Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Αποκατάσταση παλαιού γυμνασίου Βεύης»



Υπογράφτηκε την Τρίτη 28 Μαΐου 2013 από το Δήμαρχο Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλο και από τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΤΕ κ. Αθανάσιο Ψουνόπουλο, το συμφωνητικό για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση παλαιού γυμνασίου Βεύης».

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο Π.Ε.Π. Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.343.697,47€ μαζί με το Φ.Π.Α., ενώ μετά την έκπτωση που έδωσε η ανάδοχος εταιρεία το έργο έχει προϋπολογισμό 776.886,88€.
Ο κ. Δήμαρχος κατά την υπογραφή της σύμβασης είπε:
«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε τη σύμβαση του έργου “Αποκατάσταση παλαιού γυμνασίου Βεύης”, ένα πολυσυζητημένο έργο, για το οποίο έχε γίνει μεγάλη προσπάθεια και από τον πρώην Δήμαρχο Μελίτης για την αναστύλωση του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά μεταγενέστερα και από εμάς. Επιτέλους, έχει προκύψει ανάδοχος και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε τη σύμβαση.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.343.697,47€ μαζί με το Φ.Π.Α. και η έκπτωση που έχει δώσει η εταιρεία ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΤΕ είναι 42,18%, πολύ μεγάλη έκπτωση για ένα τέτοιο έργο.
Εύχομαι καλή επιτυχία στον ανάδοχο του έργου και να πάνε όλα καλά. Πιστεύομε ότι με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του έργου, θα έχουμε ένα κόσμημα στο κέντρο του χωριού. Το  κτίριο αυτό έχει υποστεί πολλές βλάβες και είναι σημαντικό και για την Τοπική Κοινότητα Βεύης, αφού θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους κατοίκους ένα πανέμορφο κτίριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Τοπικής Κοινότητας».
Σύντομο ιστορικό του έργου:
Το έργο αφορά την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του παλαιού Γυμνασίου που βρίσκεται στην ΤΚ Βεύης του Δήμου Φλώρινας, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την πόλη της Φλώρινας. 
Το κτίριο, βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, επί της πλατείας, σε περίοπτη θέση. Εδώ συγκεντρώνονται όλες οι δραστηριότητες των κατοίκων.  Με κέντρο την πλατεία ο οικισμός αναπτύσσεται αμφιθεατρικά προς όλες τις κατευθύνσεις απ' αυτήν, εξ' αιτίας της μορφολογίας του εδάφους. Έτσι εξασφαλίζεται μία εκπληκτική προσήλια θέα προς στον κάμπο της Φλώρινας.
Ιστορικά στοιχεία
Το διδακτήριο, σύμφωνα με μαρτυρίες καθώς και με μία αναφορά του κ. Στέργιου Α. Τριανταφύλλου δημοδιδασκάλου, στο 70 τεύχος του 1958 του περιοδικού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, κατασκευάσθηκε το 1907 και λειτούργησε ως βουλγαρικό - εξαρχικό σχολείο, στη θέση, όπου βρισκόταν ο Ιερός Ναός της Αγίας Άννης, ο οποίος κατεδαφίστηκε από τους ιδίους.
Το 1912, κατά την μάχη της 5ης μεραρχίας, στα περίχωρα της Βεύης, εναντίον του επελθόντος εκ Μοναστηρίου τουρκικού στρατού και την επακόλουθη υποχώρηση αυτού προς το Αμύνταιο, το κτίριο πυρπολήθηκε από τους Τούρκους.
Το 1920-21, σύμφωνα με αναφορές στα βιβλία εκθέσεων επιθεωρητών της εκπαιδευτικής περιφέρειας Φλωρίνης του ιστορικού αρχείου Φλώρινας, το κτίριο ανακατασκευάσθηκε ως «εξατάξιον δημοτικόν σχολείον νέου τύπου τη συνδρομή των κατοίκων και του γενικού διοικητού». Το διδακτήριο « ... λιθόκτιστον τύπου πεντατάξιον, αποπερατωθέν εν έτη 1923, δαπάναις της κοινότητας και τη αρωγή του κράτους. Κατάστασις αυτού λίαν ικανοποιητική ... », σύμφωνα με την ίδια πηγή, ολοκληρώθηκε και λειτούργησε το 1923.
Έκτοτε, και μέχρι το 1978, λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο, οπότε αναβαθμίστηκε σε γυμνάσιο, το οποίο κάλυπτε της ανάγκες τόσο της Βεύης όσο και της γύρω περιοχής, μέχρι το 1986. Τότε το γυμνάσιο μετ' εγκαταστάθηκε σε νεοανεγερθέν κτίριο, ενώ το παλιό παραμένει μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο.
Μορφολογικά στοιχεία
Το κτίριο αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα νεοκλασικού κτιρίου μεγάλης κλίμακας, με χαρακτηριστικά τη λιτότητα, τη συμμετρία, την τριμερή κατανομή του όγκου κατά μήκος του κτιρίου και τα διακοσμητικά πλαίσια στα ανοίγματα των όψεων.
