Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Στοιχεία Συλλόγων που συμμετέχουν στα Πολιτιστικά Δρώμενα του Δήμου Φλώρινας- Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Νέοι Ορίζοντες



Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Νέοι Ορίζοντες: Τρίτη 20 Αυγούστου 2013, Τόπος: 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, Ώρα: 20:30.

Λίγα στοιχεία για το Σύλλογο:
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Νέοι Ορίζοντες ιδρύθηκε στις 04 Φεβρουαρίου 2009 με την συμμετοχή 110 ιδρυτικών μελών, σήμερα τα ενεργά μελή του συλλόγου αγγίζουν τα 200.
Το χορευτικό τμήμα νέων συμμετείχε στο 1ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων στο Σουφλί το καλοκαίρι του 2009. Έπειτα για πρώτη φορά διοργάνωσε το πανηγύρι της Σιταριάς στις 07 και 08 Σεπτεμβρίου 2009. Τον Ιούλιο του 2010 ο Πολιτιστικός Σύλλογος έκανε την πρώτη απόπειρα για την ανάδειξη της παράδοσης ,με διήμερες πολιτιστικες εκδηλώσεις.
Τον Αύγουστο του 2010 το χορευτικό τμήμα νέων συμμετείχε στο 7ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ρόδο και παρακολούθησαν σεμινάρια νησιώτικων χορών. Καθώς και όλο το καλοκαίρι του 2010 συμμετείχε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός νομού της Φλώρινας.
Με τον ερχομό του νέου χρόνου άνοιξαν νέοι ορίζοντες για τον Πολιτιστικό Σύλλογο και είχε την ευκαιρία να αναδείξει την παράδοση , τα ήθη , τα έθιμα  και τους χορούς του νομού της Φλώρινας στο 4ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ στην Ουγγαρία στην Πόλη Βουδαπέστη τον Ιανουάριο του 2011.
Αρχές Φεβρουαρίου του 2011 , αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε  μια εκδήλωση με όραμα να ενώσουμε όλους τους Μακεδόνες από όλο τον κόσμο ,κάθε χρόνο στην Σιταριά Φλώρινας  κοντά στα τριεθνές σύνορα (Αλβανίας-F.Y.R.O.M και Ελλάδας) και έτσι ξεκίνησε δειλά η ιδέα για το Παμμακεδονικο Αντάμωμα. Τελικά το όνειρο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 09 Ιούλιου 2011 με το 1ο Παμμακεδονικο Αντάμωμα στην Σιτάρια Φλώρινας ,οπού συμμετείχαν 19 Πολιτιστικοί Σύλλογοι από ολόκληρη την Μακεδονία. Το Παμμακεδονικο Αντάμωμα έγινε θεσμός στην πόλη της Φλώρινας και διοργανώνεται πλέον κάθε χρόνο στην Σιτάρια Φλώρινας με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιτάρας-Φλώρινας Νέοι Ορίζοντες.
 Μετά την επιτυχία του Παμμακεδονικου Ανταμωματος το χορευτικο τμημα Νεων συμμετειχε στο 17ο Παραδοσιακο Σεμιναριο στην Ρωμη της Ιταλιας τον Αυγουστο του 2011 με σκοπο την αναδειξη των παραδοσιακων χορων της Μακεδονιας. Η αγαπη που εδειξε ο κοσμος της Ρωμης για τους χορους της Μακεδονιας εδωσε την ευκαιρια στον Πολιτιστικο Συλλογο Σιταριας Φλωρινας τον Νοεμβριου του 2011 να συμμετεχει σε ενα ακομα Σεμιναριο Παραδοσιακων χορων στην Πραγα με τεραστια επιτυχια.
Τον Μαρτιο του 2012 με πολυ ζηλο και ορεξη ξενικησαν οι προετοιμασιες για το 2ο Παμμακεδονικο Ανταμωμα. Το 2ο Παμμακεδονικο Ανταμωμα πραγματοποιηθηκε 13-14-15 Ιουλιου στην Σιταρια Φλωρινας με την Συμμετοχη 54 Πολιτιστικων Συλλογων ,με εκπροσωπους απο τις Παμμακεδονικες Ενωσεις Υφηλιου και την συμμετοχη του χορευτικου "Υιοι και Θυγατερες του Μεγαλου Αλεξανδρου" απο την Βοστωνη. Το 2ο Παμμακεδονικο Ανταμωμα διοργανωθηκε απο τον Πολιτιστικο Συλλογο Σιταριας Φλωρινας Νεοι Οριζοντες υπο την αιγιδα Δημου Φλωρινας και Περιφερεια Δυτικης Μακεδονιας.
Το καλοκαιρι του 2012 το χορευτικο τμημα νεων και το χορευτικο τμημα γυναικων πραγματοποιησε περιπου 40 εμφανισεις εντος και εκτος νομου της Φλωρινας. Πλεον στον Συλλογο λειτουργουν 3 χορευτικα τμηματα , το χορευτικο τμημα Νεων , το χορευτικο τμημα Γυναικων και το χορευτικο τμημα ανηλικων .Επισης λειτουργει τμημα θεατρου ,πραγματοποιουνται ημεριδες την ημερα της 3ης ηλικιας(1 Οκτωμβριου),ημεριδες για την ενημερωση αφροδισιων νοσηματων .Με την εξαρση της οινομικης κρισης πολλες οικογενειες πλεον δεν εχουν την δυνατοτημα να καλυψουν τις βασικες αναγκες γιαυτο  απο τον Ιανουαριο του 2012 ανοιξε ενα νεο τμημα με την ονομασια "Νοιαζομαι -Μοιραζομαι -Βοηθαω" οπου συγκεντρωνονται τροφιμα και ρουχα για οικογενειες με οικονιμικες δυσκολιες.
Μετα την τεραστια επιτυχια του 2ου Παμμακεδονικο Ανταμωματος,οι απαιτησεις της εκδηλωσης αυξηθηκαν και ετσι οι προετοιμασιες για το 3ο Παμμακεδονικο Ανταμωμα ξεκινησαν απο τον Ιανουαριο. Το 3ο παμμακεδονικο Ανταμωμα πραγματοποιηθηκε 12-13-14 Ιουλιου 2013 στην Σιταρια Φλωρινας υπο την αιγιδα του Δημου Φλωρινας και περιφερεια δυτικης Μακεδονιας. Λογω της μεγαλης απηχησης απο τον κοσμο το Δ.Σ του Συλλογου αποφασισε να πραγματοποιηθουν ξεναγησεις στις Πρεσπες και στο Νυμφαιο , ετσι ωστε ολοι οι επισκεπτες και συμμετεχοντες του Παμμακεδονικου Ανταμωματος να εχουν την ευκαιρια να γνωρισουν τις ομορφιες της πολης αυτης και να ενισχυθει οικονιμικα ολος ο Νομος της Φλωρινας. Τειλικα στο 3ο Παμμακεδονικο Ανταμωμα συμμετειχαν 83 Πολιτιστικοι Συλλογοι απο καθε γωνια του Πλανητη. Παρωντες ηταν εκπρωσοποι απο τις παμμακεδονικες ενωσεις Υφηλιου καθως και οι συνεδροι που συμμετειχαν στο 11ο Παγκοσμιο συνεδριο Παμμακεδονικων Ενωσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.