Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία Ναούμ Χρήστου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον απολογισμό του 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες – οι συνάδελφοι
Πέρασε ένας χρόνος λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ενός νέου θεσμού με μεγάλες προσδοκίες είμαι από τους ανθρώπους που πίστεψαν και πιστεύουν σε αυτόν.
Για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού κράτους αποκεντρώθηκαν εξουσίες και ρόλοι προς την περιφέρεια δίνοντας έτσι την δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες δια μέσου των εκλεγέντων αντιπροσώπων να σχεδιάζουν – προγραμματίζουν για την προοπτική του αύριο μέσα από αναπτυξιακές συντεταγμένες.

Ο απολογισμός είναι αδιάψευστο στοιχείο για το έργο σας τη χρονιά που πέρασε,  καταδεικνύει αυτό πού έγινε και τον τρόπο με τον οποίο έγινε. Ακόμα και η αναβολή που κάνατε  δεν μπόρεσε έστω και τεχνικά να αλλάξει την εικόνα, οποιαδήποτε δυνητική προσπάθεια και να καταβάλετε  δεν μπορεί να αλλάξει το άθροισμα διότι δεν υπάρχει.
Αν κοιτάξτε γύρω σας θα δείτε όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα αλλά σε κάποια ζητήματα πήγαμε πίσω, αυτή είναι η πολιτική σούμα σας για το χρόνο που πέρασε. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε μία απολογιστική συνεδρίαση της βουλής είχε πει «ρωτήστε τον πολίτη τι είδε, τι εισέπραξε στην καθημερινότητα του, αυτή είναι η απάντηση για το έργο σας».
Οι κάτοικοι της Δ. Μακεδονίας  περιμένουν έργα σε μια διαδικασία  περιφερειακής ισόρροπης ανάπτυξης, λύσεις στα προβλήματα  και όχι η μεταβίβαση των ευθυνών πάντοτε στους άλλους σαν σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι ως συνήθως πράττετε.
Η περιφερειακή αρχή της Δυτικής Μακεδονίας  πολλές φορές στρουθοκαμηλίζοντας ασχολήθηκε  επί το πλείστον με την έκδοση  ψηφισμάτων παρέχοντας συμπαραστάσεις στηρίξεις  στους πάντες  και τα πάντα άνευ αποτελέσματος μόνο για το πολιτικό θεαθήναι, αφήνοντας στις καλένδες τα ουσιώδη, για τα οποία δυστυχώς ήταν ανέτοιμη.
Η πατρίδα μας βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού, ζούμε δραματικές στιγμές , με μία κεντρική πολιτική εξουσία ανέτοιμη να αναλάβει το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί. Η περιφέρεια μας δοκιμάζεται βρισκόμενη σε δεινή θέση με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να διανύει τον δικό της επίπονο Γολγοθά, με τη ΠΕ Φλώρινας πρωταθλητή στην ανεργία. Πέραν τούτων  δυστυχώς η περιφέρεια μας κατέχει την θέση της ουραγού σε απορροφήσεις κονδυλίων – εντάξεις προγραμμάτων όπως ΕΣΠΑ κλπ η δε ΠΕ Φλώρινας με μηδαμινές απορροφήσεις.
Οι προεκλογικές σας υποχρεώσεις έχουν δεσμεύσει σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία όπως ΚΑΠ κλπ. εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες μόνο.
Οι συμπολίτες μας περίμεναν να ακούσουνε εντάξεις έργων παντού ασχέτως της ετοιμότητας των ΠΕ διότι δεν είναι υπεύθυνοι αυτοί για αυτό και είναι άδικο να στερείτε ένας τόπος αυτά που δικαιούται εξαιτίας της ολιγωρίας κάποιων ( ο πολιτικός καταλογισμός  θα γίνει στην ώρα του), όμως όφειλε η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας να καλύψει αυτές τις αδυναμίες με τις κεντρικές  της υπηρεσίες.
Στη χρονιά που μας πέρασε  καταργήθηκε ο κανόνας χρηματοδοτήσεων που ίσχυε εδώ και 20 χρόνια:
34% των πόρων για την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
22% των πόρων για την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
22% των πόρων για την περιφερειακή ενότητα Γρεβενών
22% των πόρων για την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
Λίγα  έργα σημαίες στη ΠΕ Κοζάνης, ελάχιστα στις άλλες ΠΕ, στη δε ΠΕ Φλώρινας η σημαία τέτοιων έργων έχει υποσταλθεί, όμως θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει ότι η ΠΕ Φλώρινας έχει την πρώτη θέση με διαφορά στις απευθείας αναθέσεις και στις επιχορηγήσεις συλλόγων.
Λυπήθηκα πολύ όταν άκουσα τον αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Κοζάνης κ. Σόκουτη προ μηνός περίπου  να ανακοινώνει εντάξεις έργων ύψους 53,5 εκατομμυρίων ευρώ ως αρχή και η ΠΕ Φλώρινας να σιωπά, κύριοι της πλειοψηφίας η Φλώρινα αξίζει καλύτερα. Οφείλει ο κεντρικός μηχανισμός της περιφέρειας να λειτουργήσει υποστηρικτικά εκεί όπου υπάρχει αδυναμία για να αποφεύγουμε τέτοιες στρεβλώσεις.
