Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Λήξη της χορωδιακής χρονιάς στο ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»


Μια εξαιρετική σε ποιότητα χορωδιακή βραδιά προσέφερε η Παιδική Χορωδία «Δημήτρης Λιώτσης» του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» το περασμένο Σάββατο 9 Ιουνίου στο θέατρο του συλλόγου. Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΣΦΑ κ. Σπύρος Παπαχαρίσης ο οποίος διάβασε το μήνυμα του προέδρου του συλλόγου κ. Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου.
Ακολούθως η σύζυγος του ιδρυτή της χορωδίας κ. Αλεξάνδρα Λιώτση απηύθυνε το δικό της χαιρετισμό.
Η συναυλία που δόθηκε με αφορμή τη λήξη της χορωδιακής χρονιάς ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη και την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η δ. Μαρία – Στέλλα Βαμβακούση. 
Την διδασκαλία της χορωδίας είχε η Αλεξάνδρα Παπά ενώ στο πιάνο συνόδευσε η Χαρίκλεια Κατσιλάκη. Την Διεύθυνση της χορωδίας είχε η Σοφία Μούλη.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε απόσπασμα από το Μιούζικαλ  «Η Μελωδία της ευτυχίας» (The Sound of Music) σε επεξεργασία του Βαλεντίνου Γ. Πατρικίδη και της Σοφίας Μούλη. Πρωταγωνίστησαν: Αλεξάνδρα Παπά, Ολυμπία  Ζωγράφου, Νίκη Τσορλάκη, Αφροδίτη Αλεξίου, ΕλεναΤσιούκη, ΑνναΤσιούκη, Μαρία Μαυρίδου, Παναγιώτα Σιώκη, Σωτηρία Σιώκη, Αναστάσιος Μπισδούνης, Ναταλία Νόβα, Ερμιόνη Γκίλου, Μαρία Σεβαστοπούλου, Χριστίνα Δημητρίου και Κετσετζή Μαρία.
Στο δεύτερο μέρος το Προκαταρκτικό Τμήμα της χορωδίας παρουσίασε τα τραγούδια «Η Μαιμουδίτσα», σε μουσική Beethoven, και στίχους Δ. Λιώτση, «Ανοιξιάτικο Μήνυμα», Λαϊκό Γερμανικό, σε στίχους και εναρμόνιση Δ. Λιώτση. Τραγούδισαν οι Αναστάσιος Μπισδούνης, Σταύρος Μαρκόπουλος και Ελευθερία  Σαρακίνη, «Η Πεταλούδα» σε μουσική Αγγελικής Καψάσκη και στίχους Τάσου Βακφάρη και επεξεργασία Σοφίας Μούλη, «Η Νερατζούλα», νησιώτικο, με εναρμόνιση Δ. Λιώτση. Τραγούδησαν Βασίλης Σαρακίνης, Μαρία Σεβαστοπούλου και Ναταλία Νόβα, «Η Τρεχαντήρα», νησιώτικο, με εναρμόνιση Δ. Λιώτση. Τραγούδησαν Σωτηρία Σιώκη και Παναγιώτα  Σιώκη. «Τα Γουρουνάκια» σε στίχους και μουσική Αγγελικής Καψάσκη και επεξεργασία Σοφίας Μούλη, «Η Γυμναστική» σε διασκευή Αγγελικής Καψάσκη και στίχους Χαρίκλειας Κατσιλάκη και Αλεξάνδρας Παπά.
