Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Σημαντική διάκριση για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας


Εκδόθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (DG ECHO- European Commission) ο ειδικός επετειακός τόμος για τα 10 χρόνια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Στην ειδική αυτή έκδοση περιέχονται σημαντικά ιστορικά στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών παγκοσμίως καθώς και για τις σημαντικότερες επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον επετειακό αυτό τόμο γίνεται εκτενής αναφορά στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (σελ 82-85) και ειδικότερα στην κοινή επιχείρηση της Γ.Γ.Π.Π. με την ΔΕΗ για την μεταφορά γεννητριών συνολικής ισχύος 70MW από την Ελλάδα στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2011. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η παροχή των ελληνικών γεννητριών ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις –σε όρους τόσο αξίας όσο και μεγέθους- που πραγματοποιήθηκε ποτέ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από μια και μόνο χώρα.
Η επιχείρηση μεταφοράς των Η/Ζ στην Κύπρο περιελάμβανε 170 γιγαντιαία κοντείνερς τα οποία μεταφέρθηκαν οδικώς από την Μεγαλόπολη και τον Αθερινόλακο στον Πειραιά και από εκεί με πλοία στην Κύπρο.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά γεννητριών στον κόσμο και για μια από τις πλέον πολύπλοκες τεχνικά επιχειρήσεις.  Η μεταφορά ξεκίνησε  στις 18 Ιουλίου 2011 από τη Μεγαλόπολη και το σύνολο του συστήματος τέθηκε σε λειτουργία στις 14 Αυγούστου 29011 στο Βασιλικό της Κύπρου.
Για την επιχείρηση Κύπρος η Γ.Γ.Π.Π. ενεργοποίησε το Χρηματοδοτικό Μέσο Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. εξασφαλίζοντας  χρηματοδότηση ύψους 500.000Ε  για την κάλυψη του μεταφορικού κόστους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό  που έχει δοθεί από την Ε.Ε. σε μια και μόνο επιχείρηση του Μηχανισμού.
Ο Υφυπουργός Προστασίας  κος Μανώλης Όθωνας δήλωσε τα εξής «αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα  και ειδικότερα για την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η αναγνώριση της συστηματικής και εντατικής δουλειάς που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στην χώρα μας  στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Η συγκεκριμένη διάκριση καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Ελλάδα, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, συνεχίζει να αποτελεί, δυναμικό, πρωτοπόρο και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας είναι αξιόπιστο μέλος του δυναμικού πυρήνα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού».
Ο Γενικός Γραμματέας  Πολιτικής Προστασίας κος Θεόδωρος Μπούφης εξέφρασε την ικανοποίησή του  τονίζοντας χαρακτηριστικά «ο επετειακός αυτός τόμος ταξιδεύει ήδη σε όλο τον κόσμο την ιστορική αποτύπωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και των σημαντικότερων επιχειρήσεών του, το γεγονός ότι είμαστε εκεί αποτελεί για τους συνεργάτες μου και εμένα, το επιστέγασμα μιας μακράς πορείας  στην οποία κινούμαστε με αξιοπιστία και σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό ως κεντρική στρατηγική επιλογή γιατί είναι γεγονός πως όσο καλά και να έχουμε προετοιμασθεί όλοι μας απαιτείται να έχουμε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και κάτι ακόμη, τις διεθνείς μας συνεργασίες και ειδικότερα τις ευρωπαϊκές μας συνεργασίες».
Η έκδοση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα :
Δελτίο Τύπου Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.