Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ομιλία του καθηγητή κ. Θεοδόση Τάσιου με θέμα «ΗΘΟΠΑΙΔΕΙΑ»



«ΗΘΟΠΑΙΔΕΙΑ» είναι το θέμα της ομιλίας του Ομότιμου Καθηγητή του Ε.Μ.Π., Μέλους της Ακαδημίας Επιστημών Torino κ. Θεοδόση Τάσιου, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας «Σπύρος Αρσένης» στην Κοζάνη, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 και ώρα 12:00 μ.
Στην επιφυλλίδα με θέμα « Χρειάζεται να διδάξουμε μπέσα»  με ημερομηνία 7-10-2007 από το βιβλίο του «ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ»  Εκδόσεις Αγγελάκη, αναφέρει  χαρακτηριστικά: «… πλείστα απ’ τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών ( ειδικότερα δέ εκείνων που δεν έχουν μακρά παράδοση συντεταγμένου κοινωνικού βίου), οφείλονται σε ηθική αδιαφορία η οποία στην μεγάλη κλίμακα εξελλίσσεται σε πολιτική κατάπτωση. Ιδού γιατί, ανάμεσα σε άλλα πολλά, απαιτείται μια εκπαιδευτική επανάσταση- δηλαδή μια μακρόχρονη συστηματική ηθοπαιδεία, μέσω Παραδείγματος και Αυτενέργειας.
1.      Θέλομε να μυήσουμε τα παιδιά-μας στο γλυκό κρασί του Αξιολογικού ενεργήματος, θέλομε δηλαδή να τους εκμάθομε με ποιες διαδικασίες να αποκτούν τις Ηθικές Αξίες τους….
2.      Θέλομε την ανάπτυξη της δημιουργικής ικανότητας του παιδιού στην Αναζήτηση Αξιών. Οπότε αυτή η μύηση στη ριζιμιά ηδονή της Επιβεβαίωσης στα μάτια του Διπλανού, αναμένεται να φέρει διπλό όφελος: Εκτός από την μελλοντική υπαρξιακή χαρά που θα δώσει στο παιδί -μας ( αυτό μας λέει η μακρά εμπειρία του ανθρωπίνου γένους), θα του εξασφαλίσει και υλικά οφέλη από την αναμενόμενη τεράστια αύξηση του κοινωνικού συνόλου μέσα στο οποίο θα ζήσει. Άρα δεν του διδάσκω κατάλογο συμπεριφοράς. Αλλά προάγω τον έφηβο στην βίωση του Κέρδους που θα έχει ( εδώ και-τώρα) απ’ αυτές τις Αξίες.
….Έχομε όντως, κίνητρα σπουδαία να θέλομε να προσφέρουμε αυτής της κατηγορίας την Παιδεία. ( Πολύ περισσότερο, ίσως, κι απ’ τη Γραμματική ή την Τριγωνομετρία). Αλλά πώς….»
Το  «πώς» θα μας το αναλύσει ο κ. Θεοδόσης Τάσιος στην ομιλία του.

Από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.