Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας


Μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του εργατικού κέντρου Φλώρινας στις 17 Αυγούστου 2012, αποφάσισε να καταγγείλει τον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Ιωσηφίδη για τις απαράδεκτες, προσβλητικές και ανακριβείς δηλώσεις του, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ Φλώρινας στις 14 Αυγούστου 2012.
Κύριε Δήμαρχε, ο θεσμός του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου είναι να προστατεύει και να υπηρετεί τους εργαζόμενους.
Όπως αντίστοιχα και εσείς θα έπρεπε ως ανώτερος άρχοντας του δήμου σας, να προστατεύεται και να υπηρετείτε τους πολίτες του δήμου σας. Οι επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες που ενδεχομένως είχατε πριν αναλάβετε την δημοτική αρχή δε σας εξουσιοδοτούν να ενεργείτε ως επιχειρηματίας στην έδρα του δήμου σας και να νομιμοποιείται ή κατά την κρίση σας να ενοχοποιείται, κοινωνικούς λειτουργούς και εκπροσώπους των εργαζομένων.
Αυτό φαίνεται καθαρά από τις δηλώσεις σας που αφορούσαν τις προσλήψεις για το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει το εργατικό κέντρο αλλά το Υπουργείο εργασίας και ο ΑΣΕΠ. Εμείς ως επικουρικά συμβαλλόμενος φορέας έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες στο χρονικό διάστημα που είχε υπολογιστεί από το φορέα υλοποίησης του προγράμματος.
Κύριε Δήμαρχε, η κρίση της κοινωνίας και η οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα την εποχή που διανύομαι. Εσείς ως δήμαρχος αλλά αφού το θέλετε και ως επιχειρηματίας, θα έπρεπε να είστε αυτός που διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θέλουμε να ξέρουμε πως είναι δυνατόν να θίγεστε κατά αυτόν τον τρόπο από τον έλεγχο που διενεργήσαμε με την επιθεώρηση εργασίας στο χώρο των ανασκαφών των Αγίων Αναργύρων, όταν τα ημερομίσθια τα οποία καταβάλλεται στους εργαζόμενους (σύμφωνα με τις καταστάσεις τις οποίες αποστείλατε στην επιθεώρηση εργασίας) είναι απαράδεκτα χαμηλά σε σχέση με τις εργασίες και τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο ορυχείο.
Εάν εσείς θεωρείτε 22,60€, 26,80€ και 28,60€ μεικτά, ικανοποιητικά ημερομίσθια και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται 3ετιες σε κανέναν από τους εργαζόμενους, τότε κύριε δήμαρχε εμείς γνωρίζουμε ότι το νόμιμο που επικαλείσθε εσείς δεν είναι και ηθικό για τον ανώτερο άρχοντα του δήμου, να καταβάλει το χαμηλότερο ημερομίσθιο στους εργαζόμενους, το οποίο είναι πολύ κατώτερο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Και ερωτάμε κύριε δήμαρχε
Πώς είναι δυνατόν ένα έργο που θα μπορούσε να εκτελεστεί από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως την προηγούμενη χρονική περίοδο, να προκηρύσσετε σε διαγωνισμό και να μην υπάρχει αντίστοιχη προσφορά από άλλη εταιρία και μάλιστα υπερτιμολογημένο κατά 23%?
Είναι δυνατόν η ΔΕΗ ΑΕ να υπολογίζει το έργο με μισθούς πάνω από 34,00€ συν τις 3ετίες και εσείς παρόλο που πήρατε το έργο με 23% επιπρόσθετη δαπάνη να καταβάλλετε ημερομίσθιο 22,60€?
Είναι δυνατόν να εργάζονται 400 εργαζόμενοι και πλέον και κανείς να μη γνωρίζει, από ότι μας καταγγέλλουν οι ίδιοι, το ημερομίσθιο που θα παίρνουν?
Κύριε Δήμαρχε σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε να μας ασκείτε πίεση από τη θέση του δημάρχου ή να θεωρείτε ότι είστε άμεμπτος για να μην κάνουμε τους νόμιμούς ελέγχους στην εταιρία που είστε ο κύριος μέτοχος όπως επικαλεσθήκατε στην ΕΡΑ Φλώρινας. Ευτυχώς η ελληνική νομοθεσία μας δίνει το δικαίωμα ακόμα, να πραγματοποιούμε ελέγχους, να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για τα δικαιώματα τους.
Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να πληρώνονται οι εργαζόμενοι αυτά που δικαιούνται, να καταβάλλονται στην ώρα τα ημερομίσθια τους και να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους όλου του νομού.
Για το Ε.Κ.Φ.
Ο Πρόεδρος
Στέφανος Μπίρος
Ο Γενικός Γραμματέας
Μιχαήλ Καρακόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.