Από μαρτυρίες κατοίκων, γνωρίζουμε ότι στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις επισκευής και συντήρησης. Η πρώτη την δεκαετία του 1950 και η δεύτερη στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Έχει δύο ορόφους και ένα μικρό σε εμβαδόν υπόγειο. Το κτίριο είναι λιθόκτιστο, με τετράριχτη κεραμοσκεπή, ξύλινα μεσοπατώματα, ξύλινες επενδύσεις οροφών, καθώς και μία ξύλινη κλίμακα, που συνδέει το ισόγειο με τον όροφο.
Η κύρια όψη είναι απολύτως συμμετρική και νότια προσανατολισμένη. Χωρίζεται σε τρία τμήματα, το κεντρικό προεξέχει ελαφρώς, σπάζοντας τον όγκο, χαρίζοντάς του πλαστικότητα. Στο κεντρικό τμήμα βρίσκεται η κύρια είσοδος και πάνω από αυτό ένα παράθυρο με χαρακτηριστικό νεοκλασικό διάκοσμο, που σχηματίζει ένα αέτωμα στην κορυφή. Στο κεντρικό αυτό τμήμα στη στέγη, όπως διαφαίνεται σε παλιές φωτογραφίες, υπήρχε αέτωμα με έναν μικρό κυκλικό φεγγίτη στο κέντρο του. Το αέτωμα όμως αυτό κατεδαφίστηκε κατά την διάρκεια των επισκευών του '50 και αντικαταστάθηκε με κεραμοσκεπή, Το σημερινό δίπτυχο, της εισόδου και του ιδιαίτερα διακοσμημένου παραθύρου, ορίζει τον άξονα συμμετρίας της όψης. Εκατέρωθεν του άξονα παρατάσσονται τέσσερα πανομοιότυπα μεταξύ τους παράθυρα ανά όροφο. Το ισόγειο χωρίζεται οριζοντίως από τον όροφο με μία διακοσμητική κορνίζα, η οποία τρέχει περιμετρικά στις όψεις του κτιρίου. Στις όψεις παρατηρούμε μεγάλη διάβρωση του ασβεστοκονιάματος από τις καιρικές συνθήκες.
Το υπόγειο είναι μονόχωρο με εμβαδόν 74,34τ.μ. Η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται από εξωτερική πόρτα που βρίσκεται στη ΝΔ όψη. Χρησιμοποιείτο κυρίως για την αποθήκευση των καύσιμων υλών της θέρμανσης (ξύλα, κάρβουνα). Υπάρχει η υποψία στην αρχική του μορφή να μην διέθετε το υπόγειο, αλλά η εκσκαφή του να έγινε μεταγενέστερα, μάλλον την δεκαετία του ' 50.
Το ισόγειο, εμβαδού 314,38τ.μ. αποτελείται από τρεις μεγάλους χώρους, οι οποίοι παρατάσσονται σε σειρά και συνδέονται μεταξύ τους με κεντρικό ευρύχωρο διάδρομο. Στο ένα άκρο αυτού βρίσκεται η σκάλα και η δεύτερη είσοδος από ΝΔ, η οποία ανοίχτηκε την δεκαετία του '70, ενώ στο άλλο άκρο υπάρχει μία μικρή αίθουσα που εξυπηρετούσε τις ανάγκες ενός γραφείου. Στη μεσαία αίθουσα βρίσκεται η υποδοχή, στην οποία οδηγούμαστε απ' ευθείας από την κεντρική είσοδο με δάπεδο από τσιμέντο σήμερα, ενώ πιθανότατα αρχικά ήταν από ξύλο. Εκατέρωθεν της υποδοχής υπάρχουν οι άλλοι δύο χώροι, με χρήση αιθουσών διδασκαλίας, με δάπεδο από ξύλινες σανίδες. Η οροφή όλου του ισογείου είναι από ξύλινες σανίδες ραμποτέ, οι οποίες αντικατέστησαν την αρχική οροφή, είτε ξύλινη από φαρδιές σανίδες με αρμοκάλυπτρα, είτε από ασβεστοκονίαμα σε καλαμωτή.
Ο όροφος ίσου εμβαδού με το ισόγειο 314,38τ.μ., αποτελείται επίσης από τρεις αίθουσες, αντίστοιχες του ισογείου, επίσης αίθουσες διδασκαλίας. Αξίζει να επισημανθεί πως οι δύο εκ των τριών αιθουσών έχουν την δυνατότητα συνένωσης σε μία μεγάλη αίθουσα συγκεντρώσεων, καθώς ο όμορος τοίχος είναι μία μεγάλη αναδιπλούμενη, τετράφυλλη πόρτα από ξύλο, η οποία αντικατέστησε την αρχική λίθινη τοιχοποιία, στις εργασίες του '50. Στις άκρες του κεντρικού διαδρόμου υπάρχουν δύο μικροί χώροι, πιθανών γραφείων ή αποθηκών υλικού. Η οροφή στον όροφο είναι κατασκευασμένη από ασβεστοκονίαμα πάνω σε ξύλινα πηχάκια (τσατμά) και κατασκευάσθηκε εκ νέου το '70 κατά την διάρκεια μερικής ανακατασκευής της στέγης. Όπως προαναφέρθηκε η πρόσβαση στον όροφο γίνεται μόνο με την ξύλινη σκάλα, που καταλήγει στο διάδρομο.
