Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στον Υπουργό Παιδείας



Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ελπίζω να μην αληθεύουν οι πληροφορίες που  φέρουν  ότι με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», του οποίου επίκειται η εξαγγελία, πρόκειται να γίνουν  παρεμβάσεις που οδηγούν στην αποδυνάμωση  ακόμη και σε κατάργηση Τμημάτων των ΤΕΙ, παρόλο που είναι τα μόνα με  το συγκεκριμένο αντικείμενο στη χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας επισημάνω, εκτός των άλλων, τα εξής:
1.                  Η κατάργηση ή συγχώνευση τέτοιων τμημάτων θα δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στην ολοκλήρωση των σπουδών των ήδη εγγεγραμμένων σε αυτά  φοιτητών.
2.                  Θα δημιουργήσει επί πλέον μεγάλα προβλήματα στα επαγγελματικά δικαιώματα των  ήδη αποφοιτησάντων από αυτά.
3.                  Ορισμένα έχουν άριστες προοπτικές να ενταχθούν σε ένα Στρατηγικό  Σχέδιο Ανάπτυξης, το οποίο για να επιτύχει πρέπει να  στηρίζεται στην αναβάθμιση της Παιδείας, στο οποίο  είμαι βέβαιος ότι αποσκοπούν οι ενέργειές σας.
Για να μη σας κουράσω περιορίζομαι να αναφέρω, ως ένα απλό  παράδειγμα που τυχαίνει να γνωρίζω καλά, το Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων της ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο Ιδρύθηκε μέσω των ΕΠΕΑΚ.
Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής :
1.                  Είναι κοινή διαπίστωση ότι για να γίνει η χώρα μας ανταγωνιστική θα πρέπει  να στραφεί στην  παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, προοριζομένων, κυρίως, για εξαγωγές, αξιοποιώντας προς τούτο τα πλεονεκτήματα του κλίματος και των φυσικών της πόρων.
2.                  Για να γίνει, ωστόσο, αυτό απαιτείται το σύστημα της παιδείας μας να μεριμνά ώστε να υπάρχουν οι επιστήμονες και τα στελέχη  που θα συμβάλουν στην παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο τέτοιων  προϊόντων.
3.                  Εκτός από το ανωτέρω Τμήμα,  στη ΣΤΕΓ Φλώρινας λειτουργούν δύο ακόμη Τμήματα, ένα Ζωικής και ένα Φυτικής Παραγωγής, οι απόφοιτοι των οποίων πρέπει επίσης να εκτίθενται σε θέματα που αφορούν την ποιότητα της παραγωγής.
4.                  Το Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων  είναι το μοναδικό του είδους του στη χώρα μας. Διαθέτει άριστες, ολοκληρωμένες και σύγχρονες υποδομές,  σε εργαστηριακό και επιστημονικό εξοπλισμό, και μπορεί να ανταποκριθεί στις ανωτέρω υποχρεώσεις.
Δεν μπορώ να φανταστώ, κ. Υπουργέ, ένα πιο επιτυχημένο παράδειγμα Τμήματος, που έγινε αρχικά υπό μορφή ΕΠΕΑΚ, με καλύτερη στόχευση από πλευράς Εθνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος είναι διατεθειμένο, αν παραστεί ανάγκη, να συμβάλει και σε  διεύρυνση του ρόλου του τμήματος αυτού.
Μέχρι τότε, ωστόσο, το Τμήμα αυτό θα πρέπει να υπάρχει ικανοποιώντας, εκτός των άλλων, και τις ανάγκες των φοιτητών που ήδη υπάρχουν στο Τμήμα μιας και δεν μπορούν να ανακατανεμηθούν λόγω του ότι δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο Τμήμα στη χώρα μας.
Επί τη ευκαιρία, επιτρέψατέ μου, κ. Υπουργέ, να σας διαβεβαιώσω ότι το Συμβούλιό μας,  με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι, είναι διατεθειμένο να συμβάλει σε μία Εθνική Στρατηγική αναβάθμισης και εξορθολογισμού της Παιδείας. Είμαι, προφανώς, στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Κοζάνη, 29-01-2013
Με τιμή
Ιωάννης Βέργαδος, τ. Πρύτανης,
Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του        
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.