Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Προβλήματα από τη συγχώνευση παθολογικού και ογκολογικού τμήματος στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας



Την αυτόνομη λειτουργία της μονάδας χημειοθεραπείας και τη στελέχωση της μονάδας παθολογίας του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας ζητά με ερώτησή του  προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.
Η εδώ και 20 μήνες ενσωμάτωση της μονάδας χημειοθεραπείας στην παθολογική μονάδα του ίδιου νοσοκομείου αφενός δημιουργεί προβλήματα στην αυτόνομη λειτουργία της, με δεδομένο ότι αποσπώνται οι ιατροί από τα πραγματικά τους καθήκοντα και απασχολούνται με άλλα εκτός της ειδικότητάς τους και αφετέρου δε δίνει λύση στα προβλήματα της παθολογικής κλινικής.
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υγείας
κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
Θέμα: Προβλήματα από τη συγχώνευση παθολογικού και ογκολογικού τμήματος στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της Υγείας πραγματοποιούνται πολλές αλλαγές τόσο σε διοικητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Στην προσπάθεια για "συμμάζεμα" και νοικοκύρεμα του συστήματος με στόχο  να μην επαναληφθούν φαινόμενα σπατάλης που υπερχρέωσαν το δημόσιο, ουδείς είναι αντίθετος.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι λειτουργικές αλλαγές έχουν αντίκτυπο στην υγεία και τη ζωή των πολιτών, είναι προφανές ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στοχευμένες δράσεις, ενώ η προχειρότητα και λύσεις "μπαλώματα" δε δικαιολογούνται.
Για την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης, της παθολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας εφαρμόζεται, εδώ και 20 μήνες, η αρχικά σχεδιασμένη προσωρινή λύση της ενσωμάτωσης της μονάδας χημειοθεραπείας με την παθολογική μονάδα του νοσοκομείου.
Η παραπάνω λύση δεν πρέπει να διαιωνιστεί άλλο, δεδομένου ότι δημιουργεί ανησυχία στους καρκινοπαθείς και τους γιατρούς ογκολόγους ως προς την εύρυθμη λειτουργία της αυτόνομης μονάδας χημειοθεραπείας με την πιθανή μόνιμη απόσπασή των ογκολόγων από τα πραγματικά τους καθήκοντα και την απασχόλησή τους με άλλα εκτός της ειδικότητάς τους. Την ίδια στιγμή δε δίνει οριστική λύση ούτε στα προβλήματα της παθολογικής κλινικής που σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
Επειδή η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας,
Επειδή με την παρούσα κατάσταση στο Μποδοσάκειο τα προβλήματα επιδεινώνονται και για τα δύο τμήματα του νοσοκομείου,
Επειδή με τη στήριξη της διοίκησης και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι σήμερα η αυτόνομη μονάδα χημειοθεραπείας του Μποδοσάκειου έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας,
Επειδή η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναγνωρίζει ως πρόβλημα την υποστελέχωση των νοσοκομείων ανά την επικράτεια,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να επαναφέρετε στο πρότερο και σύμφωνο με το ιατρικό νομικό πλαίσιο καθεστώς της αυτόνομης λειτουργίας τα δύο τμήματα του Μποδοσάκειου Nοσοκομείου Πτολεμαΐδας;
2.  Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να δώσετε οριστική λύση στο πρόβλημα της δυσλειτουργίας της παθολογικής μονάδας; Θα προβείτε σε προσλήψεις προσωπικού και πόσων ατόμων;
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013   
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.