Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Κλείνουν τμήματα του ΤΕΙ Φλώρινας;



Σε λουκέτο οδηγούνται τμήματα του ΤΕΙ Φλώρινας, σύμφωνα με το σχέδιο  «ΑΘΗΝΑ» περί εξορθολογισμού της λειτουργίας της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.
Το Υπουργείο προσανατολίζεται να κλείσει τα 250 τμήματα από τα  400 που υπάρχουν σήμερα διάσπαρτα στην Ελλάδα. Μάλιστα αναφέρει ο κ. Υπουργός ότι δεν μπορεί το Ισραήλ να έχει 7 τμήματα και εμείς να έχουμε 400.
Η θέση του Υπουργείου Παιδείας θορύβησε τόσο τους τοπικούς φορείς όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και προγραμματισμού προκάλεσε τη σύσκεψη με τα μέλη της επιτροπής στήριξης του ΤΕΙ  την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου προκειμένου να σταλεί υπόμνημα και να περισωθεί ό,τι μπορεί.  
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης, Ο Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και προγραμματισμού Γιάννης Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας Άρης Αριστείδου, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ κ. Νίκος Ασημόπουλος, η διευθύντρια της ΣΤΕΓ Παρασκευή Μητλιάγκα, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μιχάλης Καρακόλης και καθηγητές του ΤΕΙ Φλώρινας.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην γίνει καμία αλλαγή, τροποποίηση ή κατάργηση  στα ήδη υπάρχοντα τμήματα, να συναντηθούν  με τον υπουργό παιδείας και να του σταλεί προηγουμένως υπόμνημα με τις θέσεις των θεσμικών φορέων.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά φαίνεται πως το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ, βρίσκεται σε δυσαρμονία με τους χρήστες του ΤΕΙ που είναι οι φοιτητές αλλά και με την τοπική κοινωνία, που θέλει μια διαφορετική λειτουργία των τμημάτων, «συνδεδεμένα με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες και κτηνοτρόφους»,  όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Γιάννης Αντωνιάδης.
Ο κίνδυνος να κλείσουν είναι ορατός. Η κρυψίνοια τους δείχνει ότι ζουν στον δικό τους κόσμο, μη λαμβάνοντας υπόψιν την απόφαση του υπουργείου να μειώσει δραστικά τα τμήματα, την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, την μη συμπίεση του κόστους λειτουργίας των τμημάτων, αλλά ακόμα και τις αλλαγές που πρότειναν οι ίδιοι πριν λίγο καιρό.
«Εδώ που φτάσαμε δεν χωράει άλλη αναβολή για λήψη αποφάσεων. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να κρατήσουμε ζωντανά τα τμήματα. Είναι ένας αγώνας δύσκολος, γιατί όλες οι πόλεις θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις σχολές τους. Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο», τόνισε με έμφαση ο βουλευτής Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης. Προφανώς θυμήθηκε τις προσπάθειες που κατέβαλε τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Λιάνης, προκειμένου τα τμήματα μας να γίνουν ελκυστικά για τους φοιτητές. Τότε που με αγωνία «κυνηγούσε» τους καθηγητές να συνεδριάσουν και να πάρουν απόφαση.
για κίνδυνο κλεισίματος των τμημάτων μίλησε και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Νίκος Ασημόπουλος, ο οποίος είπε ότι, «η Δυτική Μακεδονία κινδυνεύει να μείνει χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Συμμετείχαν οι βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Αντωνιάδης και Δημήτρης Ηλιάδης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Φλώρινας Άρης Αριστείδου, ο Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Ασημόπουλος, η Διευθύντρια του ΤΕΙ Φλώρινας Παρασκευή Μητλιάγκα, Διευθύντρια της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας  στο Παράρτημα της Φλώρινας  και καθηγητές από τα τμήματα του ΤΕΙ Φλώρινας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας
Το ΤΕΙ για τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Δυστυχώς τόσο τα πανεπιστήμια όσο και το ΤΕΙ δεν είναι συνδεδεμένα με την κοινωνία και την παραγωγή.
Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ΤΕΙ  και να μην βοηθούνται οι αγρότες μας στην  παραγωγή, την ποιότητα και την μεταποίηση των παραγομένων προϊόντων.