Έχουμε ακούσει τον περιφερειάρχη κ. Δακή να αναφέρει ότι στις κατ ιδίαν συναντήσεις με παράγοντες της Ελληνικής  Κυβέρνησης αλλά και με παράγοντες της Κομισιόν έχει θέσει κάποια έργα που αφορούν τη ΠΕ Φλώρινας, φτάνει μόνο αυτό;
αν υπήρχε πραγματική πρόθεση και πολιτική βούληση  κάποια εξ αυτών θα  μπορούσαν να είχαν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα του ΠΕΠ η και Τομεακά όπως:
-                      Ο  δρόμος για Πρέσπες
-                      Κάθετος άξονας Εγνατίας
-                      Χιονοδρομικό Βίγλας (Jesica - ΣΔIT),
-                      Τουριστικές παρεμβάσεις,
-                      Παραλίμνιες περιοχές,
-                      Έργα υποδομής στο  πρωτογενή τομέα,
-                      Τηλεθέρμανση δήμου Φλώρινας κλπ
Σε  ζητήματα απασχόλησης των κατοίκων και όχι μόνο η ΠΕ  Φλώρινας οφείλει να είναι πρωταγωνιστής - συντονιστής και όχι απλός θεατής όπως:
-  Ο συντονισμός διαλόγου με τους εμπλεκόμενους για τη εξεύρεση λειτουργικής     λύσης για το ορυχείο  Αχλάδας,
-  Χώρος απόθεσης ορυχείου Κλειδίου,
-  Εκκρεμότητα ορυχείου Βεύης κλπ
-  Φράγμα Τριανταφυλλιάς
Ο πολίτης της περιοχής Φλώρινας την χρονιά που πέρασε είδε τους αιρετούς στο 1ο και 2ο  βαθμό να λειτουργούν σαν ένοικοι της ΒΑΒΕΛ (ασυνεννοησία – εσωστρέφεια) και αυτό μόνο καλό δεν έκανε στο τόπο, προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα παρακολουθώντας:
-  Τη ΠΕ Φλώρινας να μην παραχωρεί χώρους για τη στέγαση υπηρεσιών του Δήμου
    Φλώρινας και να κρατά έναν ολόκληρο όροφο ως  γραφεία ειδικών συμβούλων -
    περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας και ευαίσθητες κοινωνικές
   ομάδες να αναγκάζονται να πάνε στις ΚΛΕΙΝΈΣ και για να εξυπηρετηθούν.
-   Να περνάνε τα αποχιονιστικά μηχανήματα με σηκωμένα τα μαχαίρια σε
    δρόμους  με χιόνια επειδή δεν ήταν στην αρμοδιότητα τους,
-   Να κηρύσσεται ο δήμος Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (άσχετα από το τυπικό της διαδικασίας) και να δημιουργείται διαμάχη με την περιφέρεια χάνοντας και τα λίγα θετικά που θα μπορούσαν να υπάρξουν.
Δεν αναδείχτηκαν ως έπρεπε  προβλήματα που απασχολούν τη ΠΕ Φλώρινας όπως:
-                      Το δυσανάλογο οικονομικό βάρος για τη θέρμανση που επιβαρύνει τα νοικοκυριά της περιοχής μας, κάτι που έπραξε η αντιπολίτευση με τον επικεφαλή της κ. Ιωάννη Παπαϊορδανίδη,
-                      Το κλείσιμο της γραμμής του τραίνου,
-                      Την ανακοίνωση κατάργησης τμημάτων ΤΕΙ κλπ.
Και αντί όλα αυτά να στηριχθούν  με τεκμηριωμένες θέσεις  αρκεστήκατε στους αφορισμούς και τις καταδίκες.
Από την αρχή τονίσαμε την αναγκαιότητα ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για να υπάρξει ένα καθαρό πεδίο για όσους θέλουν ν επενδύσουν τις οικονομίες τους και τις σπουδές τους, ελπίζω κάποια στιγμή μέσα από τοπικά αναπτυξιακά να το επιχειρήσετε.
Κύριοι τις πλειοψηφίας δυστυχώς δεν έχετε σχέδιο, το μόνο που σας απασχολεί είναι η παλαιοκομματική διαχείριση της εξουσίας (αναθέσεις έργων – επιχορηγήσεις σε ημετέρους συλλόγους – συμμετοχή σε εκδηλώσεις – δελτία τύπου κλπ).
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω πως δεν θεωρείτε περιφερειακή συνείδηση η αρχή της ποσοτικής πληθυσμιακής πλειοψηφίας η ο επιμέρους τόπος και το υπόλοιπο  για τους άλλους, όπως και η σιωπηρή στάση σε σοβαρά ζητήματα ως  η μεθόδευση  πουλήματος όλων των ΑΗΣ Φλώρινας από την κεντρική κυβέρνηση ( την οποία καταδικάζομε) και στη ΠΕ Κοζάνης  κανένα με την περιφερειακή αρχή  απλό θεατή, όταν σε προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια έφερνε  θέματα προ ημερήσιας διάταξης όπως την έκδοση ψηφίσματος για την άρση του νόμου περί καπνίσματος  σε καταστήματα κλπ, μάλλον τα θεωρείτε πιο σοβαρά.
 Ως φαίνεται έτσι ιεραρχείται και σχεδιάζεται, τα αποτελέσματα θα τα εισπράξει ο λαός της περιφέρειας μας, η γενιά που έρχεται τα παιδιά μας τα παιδιά σας.
Πιστεύω έστω και τώρα μπορούμε με συλλογικές προσπάθειες  να δώσουμε όραμα στους πολίτες της περιφέρειας μας να ανοίξουμε δρόμους για να ονειρευτούνε οι νέοι μας,
είναι στο χέρι σας να τα δρομολογήσετε ,
εμείς θα είμαστε δίπλα σας  αρωγοί σε ότι έχει να κάνει με το καλό των συμπολιτών μας αλλά ταυτόχρονα θα ασκήσουμε και  τον ρόλο μας ως εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζω τον απολογισμό.
Ναούμ Χρήστος
Περιφερειακός σύμβουλος του Συνδυασμού αρχή ζούμε - μαζί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.