Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Στοιχεία Συλλόγων που συμμετέχουν στα Πολιτιστικά Δρώμενα του Δήμου Φλώρινας- Τμήμα εκμάθησης Ποντιακή Λύρας του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής



Τμήμα εκμάθησης Ποντιακή Λύρας του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής : Σάββατο 24 Αυγούστου 2013, Τόπος: Πλατεία Ηρώων, Ώρα: 21:00.

Η Εκκλησία, όπως πάντα, έτσι και τώρα στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε τι που αφορά στη διατήρηση και  διάδοση της πολιτιστικής παράδοσης του λαού μας. Αυτό και υλοποιείται μέσα από την ίδρυση του πρώτου τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας του Ι. Ναού Αγ. Παρασκευής Φλώρινας.
Πριν από ενάμιση περίπου  χρόνο ο εφημέριος του Ι. Ναού Αγ. Παρασκευής Πατήρ- Δημοσθένης Παπαδόπουλος (πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού) μαζί με το δάσκαλο Νικόλαο Μαντρατζή και τη σύμφωνη γνώμη όλου του εκκλησιαστικού συμβουλίου αλλά και την ευλογία του μητροπολίτη μας κ. Θεοκλήτου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση του τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας. Σε αυτή τους την προσπάθεια συνεργάστηκαν με τον αξιόλογο λυράρη της πόλης μας και ικανότατο δάσκαλο ποντιακής λύρας τον κ. Χαράλαμπο Ξανθόπουλο.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην δημιουργία του τμήματος είναι.

1)Η επιθυμία πολλών νέων ατόμων να ασχοληθούν με το παραδοσιακό όργανο των προγόνων μας και την ποντιακή μουσική.

2)Να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν  παράλληλα οι νέοι μας τις ηθικές και πολιτιστικές αξίες του ποντιακού ελληνισμού.

3)Σε περιόδους κρίσης και κακουχίας, τότε που τα έθνη κλυδωνίζονται από κρίσεις πολιτιστικής ταυτότητας, καλό είναι να ενισχύονται οι πολιτιστικοί δεσμοί μας, μη αφήνοντάς μας να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και πού βαδίζουμε.
Σήμερα λειτουργούν στον Ναό Αγ. Παρασκευής ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου και δεύτερο παιδικό τμήμα καθώς και ένα τμήμα ενήλικων.

Στα τμήματα αυτά φαίνεται η αγάπη των νέων ατόμων για την ποντιακή μας παράδοση αλλά και η αισιόδοξη υπόσχεση ότι ο ποντιακός ελληνισμός παραμένει ενωμένος και αξέχαστος στις καρδιές όλων και ιδίως των νέων ατόμων. Και αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα που μπορούν να μας δώσουν τα νέα αυτά άτομα.
                                
Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 

ΜΑΝΤΡΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.