Στο τρίτο μέρος το Προχωρημένο Τμήμα της χορωδίας τραγούδησε τα Solveig’s  Song From Peer Gynt Suite No.2 by Henrik Ibsen με φωνητικά από τις Νίκη Τσορλάκη και Έλενα Τσιούκη. Η επεξεργασία για δίφωνη παιδική χορωδία ήταν της Σοφίας Μούλη, «Τι Θεία Πνοή» (Όλη γύρω η πλάση γιορτάζει), Ιταλική  Καντσονέτα σε στίχους Δ. Λιώτση. Τραγούδησαν οι Ευθύμης Ψαλλίδας, Ασημένια Μποσδελεκίδου και Μάχη Μάγγου, «Αχ! Να’μουν», του Franz Schubert σε στίχους Δ. Λιώτση, «Να’χα Νερό απ’τον Πλάτανο», Συρτό Πλατανιώτικο Σάμου, Ν. Λάβδα, «Στο Αιγαίο», Νησιώτικο, με επεξεργασία Δ. Λιώτση, «Το Καράβι», μουσική  Σπ. Μαρκάτου, στίχους Σωτ. Γαλιατσάτου και εναρμόνιση Βαλεντίνου, Γ. Πατρικίδη, «Το Δελφινοκόριτσο», από το δίσκο του Μιχάλη Βιολάρη, «Το  Θαλασσινό  Τριφύλλι» με μουσική Λίνου Κόκοτου και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, «Γειά σου Χαρά σου Βενετιά», σε στίχους Νίκου Γκάτσου, μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και επεξεργασία Σοφίας Μούλη και έκλεισε με τον «Χορωδιακό αποχαιρετισμό «Καλό Καλοκαίρι».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Χριστόδουλος Παπαδόπουλος, αρχιμανδρίτης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Ηλιάδης, οι Αντιδήμαρχοι Φλώρινας κ. Άρης Αριστείδου και Αθανάσιος Μπέλτσος, ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου κ. Γιώργος Ψαλλίδας, γονείς και κηδεμόνες των μικρών χορωδών, μέλη των οικογενειών τους και πολλοί φίλοι της χορωδιακής μουσικής. 
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση υπάρχει στο ιστολόγιο της Παιδικής Χορωδίας «Δημήτρης Λιώτσης» του ΦΣΦΑ: http://httpwwwyoutubecomusersofiamouli.blogspot.gr/2012/06/9-2012_10.html
Παραθέτουμε το μήνυμα του Προέδρου του ΦΣΦΑ κ. Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου – Χατζηστεφάνου καθώς και το μήνυμα της κ. Αλεξάνδρας Λιώτση.
Μήνυμα του Προέδρου του ΦΣΦΑ κ. Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου – Χατζηστεφάνου 
Σεβαστές  αρχές
κ. Αλεξάνδρα Λιώτση
Αγαπητοί  γονείς
Παλαιές χορωδοί της Παιδικής Χορωδίας
Φίλες και φίλοι Αριστοτελικοί
Κυρίες και κύριοι
Καλωσορίσατε στον ΦΣΦΑ
Απόψε είναι μια ξεχωριστή  βραδιά για όσους παρευρίσκονται στο σύλλογό μας τον «Α». Και αυτό διότι σε λίγο θα απολαύσουμε και θα γευθούμε τον κόπο και τον μόχθο μιας ολόκληρης χρονιάς από τα μικρότερα μέλη του Συλλόγου μας, τις μικρότερες και τους μικρότερους χορωδούς του «Α» και της πόλης μας. Θα παρουσιαστεί μέρος της σημαντικής χορωδιακής καλλιέργειας που συντελείται ολόκληρη τη χρονιά από τη μαέστρο κ. Σοφία Μούλη και τις βοηθούς της κυρίες  Χαρίκλεια Κατσιλάκη και Αλεξάνδρα Παππά. Οι μικρές και μικροί χορωδοί και αυτή τη χρονιά, δούλεψαν, μόχθησαν, συνεργάστηκαν, έμαθαν περισσότερα από πέρυσι, υπερέβησαν τους εαυτούς τους και τώρα μπροστά μας, παρουσιάζουν τον κόπο τους, το έργο τους.
