Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Συνεδρίασε την Τρίτη 14 Φλεβάρη το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας

Υπό την Προεδρία της Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με τρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και είκοσι σε αυτή.
Πριν τη συζήτηση των θεμάτων, ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τους Συμβούλους για τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο συζήτησαν για:

-Το ορυχείο της Αχλάδας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πιο ομαλά,
-Το ορυχείο της Βεύης, για το οποίο περιμένουμε να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους πλειοδότες και ποιος έχει κάνει την πιο συμφέρουσα προσφορά,
-Το ορυχείο του Κλειδιού, για το οποίο προχωράνε οι διαδικασίες και αναμένεται εντός δέκα μηνών να ξεκινήσει η εξόρυξη του λιγνίτη,
-Την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, όπου αναμένεται να πουληθούν η μονάδα της Φλώρινας, οι δύο μονάδες του Αμυνταίου και μια της Μεγαλόπολης,
-Τον Τοπικό Πόρο, όπου ζητήθηκε η αύξησή του, κάτι που αναμένεται να γίνει με την κατάθεση του επόμενου νομοσχεδίου,
-Το τέλος εξόρυξης λιγνίτη, όπου σύντομα θα υπάρξει δημιουργία σχεδίου για τον τρόπο και το ποσό καταβολής αυτού.
-Την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, όπου ζητήθηκε από τον κ. Υπουργό να δοθεί ή από τον ίδιο ή από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε., εγγυητική επιστολή, στην οποία θα αναφέρεται, ότι όντως τα χρήματα που θα πάρει ο Δήμος Φλώρινας από τον Τοπικό Πόρο, θα διατεθούν για την ιδία συμμετοχή για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας. Η επιστολή αυτή θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει το έργο της τηλεθέρμανσης.
Ακολούθως, ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόταση την οποία έκανε στον κ. Υπουργό για τη μετακύλιση του ποσού του τοπικού πόρου, στα τιμολόγια της ΔΕΗ και συγκεκριμένα είπε:
«Πρόταση δική μου, για τη διαχείριση του Τοπικού Πόρου είναι η εξής, την οποία θα ήθελα να συζητήσουμε και εκτός ημερήσιας διάταξης, ώστε να πάρουμε και απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο για την καλύτερη διεκδίκηση, είναι να μας δοθεί αυξημένος τοπικό πόρος και τέλος εξόρυξης λιγνίτη, με σκοπό να μετακυλήσει αυτό το ποσό απευθείας στα τιμολόγια της ΔΕΗ, των καταναλωτών του Δήμου Φλώρινας. Σε πρώτη φάση μπορεί να μετακυλήσει στα οικιακά τιμολόγια ώστε να βοηθήσουμε οικονομικά τους κατοίκους του Δήμου Φλώρινας, αφού θα μπορέσουν να ζεσταθούν με μέσο το ηλεκτρικό ρεύμα και να γλιτώσουν το κόστος θέρμανσης. Στη συνέχεια αν το ποσό επαρκεί, τότε θα καλύψουμε και τα βιομηχανικά, επαγγελματικά και τα αγροτικά τιμολόγια.  Με τον τρόπο αυτό η βιομηχανική περιοχή μας θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Αν συμφωνείτε μπορούμε να συζητήσουμε για τη μετακύλιση του τοπικού πόρου στα τιμολόγια της ΔΕΗ των καταναλωτών του Δήμου Φλώρινας».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλείς της μειοψηφίας οι οποίοι είπαν:
-Αιμίλιος Ασπρίδης: να συζητηθεί η πρόταση του κ. Δημάρχου σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης αναφέρθηκε στον καθαρισμό των δρόμων που γίνεται τις τελευταίες μέρες,  τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει δει τόσο βαρύ χειμώνα και για το λόγο αυτό αναγνωρίζει τις δυσκολίες, παρ’ όλα αυτά ο καθαρισμός θα έπρεπε να γίνει τις προηγούμενες μέρες. Τέλος αναφέρθηκε και στη δημιουργία νέων δομών κέντρου συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών, πρόγραμμα στο οποίο έχει επιλεγεί και ο Δήμος Φλώρινας.
