Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

43.500 υδρόβια πουλιά ο απολογισμός των φετινών διασυνοριακών μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεων



Όπως κάθε χρόνο μέσα στην καρδιά του χειμώνα, επιστήμονες και από τις τρεις χώρες που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών, την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, στις 18 Ιανουαρίου διασκορπίστηκαν στις δύο λίμνες και πραγματοποίησαν ταυτόχρονα τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών. Η φετινή χρονιά επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις για κάποια είδη, ενώ τα συνολικά νούμερα κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στην Ελλάδα, συνεργάτες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, πραγματοποίησαν την καταμέτρηση στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, ενώ αντίστοιχες ομάδες ειδικών στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ ανέλαβαν πόστο στη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα. Συντονιστές στις άλλες δύο χώρες είναι οι οργανώσεις PPNEA στην Αλβανία και MES στην ΠΓΔΜ, οι οποίες μαζί με την ΕΠΠ εκτός των άλλων έχουν ιδρύσει και το Prespa Net, ένα περιβαλλοντικό δίκτυο για την προστασία της περιοχής. Οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πραγματοποιούνται από το 1987 στο ελληνικό τμήμα της Πρέσπας, ενώ από το 2010, σε συνεργασία με φορείς των άλλων δύο χωρών, καθιερώθηκε ο πλήρης συγχρονισμός τους σε διασυνοριακό επίπεδο, συνθέτοντας έτσι την ολοκληρωμένη εικόνα των ειδών και των αριθμών των υδροβίων πουλιών που ζουν ή βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στις λίμνες το χειμώνα.
Συνολικά, λοιπόν, και στις δύο λίμνες καταμετρήθηκαν 43.500 υδρόβια πουλιά. Στη Μικρή Πρέσπα οι φαλαρίδες (Fulica atra) κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου (26%), ενώ για τα σκουφοβουτηχτάρια (Podiceps cristatus) καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός (397 άτομα) στις μέχρι τώρα καταμετρήσεις όλων των ετών. Παρατηρήθηκαν επίσης πολλοί κορμοράνοι (361 άτομα), ενώ είχαμε και πολλούς αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) με 89 άτομα, αριθμός ρεκόρ αν εξαιρέσουμε το 2003 όταν καταμετρήθηκαν 137 άτομα. Αν αναλογιστούμε ότι την εποχή των καταμετρήσεων σπάνια καταγράφονται περισσότερα από 20-30 άτομα αργυροπελεκάνων, φαίνεται ότι φέτος οι πελεκάνοι βιάστηκαν να έρθουν στην Πρέσπα για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Στη Μεγάλη Πρέσπα , τρία είδη αποτελούν σταθερά το 85% των μετρήσεων στην ελληνική Μεγάλη Πρέσπα, η μαυροκέφαλη πάπια (Aythya fuligula), το σκουφοβουτηχτάρι (Podiceps cristatus) και η φαλαρίδα (Fulica atra).

Στην Αλβανία, στη Μεγάλη Πρέσπα, η ομάδα των ειδικών κατέγραψε συνολικά 16.423 πουλιά με τις φαλαρίδες να αποτελούν σχεδόν το σύνολο με 13.630 άτομα (83%). Στην πλευρά της ΠΓΔΜ κατέγραψαν συνολικά 18.846 άτομα, τoν υψηλότερο αριθμό των τελευταίων ετών. Σε αυτή την πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας οι φαλαρίδες αποτελούν επίσης το πιο πολυάριθμο είδος (7.883 άτομα – 42%), ενώ σημαντικά συνέβαλαν και τα μαυροβουτηχτάρια (Podiceps nigricollis) με 3.157 άτομα (17%).

Εδώ μπορείτε να δείτε πλάνα από τις μετρήσεις και στις τρεις χώρες απολαμβάνοντας παράλληλα το μαγικό χειμωνιάτικο τοπίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.