Και δεν είναι μόνο η  σημερινή συναυλία λήξης της χορωδιακής χρονιάς 2011-2012, κατά την οποία θα θαυμάσουμε τη Χορωδία «επί τω έργω» της. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς η Παιδική Χορωδία «Δημ. Λιώτσης» εμφανίστηκε:
Στον επίσημο εορτασμό της Εθνικής Επετείου του ΟΧΙ, στις 27 Οκτωβρίου 2011 εδώ στον ΦΣΦΑ.
Στις επίσημες εορτές των Ελευθερίων της πόλης μας στις 7 Νοεμβρίου 2011, στο νέο πάρκο Φλώρινας, μαζί με τη Χορωδία του Μουσικού Ωδείου Φλώρινας.
Στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του ΦΣΦΑ στις 21 Δεκεμβρίου 2011, σ αυτήν την Αίθουσα, μαζί με την τρίφωνη Νεανική Χορωδία Κοριτσιών του Δήμου Φλώρινας, τη Μικτή Χορωδία «Νίκος Αστρινίδης» και τη Συμφωνική Ορχήστρα «Σπύρος Σαμαράς» του Αστρινίδειου Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Στην 3η Χορωδιακή Συνάντηση νεανικών χορωδιών του ιερού ναού της Αγίας Βαρβάρας Θεσσαλονίκης, στις 24 Μαρτίου 2012 στη Θεσ/νικη.
Στην παρουσίαση της συγγραφέως Μάρας Βίγκα και των βιβλίων της, από τη Λέσχη Ανάγνωσης «VENETIA» του ΦΣΦΑ, στις 25 Μαΐου 2012 στην Αίθουσα της Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων και Καλλιτεχνών του ΦΣΦΑ. 
Σε όλες τους τις εμφανίσεις, τα παιδιά της χορωδίας, θριάμβευσαν και κατέπληξαν το κοινό όχι μόνο με την ποιότητα των φωνών τους και των προγραμμάτων που εκτέλεσαν (για τα οποία αφήνουμε τους ειδικούς να ομιλούν -και πιστέψτε μας- λένε πολλά), αλλά ιδίως με τη σκηνική στάση και παρουσία τους που χαρακτηρίζεται από κολακευτική ευταξία, πλαστικότητα κινήσεων, εκφραστικότητα, παιδική αθωότητα, αλήθεια. Και αυτό διότι μέσα στη χορωδία και κατά τη διάρκεια της εκμάθησης των τραγουδιών, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να υπακούν, να συντονίζονται, να αισθάνονται και να γίνονται «ομάδα». Όλοι γνωρίζουμε τη βαρύτητα και τη σημασία που δίνουν ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί στην έννοια και τη λειτουργία της οποιασδήποτε λειτουργικής εκπαιδευτικής «ομάδας».

Και ή αλήθεια είναι ότι η ομάδα της Παιδικής Χορωδίας του ΔΗΜ. ΛΙΩΤΣΗ, έχει κληρονομήσει αυτά τα χαρακτηριστικά από τον δημιουργό-μαέστρο της και από την ημερομηνία γέννησή της. Από την πρώτη Παιδική Χορωδία του 1942 έως και τη σημερινή του 2012, οι χορωδίες του Λιώτση, συναρπάζουν, ενθουσιάζουν, ενώνουν, δημιουργούν ευφρόσυνο και προοδευτικό κλίμα στα μέλη τους, παράγουν έργο, παιδαγωγούν, εκπολιτίζουν ήθη και συμπεριφορές, διαμορφώνουν χαρακτήρες, γεννούν παραστάσεις, αποθηκεύουν μνήμες. Υπενθυμίζουν πάντα ένα ένδοξο παρελθόν, αισιοδοξούν για το παρόν, προσβλέπουν σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Ό,τι  ακριβώς έκανε ο Δημήτριος Λιώτσης, ένας από τους πολλούς ήρωες των ελληνοαλβανικών βουνών, που με τη θυσιαστική του συμμετοχή στον αγώνα του 1940, μας πρόσφερε το μέγιστο αγαθό της ελευθερίας της πατρίδας μας. Αγαθό που κοντεύουμε να απολέσουμε σήμερα, από έναν εχθρό ύπουλο και ανήθικο σε έναν πόλεμο οικονομικών συμφερόντων και διαπλοκής.
