Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ελλάδα και ανάπτυξη στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής


Η αντιμετώπιση της κρίση χρέους στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη θα είναι το κυρίαρχο θέμα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, η οποία θα γίνει στη σκιά και της έκθεσης του ΟΟΣΑ, που καλεί την Ευρώπη να αναλάβει δράση για την τόνωση της ανάπτυξης, προειδοποιώντας πως η κρίση στην ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί και αποτελεί την υπ'αριθμόν ένα απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Στο πνεύμα αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε «τις ευρωπαϊκές χώρες να συντονίσουν αποτελεσματικότερα τις ενέργειές τους», αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα επηρεάζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη, μάλιστα, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, επισήμανε ότι «η ξεκάθαρη προτίμηση του Οργανισμού προς όφελος της σταθερότητας είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα από όποιες πολιτικές δυνάμεις κι αν προκύψουν».
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο ότι «θα επιδιώξει μία νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη με κύριο σκοπό την ανάπτυξη». Η Γερμανία, πάντως, διέψευσε ότι Ολάντ και Μέρκελ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, επισημαίνοντας ότι η Σύνοδος είναι προπαρασκευαστική της Συνόδου του Ιουνίου και δεν θα ληφθεί καμία απόφαση. Διαμήνυσε, μάλιστα, σε ότι αφορά την έκδοση ευρωομολόγων πως είναι λανθασμένη ιδέα και η θέση της αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει.
Λιτότητα και ανάπτυξη δεν είναι αντιφατικές έννοιες διαμήνυσε, πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξη της για το γεγονός ότι η στάση της Γερμανίας έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις.
Όπως διαβεβαίωσαν, εμμέσως πλην σαφώς, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, στην άτυπη σύνοδο, θα τεθούν απλώς οι βάσεις, για το τι πρέπει να πράξουν η Επιτροπή και το Συμβούλιο στο άμεσο μέλλον, για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Αυτό που προκαθορίσθηκε είναι ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από τη θέση τους ότι, δεν γίνεται να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Σύμφωνα με τα όσα είπαν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο,τόσο ο επίτροπος Ολι Ρεν, όσο και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Δανός υπουργός Νικολάϊ Βάμεν, τα σπουδαία θα πρέπει να αναμένονται από το τέλος Μαΐου και μετά.
Στις 30 Μαΐου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις αναλυτικές συστάσεις της προς τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες θα καθορίζεται το πώς, η κάθε χώρα, θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα υπαγορεύονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στη δε «επίσημη» Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου, θα ανακοινωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, για το πώς θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη στην Ευρώπη και για το πώς θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Κατά τον κ. Ρεν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επιχειρήσει να πείσει τους ηγέτες των 27 ότι επιβάλλεται να προχωρήσουν σε μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.
Ο ίδιος, όμως, ομολόγησε ότι στα περισσότερα από τα θέματα που τίθενται για έγκριση στο Συμβούλιο, δεν υπάρχει ομοφωνία. Ζητήσαμε, είπε, την έγκριση των κυβερνήσεων των κρατών- μελών, για να προχωρήσει η Επιτροπή σε διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, προκειμένου να εντοπισθεί και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
Οι 25 από τους 27 συμφώνησαν, αλλά δύο διαφώνησαν και μπλόκαραν τη σχετική απόφαση, είπε ο κ. Ρέν.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στη Σύνοδο ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζάννιας. Ο πρωθυπουργός πριν τη συνάντηση θα συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Φαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα θα θέσει στο τραπέζι τα ζητήματα της ανάπτυξης ζητώντας:
άμεση υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις κοινοτικές υπηρεσίες για να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ,
αύξηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και
έκδοση «ομολόγου έργου» για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων υποδομής και επανέναρξη της χρηματοδότησης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.