Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Αγιογραφίας στην Πύλη Πρεσπών


Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 12 Αυγούστου, στο Θεματικό Κέντρο Πύλης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, τα εγκαίνια Έκθεσης Αγιογραφίας.
Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των συμμετεχόντων αγιογράφων.
ΜΠΑΚΑΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Γεννήθηκα στις 29-4-1968 στην Φλώρινα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου τα έζησα στην Πρέσπα και συγκεκριμένα στο χωριό Πύλη, το οποίο και πολύ αγάπησα. Στην ηλικία των 8 ετών μετανάστευσα στην Γερμανία, μαζί με τους γονείς μου, όπου έζησα μέχρι τα 18 μου.
Φοίτησα στην Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ταυτόχρονα παρακολούθησα μαθήματα αγιογραφίας κοντά σε αγιογράφο των Ιωαννίνων.
Το 1991 άνοιξα εργαστήριο αγιογραφίας στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο διατηρούσα μέχρι το 2005. Αγιογραφώ εκκλησίες σε διάφορα χωριά των Ιωαννίνων καθώς και το τέμπλο της Αγίας Σοφίας Ανατολής. Έχω πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις σε Ιωάννινα, Άρτα, Αθήνα.
Το τελευταίο χρόνο ζω μόνιμα στον τόπο καταγωγής μου.
ΣΤΡΕΜΠΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ο Βασίλης Στρεμπένης γεννήθηκε το 1959 στη Δροσοπηγή της Φλώρινας. Ακολουθώντας μια μακρά παράδοση του τόπου του, εκείνη των «ζωγράφων του Βιτσίου», ξεκίνησε να μαθαίνει την αγιογραφία κοντά στο Δροσοπηγιώτη Πρωτομάστορα αγιογράφο Νικόλαο Ζωγράφο. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο προπαρασκευαστικό εργαστήριο του Βρασίδα Βλαχόπουλου στην Αθήνα, εξασκούμενος παράλληλα στη βυζαντινή αγιογραφία δίπλα στον αγιογράφο Δ. Ρίτσο.
Έχοντας εντοπίσει την κλίση του και στραφεί αποκλειστικά πλέον στην αγιογραφία, σύντομα διαμόρφωσε ιδιαίτερο, προσωπικό ύφος στη δουλειά του, επηρεασμένος ιδίως από το έργο των μεγάλων καλλιτεχνών της υστεροβυζαντινής Παλαιολόγειας Αναγέννησης (13ος-14ος αιώνας) και, μάλιστα, της λεγόμενης Μακεδονικής Σχολής.
Το έργο του περιλαμβάνει την αγιογράφηση εικονογραφικών συνόλων σε ναούς στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στη Θράκη και, ακόμη, στο Άγιο Όρος, καθώς και φορητές εικόνες.
Ζει στη Φλώρινα, όπου και διατηρεί το εργαστήριό του.
ΣΤΡΕΜΠΕΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Γεννήθηκε στη Δροσοπηγή Φλώρινας το Νοέμβριο του 1993. Το 2003 άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου στο εργαστήριο του ΦΣΦ Αριστοτέλη Φλώρινας με δάσκαλο τον Νίκο Ταμουτσέλη.
Από μικρός ασχολείται με την αγιογραφία, μαθαίνοντας δίπλα στον πατέρα του Βασίλειο Στρεμπένη, μέχρι και σήμερα. Το 2011 συνεχίζει να παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου στον Νίκο Ταμουτσέλη και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου και στη Θεσ/νίκη, στο εργαστήριο ζωγραφικής των Ε. Μουστακάτου, Ο. Σιαπλαούρα και Κ. Ματζίρη.
Τον Οκτώβριο του 2011 πέτυχε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, στο οποίο και φοιτεί σήμερα στο δεύτερο έτος.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο 1ο έτος από τον Καθηγητή ζωγραφικής Καστρίτση. Έχει λάβει συμμετοχή με το εργαστήριο του Νίκου Ταμουτσέλη σε ομαδικές εκθέσεις το 2005 και 2007.
ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Ο Νικηφόρος Στυλιάδης γεννήθηκε στις 28-5-1984 στην Δροσοπηγή Φλώρινας όπου και μεγάλωσε. Εκεί πήρε τα πρώτα του καλλιτεχνικά ερεθίσματα από τους ζωγράφους, αγιογράφους και μουσικούς του χωριού. Ο ίδιος αγάπησε την αγιογραφία και ασχολήθηκε από μικρός.
Το 1999 ξεκίνησε να μαθητεύει στο εργαστήριο αγιογραφίας του Βασιλείου Στρεμπένη όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα.
ΤΩΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Η καταγωγή μου είναι από την Δροσοπηγή Φλώρινας, γεννήθηκα στη Φλώρινα στις 29 Σεπτεμβρίου 1971. Είμαι απόφοιτος του ΟΑΕΔ αλλά εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος μου και ζώντας σε μια περιοχή που άνθιζε η τέχνη της αγιογραφίας ασχολήθηκα με αυτήν. Επηρεάστηκα βαθιά από την Αγιογραφική παράδοση των Ζωγράφων του Βιτσίου (Δροσοπηγιώτες). Μαθήτευσα κοντά στον Αγιογράφο Νικόλα Ζωγράφου. Έχω δουλέψει σε τοιχογραφίες Ναών σε περιοχές όπως η Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Κομοτηνή, Πέλλα, Χαλκιδική, Κέρκυρα κ.α
ΧΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Γεννήθηκε το 1969 στην Φλώρινα, αλλά μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Με την ζωγραφική καταγίνεται ανελλιπώς από τα νηπιακά χρόνια, με συμμετοχή τότε σε σχολικά δρώμενα.
• Το 1994 μαθητεύει δίπλα στον ζωγράφο Μηνά Μαγκαφά, στην Θεσσαλονίκη.
• Το 1996 φιλοτεχνεί την εικονογράφηση του ναϊδίου του Προφήτου Ηλία στην Αλεξανδρούπολη.
• Το 2000 τον Αύγουστο λαμβάνει μέρος σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής υπό τον Δήμο Φλώρινας.
• Τα τελευταία χρόνια προσφέρει έργο και ως ωρομίσθιος καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Π.Δ.Μ στην Φλώρινα, και συγκεκριμένα στο εργαστήριο Εκκλησιαστικών Τεχνών.
• Το 2010 κοσμεί το εξώφυλλο της έκδοσης της Εστίας Τιράνων, Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με μετάφραση στην Αλβανικήν ποιημάτων του ποιητού Νίκου Καββαδία.
• Το 2011 ιδρύει το «εργαστήριο ρωμαίικης εικαστικής έκφρασης – ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΕΣ» στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο «Αριστοτέλης» της Φλώρινας, όπου και διδάσκει τόσο κοσμική, όσο και εκκλησιαστική ζωγραφική κατά τον παραδοσιακό εικαστικό τρόπο.
Το εικαστικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην βαθειά κατανόηση του παραδοσιακού Ελληνικού εικαστικού τρόπου ως γλώσσα επικοινωνίας, και στην μετακένωσή του στην σύγχρονη εποχή, με ζητούμενο την δημιουργία προτύπων συνθέσεων και εικονογραφικών τύπων, που να βασίζονται στέρεα στην μακραίωνη Ελληνική εικαστική παράδοση και να διασώζουν τον χαρακτήρα της, αλλά και τις εθνικές πολιτιστικές αξίες, δίχως όμως να μιμούνται απλώς επιφανειακά υφολογικά στοιχεία.
Από το 1999 εγκαταβιεί στην Φλώρινα, όπου και εργάζεται ως καθηγητής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι έγγαμος και πατέρας 4 παιδιών. Εκτός από την ζωγραφική, ασχολείται γενικότερα με την παραδοσιακή τέχνη, και συγκεκριμένα με την ψαλτική, και την παραδοσιακή μουσική.
ΖΗΜΙΑΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ο Δημήτρης Ζημιανίτης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και κοινωνιολογία και έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στο ποινικό δίκαιο και την εγκληματολογία. Το 1998 εισήλθε στο δικαστικό σώμα και υπηρετεί σήμερα ως Εισαγγελέας Πρωτοδικών στην Αθήνα. Από το 2002 έως το 2008 υπηρέτησε με απόσπαση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Βρυξέλλες).Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποσπάστηκε για 6 μήνες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Φλώρινας. Κατά την εκεί παραμονή του, το ενδιαφέρον του για τη βυζαντινή αγιογραφία τον οδήγησε στο εργαστήριο του Βασίλη Στρεμπένη, κοντά στον οποίο πήρε σημαντικά μαθήματα αναφορικά με τη Μακεδονική Σχολή της παλαιάς αυτής τέχνης. Η –έστω βραχεία- μαθητεία κοντά στον αξιόλογο φλωρινιώτη μάστορα αποτέλεσε για το Δ. Ζημιανίτη ευτυχή συγκυρία και αφορμή ουσιαστικής κατανόησης της βυζαντινής αγιογραφίας. Αργότερα συνέχισε με μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη και στην ενορία Αγ. Θωμά στο Γουδή. Παρότι δεν είναι Φλωρινιώτης, ο Δημήτρης Ζημιανίτης αισθάνεται ´ότι χάριν στη μαθητεία του κοντά στο Βασίλη Στρεμπένη, μετέχει κι εκείνος στην κοινότητα των αγιογράφων της περιοχής αυτής.
Δ.Τ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.