Για τους παραπάνω λόγους και  ο «Α» τον έχει τιμήσει με την  ύψιστη τιμή που του επιτρέπει  το καταστατικό του, με τον τίτλο  του Μεγάλου Ευεργέτη και έχει ονοματίσει την πιο παραγωγική πτέρυγα  του Συλλόγου, με το όνομά του: «Πτέρυγα - Δημήτριος Λιώτσης».
Πέρα όμως από την  ανεκτίμητη προσφορά του ιδρυτή της  Παιδικής Χορωδίας κ. Δημ. Λιώτση, που του ευχόμαστε ολόψυχα ειρηνική και ανώδυνη μακροημέρευση, σημαντικότατη συμμετοχή και ευκλεή παρουσία όλες αυτές τις δεκαετίες κατείχε και κατέχει απόλυτα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η σύντροφος και σύζυγός του κ. Αλεξάνδρα Λιώτση. Ζητάμε συγγνώμη που παρουσία της αναφέρουμε τα όσα αναφέρουμε, αλλά οι αλήθειες και τα έργα σας κ. Αλεξάνδρα πρέπει να λέγονται και να μαθαίνονται πρώτα στους μαθητές σας, στους γονείς τους και έπειτα στην κοινωνία της Φλώρινας.
Η κ. Αλεξάνδρα Λιώτση, για όσους δεν ξέρουν τα έργα της και για όσους αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή της, αφοσιώθηκε στην επιθυμία του άνδρα της, να δημιουργήσει και να συντηρήσει μια παιδική χορωδία. Επιθυμία που έγινε πραγματικότητα με πολλή δουλειά από μέρους της και με πολλή-πολλή αγάπη από τους δυο μαζί. Στελέχωση, οργάνωση, χρηστή και διακριτική διοίκηση της χορωδίας, πληρωμή διδάκτρων, αγορά μουσικών οργάνων, υποτροφίες κοριτσιών-χορωδών σε ωδεία, φιλοξενία, αγορά και συντήρηση αίθουσας για τη χορωδία, πληρωμή της μαέστρου, εξόφληση λογαριασμών και παγίων εξόδων, πραγματοποίηση εκδρομών και αποστολών, επίδοση δώρων, παιχνιδιών και βοηθημάτων, επαναλαμβανόμενες χρηματικές και υλικές δωρεές προς τον «Α» και άλλα πολλά τα οποία ακόμη αγνοούμε.
Αυτή, με ελάχιστα λόγια, είναι η κ. Αλεξάνδρα Λιώτση. Για όλα αυτά που προσέφερε στην Χορωδία όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να προσφέρει, της οφείλουμε τη δημόσια αναγνώριση, τον προσήκοντα σεβασμό, τις θερμότατες ευχαριστίες μας, την ευγνωμοσύνη της μεγάλης μας Αριστοτελικής οικογένειας.
Αγαπητοί γονείς, παππούδες και γιαγιάδες των μικρών χορωδών μας, θα πρέπει να νιώθετε ασφαλείς και περήφανοι που τα παιδιά σας μεγαλώνουν μέσα σε τέτοια χέρια και τα προσέχουν, κατά την αρχαία έκφραση, «αγαθοί και καλοί πολίτες».
Εκ μέρους του ΔΣ του  ΦΣΦΑ και ολόκληρης της Αριστοτελικής  οικογένειας, σας εύχομαι ολόψυχα  καλό καλοκαίρι, καλές διακοπές, να γεμίσετε τις μπαταρίες ξεκούρασης και με ενθουσιασμό, μεράκι και μεγαλύτερη όρεξη να ξανασυναντηθούμε το φθινόπωρο.
