Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έσωσε ορφανό αρκουδάκι


Ένα μικρό αρσενικό αρκουδάκι, φετινής γέννας, βρέθηκε το Σάββατο 19 Μαΐου από διερχόμενο οδηγό στην περιοχή της Κρανιάς Γρεβενών. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την Άγρια Ζωή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που ειδοποιήθηκε από τον οδηγό, έσπευσε άμεσα και βρήκε το αρκουδάκι φοβισμένο και εμφανώς καταπονημένο.
Το μικρό αρκουδάκι είναι περίπου 4 μηνών και ζυγίζει μόλις 3,5 κιλά! Αρχικά μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για να εξεταστεί. Παράλληλα του χορηγήθηκε σκεύασμα γάλακτος καθώς ήταν πολύ αδύνατο και αδύναμο αφού είναι πολύ πιθανό να περιπλανήθηκε για αρκετές ώρες μόνο του χωρίς τροφή!
Στη συνέχεια η επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έστησε επιχείρηση αναζήτησης της μητέρας του. Το μικρό αρκουδάκι μεταφέρθηκε με μεγάλη προσοχή σε δασικό χώρο που γειτνιάζει με το σημείο που βρέθηκε, όπου παρέμεινε για 36 περίπου ώρες μόνο του–με τη συνεχή επιτήρηση των ανθρώπων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αλλά και αυτόματων συστημάτων παρακολούθησης. Δυστυχώς, οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα κι έτσι από σήμερα ο μικρός επέστρεψε και πάλι στον Κτηνιατρικό Σταθμό.
Από σήμερα λοιπόν ξεκίνησε το δύσκολο εγχείρημα της ανατροφής του μικρού. Το επιστημονικό προσωπικό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έχοντας ήδη την εμπειρία από το επιτυχημένο παράδειγμα ανατροφής του Μικρού Τζον και του Νικήτα, και ακολουθώντας τα διεθνή πρωτόκολλα, θα προσπαθήσει να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Οι πιθανότητες να ζήσει ένα τόσο νεαρό αρκουδάκι είναι ελάχιστες, ακόμη και με τη φροντίδα των ειδικών. Άλλωστε, τα αρκουδάκια μένουν με τη μητέρα τους για 2 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους στη φύση.
Παρόμοια περιστατικά με αρκούδες αντιμετωπίζονται συχνά, σε πολλές χώρες. Πριν από ένα χρόνο μάλιστα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είχε βρει δύο ορφανά αρκουδάκια, το Μικρό Τζον και το Νικήτα, τα οποία κατάφερε να επανεντάξει με επιτυχία στη φύση. Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έχουν συγκαταλεγεί «ανάμεσα στις καλύτερες στον κόσμο για την επανένταξη ορφανών αρκούδων» από τον John Beetcham (πρώην Πρόεδρος του International Bear Association).
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει ο μικρός μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση και να μην καταλήξει άλλη μια «αιχμάλωτη» αρκούδα.
Το όνομα της ορφανής αρκούδας θα επιλεγεί τις προσεχείς εβδομάδες από τον κόσμο μέσα από ειδική ψηφοφορία στη σελίδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Facebook http://www.facebook.com/arcturosgr
Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/Βάσω Πετρίδου 2310 555920 / 6937422537
21.05.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.