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΙΔΗΣ, βουλευτής  ΝΔ Φλώρινας
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την ελκυστικότητα των τμημάτων του ΤΕΙ, στις προτάσεις που κατατέθηκαν  και για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη θετική ή αρνητική και στην δεινή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Έγιναν πολλές προσπάθειες άλλοτε επιτυχείς και άλλοτε όχι.
Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως  «εδώ που φτάσαμε δεν χωράει άλλη αναβολή για λήψη αποφάσεων. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να κρατήσουμε ζωντανά τα τμήματα. Είναι ένας αγώνας δύσκολος, γιατί όλες οι πόλεις θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις σχολές τους. Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο». Για τη σημερινή κατάσταση του ΤΕΙ  είπε ότι, όλοι γνωρίζουμε τι δεν κάναμε. Σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα στο τραπέζι και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις «τι μπορούμε να κρατήσουμε και τι θα χάσουμε».
Τόνισε δε πως τα επιχειρήματα ότι είμαστε ακριτικός νομός και τα συναφή δεν «μετράνε». «Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τα ισχυρότερα και πειστικά επιχειρήματα γιατί τα τμήματα πρέπει να λειτουργήσουν στη Φλώρινα και όχι κάπου αλλού. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και να πούμε την αλήθεια χωρίς ωραιοποιήσεις και τι θα θέλαμε. Τα τμήματα μας κινδυνεύουν και δεν έχουμε πολύ χρόνο. Γι’ αυτό οι προτάσεις μας πρέπει να είναι πολύ σοβαρές».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Είπε ότι πρέπει να δούμε τι έχουμε, τα στοιχεία των υποδομών, του προσωπικού και του επιπέδου  των σπουδών.
Τόνισε ότι «υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τη λειτουργία των τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας».
ΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ, Αντιδήμαρχος Δήμου Φλώρινας
Το επίπεδο του διδακτικού προσωπικού του ΤΕΙ είναι υψηλό.
Η λύση για τη Φλώρινα είναι η συσστράτευση και η αναβάθμιση των τμημάτων του ΖΤΕΙ σε πανεπιστημιακά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ, Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας
είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον απ’ όλους για το μέλλον των τμημάτων του ΤΕΙ στη Φλώρινα.
Χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να παραμείνουν τα τμήματα στη Φλώρινα, τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας και η Δυτική Μακεδονία.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΗΤΛΙΑΓΚΑ, Διευθύντρια της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας  στο Παράρτημα της Φλώρινας
Το γεωπονικό αντικείμενο του ΤΕΙ μπορεί να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα της περιοχής.
Τα επιχειρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί στη Φλώρινα και όχι αλλού είναι:
- Η περιοχή είναι γεωργοκτηνοτροφική.
- Βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλες χώρες και γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξενόγλωσσα προγράμματα που θα προσελκύσουν ξένους φοιτητές.
- Τα προγράμματα σπουδών, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και χρειάζονται πολύ μικρές αλλαγές για να είναι εξαιρετικά.
-Υπάρχουν πολύ καλές και λειτουργικές υποδομές.
Τα προβλήματα που εστιάζει η κα Μητλιάγκα δεν βρίσκονται εντός των τειχών του ΤΕΙ αλλά εκτός. Βρίσκονται στην πόλη της Φλώρινας.
-Χρειάζονται κίνητρα, κατασκευή φοιτητικών καταλυμάτων, εστιών,
-νέοι τρόποι επιχορήγησης,
-να κλείσουν οι σχολές εκεί όπου υπάρχουν και πανεπιστημιακά τμήματα ομοειδούς κατεύθυνσης.
ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, Αντιπρόεδρος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών
Ανέφερε ότι ο Υπουργός παιδείας ζήτησε τις απόψεις των ιδρυμάτων για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου από τα 400 τμήματα ΤΕΙ θα παραμείνουν μόνο 150. 
Τόνισε ότι «η Δυτική Μακεδονία κινδυνεύει να μείνει χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση». Σήμερα στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν 18 τμήματα.
Αναδημοσίευση από: http://parathrhthsflorina.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.