Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

«Γόρδιος δεσμός» ο σχηματισμός κυβέρνησης


Στο Συμβούλιο των Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γίνει όπως όλα δείχνουν η ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην προσπάθεια αυτή μπαίνει πλέον και νέα πρόταση στο τραπέζι - η πρόταση του Φώτη Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση με διετή θητεία και στόχο τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Την πρόταση Κουβέλη δέχθηκε θετικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έχει από το μεσημέρι στα χέρια του την τρίτη διερευνητική εντολή, ωστόσο άρνητικά και έντονα είναι τα πρώτα μηνύματα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράθυρο αισιοδοξίας για σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Φώτη Κουβέλη στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών. Πρόταση για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα και χρονικό ορίζοντα ως τις ευρωεκλογές του 2014, διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κουβέλης, αποστολή αυτής της κυβέρνησης, είναι να κρατήσει τη χώρα μέσα στην Ε.Ε. και το ευρώ και να ξεκινήσει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Με την πρόταση Κουβέλη συμφώνησε ο κ.Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι είναι πάρα πολύ κοντά με τη δική του πρόταση περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ακόμη το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ καλό οιωνό.
Πριν την συνάντηση συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη σημείωναν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το περιθώριο συμμετοχής σε εξελίξεις που θα αποτρέψουν τις κάλπες.
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν ως «φωνή της λογικής» την πρόταση του κ. Κουβέλη, προσθέτοντας ότι «δείχνει ποιος είναι ο δρόμος».
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι οι στόχοι του κ. Κουβέλη για τριετή πορεία «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο συμπίπτουν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τριετή «υπέρβαση» του Μνημονίου.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αν η προσπάθεια καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης θα εξεταστούν ποια είναι τα φερέγγυα πρόσωπα.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτήν την κυβέρνηση αποτελεί προαπαιτούμενο, ενώ στο ερώτημα τι θα σημαίνει η μη συμμετοχή του είπαν ότι πρέπει να γίνεται «ένα βήμα τη φορά», εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στην πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί.
Από την υποστήριξη της κυβέρνησης αριστεράς σε οικουμενική κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ κ ΝΔ, η απόσταση είναι μεγάλη, σχολίαζαν δεικτικά στελέχη της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη δημιουργία κυβέρνησης με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, ενώ το απόγευμα αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσ΄πρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Την Παρασκευή στις δέκα το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με  Αντώνη Σαμαρά και στις έντεκα κατά τη συνεδρίαση της  Κοινοβουλευτικής Oμάδας της ΝΔ στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.
Δύο ώρες αργότερα θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Αρνητική, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν η πρώτη αντίδραση από το Κίνημα Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με ορίζοντα διετίας και στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε ότι ισχύουν όσα είχε πει στην πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένο στην ΚΟ, για κυβέρνηση εθνικού σκοπού «και αν τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους, και αποσύρουν τις δεσμευτικές υπογραφές τους.
Όπως είπε ο κ. Κουίκ η πρόταση θα κατατεθεί στη διαβούλευση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τόνισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν την σύγκληση της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν την «εθνική αντιπρότασή» τους στην κρίση των 300 βουλευτών.
Νέες εκλογές για να διορθώσει την ψήφο του ο λαός υπέρ του ΚΚΕ ζήτησε σε συνέντευξη τύπου η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αρνήθηκε τη συμμετοχή της στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσει και η τρίτη διερευνητική εντολή, ;oλα θα κριθούν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια
Παραδίδοντας το μεσημέρι την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι εξάντλησε κάθε δυνατότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης και κατηγόρησε τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι ψάχνουν να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη για να συνεχιστεί η λαίλαπα του μνημονίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε την επιστολή του προς τους προέδρους της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία τονίζει ότι η ψήφος του ελληνικού λαού απονομιμοποιεί το μνημόνιο και ζητά να επαναξετασθεί ολόκληρο το πλαίσιο της στρατηγικής..
Άμεση προσφυγή στις κάλπες για να διορθώσει, όπως είπε, ο λαός την ψήφο του, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας κοροϊδία τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σε συνέντευξη τύπου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εξαπέλυσε βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο στόχαστρο και της Δημοκρατικής Αριστεράς που τον κατηγόρησε ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση.
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.