Βοηθητικά κτίρια
Παράπλευρα του διδακτηρίου βρίσκονται δύο μικρά βοηθητικά κτίσματα, στα οποία στεγάζονταν, στο ένα οι χώροι υγιεινής για τις ανάγκες  του γυμνασίου, ενώ το δεύτερο αποτελούσε αποθηκευτικό χώρο. Τα δύο αυτά κτίσματα είναι μεταγενέστερα, χωρίς καμία μορφολογική αξία και άναρχα τοποθετημένα στον αύλειο χώρο.
Πρόταση επανάχρησης
Η νέα χρήση που δίδεται στο κτίριο από τον δήμο Μελίτης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, εκείνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, απαιτεί την εσωτερική αναδιοργάνωση όχι ανακατασκευή του κτιρίου. Ο συνδυασμός της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του στην παρούσα πρόταση.  Έτσι:
Υπόγειο:
Το υπόγειο θα στεγάσει την αποθήκη υλικού και το αρχείο.
Ισόγειο:
Στην κεντρική αίθουσα του ισογείου, όπου και η κύρια είσοδος, διαμορφώνεται ο χώρος υποδοχής και με ένα ελαφρύ διαχωριστικό που δεν φτάνει μέχρι την οροφή, δημιουργείται ένας δεύτερος χώρος για την γραμματεία και τα γραφεία διοίκησης του εκπαιδευτηρίου.
Η μία αίθουσα, δεξιά της κεντρικής, τεμαχίζεται σε δύο ίσες αίθουσες, επίσης με ελαφριά κατασκευή, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως εργαστήρια Βιολογίας και Φυσικοχημείας,
Η άλλη αίθουσα θα διαμορφωθεί σε βιβλιοθήκη με το αναγνωστήριό της και το γραφείο υπευθύνου της βιβλιοθήκης.
Στο ένα άκρο του διαδρόμου, πίσω και κάτω από την κλίμακα, θα δημιουργηθεί ένα μικρό κυλικείο, ενώ στο άλλο άκρο τοποθετείται το γραφείο του διευθυντή. Ο υπόλοιπος διάδρομος θα διαμορφωθεί κατάλληλα σε εκθεσιακό χώρο.
Όροφος:
Η δύο αίθουσες που μπορούν να ενωθούν, προσφέρουν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην αντίθετη περίπτωση θα λειτουργούν ως δύο ανεξάρτητες αίθουσες διδασκαλίας,
Η τρίτη αίθουσα του ορόφου θα γίνει αίθουσα H/Y.
Στο ένα άκρο του διαδρόμου, πάνω από το κυλικείο, τοποθετούνται τα αποχωρητήρια των θηλέων και στο άλλο άκρο τα αντίστοιχα των αρρένων, με μία μικρή αποθήκη υλικού.
Βοηθητικά κτίρια:
Στο ένα θα εγκατασταθεί το μηχανοστάσιο της κεντρικής θέρμανσης. Το άλλο θα χρησιμεύσει ως αποθήκη υλικού.
Περιβάλλων χώρος:
Το διατηρητέο κτίριο υποστηρίζεται από μεγάλο και δικό του περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα για χώρο διαλείμματος, αλλά και για χώρο ανάπτυξης εκπαιδευτικού κήπου.
Το κτίριο περιβάλλεται από μεγάλο αύλειο χώρο πρασίνου. Λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς, που δημιουργείται από ψηλό λίθινο τοίχο αντιστήριξης, εξασφαλίζει την απαιτούμενη απομόνωση από τις δραστηριότητες της πλατείας, για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτηρίου. Μ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει επίσης μία θαυμάσια πανοραμική θέα "μπαλκονιού" προς τον οικισμό, αλλά και προς ολόκληρο τον κάμπο της Φλώρινας, μέχρι και την αντίκρυ οροσειρά του Βιτσίου.
Διαγωνισμός:
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.343.697,47€ μαζί με το Φ.Π.Α.
Ο διαγωνισμός του έργου διενεργήθηκε στις 18-12-2012.  Σε αυτόν συμμετείχαν εννέα (9) εργοληπτικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες.  Μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρία ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 42,18%, η οποία και καλείται να υπογράψει συμφωνητικό εκτέλεσης του έργου έπειτα από τις απαραίτητες εγκρίσεις της  Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.  Έτσι το έργο θα κατασκευαστεί με το ποσό των 776.886,88€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Π.Ε.Π. Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 και  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους (Κωδικός Πράξης 2012ΕΠ00580020).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.