Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Υποτιμά το πρόβλημα εφοδιασμού της Ελλάδας με πετρέλαιο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Έτινγκερ - Δηλώσεις του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ι.Α. Τσουκαλά, σε συνέχεια του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά του Ιράν


«Η αγορά πετρελαίου είναι παγκόσμια και η Ελλάδα μπορεί να εφοδιάζεται από αλλού. Ειδικότερα, η Ελλάδα διαθέτει μεγάλες μονάδες διύλισης και ως εκ τούτου φαίνεται ότι είναι σε θέση να στραφεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας, κ. Έτινγκερ, σε απάντησή του στις 16 Ιανουαρίου 2012 στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλίου.

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Έτινγκερ, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε:
«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 23ης Ιανουαρίου, σχετικά με το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν υποδηλώνουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Δυστυχώς η πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Ιανουαρίου), σε κοινοβουλευτική μου ερώτηση για το πρόβλημα εφοδιασμού της Ελλάδας με πετρέλαιο μετά από ενδεχόμενο εμπάργκο στο Ιράν, μοιάζει εκτός επαφής με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Είναι αυτονόητο ότι, εκτός του Ιράν, υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές πετρελαίου για την Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα της χώρας έγκειται στην αδυναμία της να εξασφαλίσει πίστωση δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και του φόβου χρεοκοπίας. Ο κ. Έτινγκερ υποτιμά το πρόβλημα εφοδιασμού της χώρας μας από εναλλακτικούς προμηθευτές και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί εναλλακτικός προμηθευτής που θα διασφαλίσει παρόμοιους ευνοϊκούς όρους πώλησης πετρελαίου με αυτούς που της παρέχει το Ιράν».
Ο κ. Τσουκαλάς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τρίτους - εισάγοντας το 46% των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, το 16% από το Ιράν, 10% από τη Σαουδική Αραβία, 10% από το Καζακστάν, 9% από τη Λιβύη και 7% από το Ιράκ - και μια διακοπή εφοδιασμού θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα εν μέσω της καταστροφικής ύφεσης που αντιμετωπίζει, θέλησε να βεβαιωθεί, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι η Ευρ. Επιτροπή θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας στην εξυπηρέτηση των ενεργειακών της αναγκών όσο διαρκεί η κρίση.
«Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 23ης Ιανουαρίου δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας και τη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας πετρελαίου, ενώ οι επιπτώσεις του εμπάργκο έχουν ήδη οδηγήσει σε μικρή αύξηση των τιμών καυσίμων.
Ευελπιστώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο θα δουν το θέμα με μεγαλύτερη σοβαρότητα και θα επανέλθουν άμεσα με ρεαλιστικές προτάσεις και συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν αδιάκοπη τροφοδοσία της Ελλάδας με πετρέλαιο, από εναλλακτικούς προμηθευτές, και πέραν του Ιουλίου», δήλωσε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.