου και για άλλους επιδόματος θέρμανσης, είναι αδιέξοδη γιατί αφορά το σύνολο της χώρας και η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ελάχιστα περιθώρια ικανοποίησης των αναγκών μας. ήδη έχει πάρει τις αποφάσεις της και δεν αλλάζει που να χτυπιόμαστε σαν το χταπόδι. Κι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν οι αποφάσεις πλανώνται πλάνην οικτράν. Θα ξυπνήσουν μουντζουρωμένοι.
Οι ενέργειες αυτές έπρεπε να γίνουν έγκαιρα, πολύ νωρίτερα, πριν ληφθούν οι αποφάσεις, τον καιρό που διαμορφώνονταν. Γιατί οι μεταγενέστερες αντιδράσεις εξυπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης. Εκτονώνουν τον κόσμο σε αδιέξοδες κινητοποιήσεις «και μετά τίποτα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος των δασκάλων Γιάννης Μπάτσιος για το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης από την συγκέντρωση του Μαρτίου και μετά.
Όμως η αναποτελεσματικότητα των κινήσεων μας ενισχύεται και από την πολυφωνία μας. Άλλη πρόταση οι φορείς, άλλη πρόταση ο βουλευτής Ν.Δ Στάθης Κωνσταντινίδης, που ομολογουμένως είναι η πιο τεκμηριωμένη και άλλη πρόταση ο Δήμος Φλώρινας.
Η ιστορία του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης κρατά πολλά χρόνια. Από την εποχή Νομαρχίας του Γιάννη Στρατάκη ο οποίος και αυτός είχε τεκμηριωμένη πρόταση με στοιχεία και αριθμούς που δυστυχώς έπεσε στο κενό, όπως στη συνέχεια και οι προτάσεις όλων όσων κατέθεσαν πρόταση επιδότησης του πετρελαίου. Κι αυτό γιατί αφορά την μισή περίπου Ελλάδα.
Υπάρχει όμως η πρόταση του Δήμου Φλώρινας που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ, της μετακύλησης του Τοπικού Πόρου στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο και είναι λύση μακράς πνοής. Τοπικό Πόρο στην Ελλάδα έχουν μόνο πέντε Δήμοι και δεν μπορεί ούτε ο κάτοικος του Νευροκοπίου ούτε της Ορεστιάδας να ζητήσει ίδια λύση γιατί δεν έχει τοπικό Πόρο. Είναι χρήματα κατάδικα μας, μέρος της ζωής που χάνουμε από τη λειτουργία των ενεργειακών μονάδων. Δυστυχώς η λύση αυτή δεν μπαίνει στο τραπέζι για συζήτηση από τους τοπικούς παράγοντες. Γιατί είναι πρόταση Βοσκόπουλου και όχι δική τους. Η μικροπολιτική, το εγώ, σε όλο τους το μεγαλείο. Κι ας διαλαλούν τα περί του αντιθέτου. Η καθημερινότητα τους διαψεύδει. Μάλιστα τώρα που βγήκε και το θέμα της τηλεθέρμανσης μας λένε ότι δεν φτάνει.
Τα στοιχεία όμως που έχει ο Δήμος Φλώρινας, δείχνουν εντελώς το αντίθετο. Ότι ο Τοπικός Πόρος αρκεί και για την μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και για την τηλεθέρμανση. Αρκεί να έχουμε ενότητα, αποφασιστικότητα, σωστό προσανατολισμό και   τεκμηριωμένη διεκδίκηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος στη συνέντευξη του της 10ης Φεβρουαρίου 2012, « το ρεύμα το οποίο καταναλώνουμε στο δήμο Φλώρινας, οικιακό, επαγγελματικό και βιομηχανικό, είναι περίπου 65.000 Μεγαβατώρες. Με ένα μέσο όρο, αν υπολογίσουμε το κόστος αυτών, είναι περίπου 7-8. 000.000 ευρώ.
Ο Τοπικός Πόρος, που παίρνει σήμερα η Φλώρινα ετησίως είναι περίπου 4.500.000 ευρώ. Το τέλος εξόρυξης από το λιγνίτη από το ορυχείο της αχλάδας ετησίως είναι 1.500.000 ευρώ. Αν λειτουργήσει το ορυχείο της Βεύης, θα πληρώνει περίπου  14.000.000 ευρώ ετησίως. Όλα αυτά είναι παραπάνω από όσα ξοδεύουμε σε ρεύμα και γι’ αυτό διεκδικώ το δωρεάν ρεύμα για τη Φλώρινα…».
Με όλα τα άλλα φοβάμαι ότι παίζουμε το παιχνίδι της κυβέρνησης.
Στη σύσκεψη των φορέων της 10.10.2012, στην  οποία παραβρέθηκαν ελάχιστοι φορείς, οι ομιλητές  αναλώθηκαν κυρίως στην επικρατούσα τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στους επαγγελματίες, η εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή κίνησης.
Αποφασίστηκε να επαναληφθεί η σύσκεψη φορέων στην οποία θα κληθούν τόσο οι αυτοδιοικητικοί φορείς όσο και οι δύο βουλευτές, προκειμένου να αποφασιστεί το διεκδικητικό πλαίσιο και οι μορφές αγωνιστικής κινητιοποίησης στο επόμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη είπαν:

ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, πρόεδρος ΕΒΕ Φλώρινας
Έχουν προηγηθεί τρεις συναντήσεις με τα σωματεία, όπου αποφασίστηκε ένα πλαίσιο διεκδίκησης για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Να συνεχίσουμε να καταθέσουμε την αντίθεση μας στην εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή της κίνησης, η οποία πλήττει την βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση με την εξομοίωση τιμωρεί τον λαό της Φλώρινας, τον αναγκάζει  εσπευσμένα να αλλάξει τρόπο θέρμανσης.
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν από τα σωματεία ήταν να γίνουν κινητοποιήσεις, να αναδείξουμε για άλλη μια φορά το πρόβλημα που έχει η περιοχή μας.
Να κλείσει η αγορά τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Το χειμώνα θα έχουμε και θύματα γιατί κάποιοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο.
Η διαρροή στη γείτονα χώρα είναι τρομακτική. Μόνο τον Αύγουστο περάσανε τα σύνορα 32.000 αυτοκίνητα με τζίρο 150.000 ευρώ το μήνα.
Το 2011 κλείσανε 30 επιχειρήσεις, φέτος έκλεισαν 377 και ο ρυθμός είναι τραγικός.

ΜΠΙΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας
Η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Αδικείται η περιοχή μας με το μέτρο αυτό της κυβέρνησης της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Η Φλώρινα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.
Πρέπει να κάνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις με κλείσιμο των δρόμων και των τελωνείων.
Η παρούσα κυβέρνηση είναι ανίκανη κι αύριο πρέπει να πέσει.

ΜΕΛΦΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, εκπρόσωπος ΔΗΜΑΡ
Τα μέτρα είναι αναγκαία για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Για να υπάρξει εκταμίευση της δόσης.
Για την χρηματοδότηση των σχολείων για πετρέλαιο αυτή θα δίνεται τμηματικά. Γι’ αυτό χρειάζεται να μελετήσουμε τα δεδομένα πριν ξεκινήσουμε καταλήψεις στα σχολεία που μόλις σταματήσανε.
ΜΠΑΤΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Κάναμε μια μεγάλη συγκέντρωση τον Μάρτιο κι ελπίζαμε όλοι. Δυστυχώς μετά δεν υπήρξε τίποτα.
Μιλάτε για κινητοποιήσεις, πιστεύετε ότι θάχουμε αποτέλεσμα τρεις μέρες πριν αγοράσουμε το πετρέλαιο με 1,40 ευρώ;
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ
Είναι η στιγμή για μάχη. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ΕΛΜΕ.
Πρέπει να αναδείξουμε κοινό μέτωπο στη διεκδίκηση μας. να γίνουν καταλήψεις στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κλείσιμο όλων των δημοσίων υπηρεσιών.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, εκπρόσωπος ατόμων με αναπηρία
Οι ανάπηροι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Σε λίγο δεν θα έχουμε χρήματα ούτε για τα φάρμακα, πώς να μείνουν για την αγορά πετρελαίου;
Να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα θέρμανσης και όχι πετρελαίου.
ΣΤΑΚΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, εκπρόσωπος ενεργών πολιτών
Η τηλεθέρμανση είναι μονόδρομος για τη Φλώρινα και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, εκπρόσωπος του σωματείου αστυνομικών υπαλλήλων Φλώρινας
Δυστυχώς καθυστερήσαμε πάρα πολύ στις κινήσεις μας.
Αν δεν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, εκπρόσωπος βενζινοπωλών
Αποφασίσαμε να μην προμηθευτούμε πετρέλαιο από τα διυλιστήρια κι όσο αντέξουμε γιατί η παραγγελίες μας έχουν μηδενιστεί.
ΠΡΑΠΑΒΕΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, εκπρόσωπος εμπορικού συλλόγου
Να κληθούν κι άλλοι φορείς σε νέα σύσκεψη και να συζητήσουμε μια διαφορετική πρόταση από το πετρέλαιο θέρμανσης.
Αναδημοσίευση από: http://parathrhthsflorina.blogspot.gr/2012/10/140.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.