Ο πρόεδρος του ΦΣΦΑ
Κων/νος Ραπτόπουλος-Χατζηστεφάνου
Μήνυμα της κ. Αλεξάνδρας Λιώτση
Όπως θα γνωρίζετε δεν μένουμε πια, τα τελευταία χρόνια στη Φλώρινα λόγω του προβλήματος υγείας του άνδρα μου. 
Αλλά εγώ δεν έπαψα βεβαίως να παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον την θαυμαστή εξέλιξη της παιδικής χορωδίας που είναι μεν δημιούργημα του άνδρα μου που την λειτούργησε για είκοσι περίπου χρόνια, αλλά είχε την τύχη να την συνεχίσουν επάξια οι τρεις ικανότατες κοπέλες που έχουν κάνει ανώτερες μουσικές σπουδές και που ήταν παιδιά της παιδικής χορωδίας.
Πέραν όμως από την παιδική χορωδία που έχει μια πολύ θετική επίδραση στη διαμόρφωση των παιδιών, είναι φανερό ότι γενικά στη Φλώρινα υπάρχει μια έντονη πολιτιστική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς και αυτό είναι πολύ σπουδαίο και παρήγορο.
Πρωτ΄ από όλα λειτουργεί ένα δραστήριο ωδείο που παράγει αξιόλογος μουσικούς.
Υπάρχουν (επίσης) ακόμα επιτυχημένες σχολές ζωγραφικής και προπάντων συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους οι παλαιότεροι καταξιωμένοι Φλωρινιώτες ζωγράφοι.
Λειτουργούν επίσης οι διάφορες σχολές χορού, παραδοσιακές, μοντέρνες και το ξεχωριστό χοροθέατρο της Λέσχης Πολιτισμού στο οποίο η κ. Βιβή Κοσκοσά κάνει θαυμάσια δουλειά.
Και κυρίως η ίδια η Λέσχη Πολιτισμού με τις ποικίλες δραστηριότητές της.
Υπάρχουν και πολλές άλλες καλλιτεχνικές (δραστηριότητες) κινήσεις που όμως δεν μπορώ εδώ να τις απαριθμήσω.
Το πολύ σημαντικό, ευχάριστο γεγονός όμως είναι, αυτό που διάβασα σε τοπική εφημερίδα και δείχνει ακριβώς ότι το επίπεδο πολιτισμού στη Φλώρινα ανεβαίνει ακόμα πιο πολύ.
Πρόκειται για την προσεχή συνεργασία της Λέσχης Πολιτισμού με το Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης». Αυτό λέει πολλά.
Κι έρχομαι τώρα στο καινούργιο πρόσωπο του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ. Είναι αλήθεια ότι ο τωρινός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ δεν είναι αυτός που ξέραμε. Ένας ανανεωτικός άνεμος πνέει τώρα εδώ. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν την σημερινή διοίκηση, με επικεφαλής τον κ. Ραπτόπουλο είναι νέοι, δραστήριοι με φρέσκιες ιδέες και πολλή όρεξη για δουλειά.
Αυτό το διαπιστώνει κανείς αν δει από κοντά πόση προσωπική εργασία προσφέρουν όλοι για να φέρουν σε λογαριασμό το πολύ ταλαιπωρημένο κτίριο του Συλλόγου.
Εύχομαι να συνεχίσουν να προσφέρουν με την ίδια διάθεση για το καλό όχι μόνο του Συλλόγου αλλά και της Φλώρινας.
Θέλω να πιστεύω σε μια σύσφιξη σχέσεων με όλους τους πολίτες. Άλλωστε η αρχή έγινε ήδη με τη Λέσχη Πολιτισμού.
Σας ευχαριστώ.

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"
FILEKPEDEFTIKOS SILLOGOS FLORINIS "O ARISTOTELIS"
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ | EST. 1941
Πλατεία 7 Ηρώων | 7 Heroon Sq., 
Φλώρινα, Ελλάς | Florina, Hellas | GR 53100 
Τ & F 23850 22754 - E aristotelisfsf@yahoo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.