-Όλγα Μούσιου: καλό θα ήταν να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι. Για τον καθαρισμό του χιονιού, είπε ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου, ενώ αναφέρθηκε και στις μετατάξεις στην παραμεθόριο περιοχή, για τις οποίες ο Δήμος πρέπει να ζητήσει τη διευκόλυνση της διαδικασίας, ώστε και να ενωθούν οικογένειες, αλλά και όσοι επιθυμούν να υπηρετήσουν στη Φλώρινα, να το κάνουν πολύ πιο εύκολα.
-Βασίλης Καραντζίδης: θέλουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε από τον κ. Δήμαρχο, αλλά καλό θα είναι να έχουμε και τη γνώμη του κόσμου, την οποία δεν ακούσαμε στο θέμα του χαρατσιού της ΔΕΗ. Για την επαναλειτουργία του τρένου, τα πράγματα φαίνονται να κινούνται καλύτερα και μάλλον θα έχουμε λύση.
Απαντώντας ο κ. Δήμαρχος στις παραπάνω τοποθετήσεις, είπε:
«Αν κάναμε αποχιονισμό τις προηγούμενες μέρες, θα είχαμε πάλι χιόνια στους δρόμους και θα ξοδεύαμε περισσότερα χρήματα. Διότι σύμφωνα με τις προγνώσεις του καιρού κάθε μέρα χιόνιζε. Με τις νέες προβλέψεις, για περίπου μια εβδομάδα, δε θα έχουμε χιονοπτώσεις και για αυτό ξεκινήσαμε αυτές τις μέρες. Ξεκινήσαμε από τον πεζόδρομο, καθαρίζουμε την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, την περιοχή της λαϊκής αγοράς και τους γύρω δρόμους της, σε ώρες που να μην δυσκολέψουμε τους καταστηματάρχες της περιοχής, ενώ σύντομα θα καθαρίσουμε το ποτάμι και άλλους δρόμους, όπως τη Στεφ. Δραγούμη, Νικ. Χάσου, Παύλου Μελά, Σαρανταπόρου, Καλλέργη κλπ. Αφού τελειώσουμε με την πόλη της Φλώρινας, τότε θα συνεχίσουμε και στις Τοπικές μας Κοινότητες για να βοηθήσουμε τους κατοίκους τους να μετακινηθούν με μεγαλύτερη άνεση. Μακάρι να είχαμε περισσότερα χρήματα, ώστε να καθαρίζαμε κάθε μέρα την πόλη. Στόχος μου είναι να βρούμε μηχανήματα, ώστε να γίνεται πιο εύκολα ο καθαρισμός. Είμαστε στην αναζήτηση αυτών των μηχανημάτων, ώστε να μπορέσουμε να τα προμηθευτούμε. Καλό θα είναι να γίνει μια επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να μεταβεί σε βόρειες χώρες  για να δει τι μηχανήματα χρησιμοποιούνε και να προσπαθήσουμε να τα αγοράσουμε.
Για το κέντρο συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών, ήδη το επεξεργάζεται η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Φλώρινας».
Αποφασίστηκε να συζητηθεί η πρόταση του κ. Δημάρχου για τη μετακύλιση του ποσού του τοπικού πόρου  στα τιμολόγια της ΔΕΗ των Φλωρινιωτών, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα είναι:
-«Σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οκτώ (8) μηνών ανταποδοτικού χαρακτήρα για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Φλώρινας για το έτος 2012», με εισηγητή τον κ. Α. Μπέλτσο, Αντιδήμαρχο Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο κ. Καραντζίδης ψήφισε κατά.
-«Σχετικά με την ψήφιση δαπανών εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας», με εισηγητή τον κ. Α. Αριστείδου, Αντιδήμαρχο Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«1η τροποποίηση προϋπολογισμού εσόδων- εξόδων του έτους 2012 του ΝΠΔΔ Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Α. Γεωργιάδη, Προϊστάμενο του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας. 
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:
-«Σχετικά με δωρεάν παραχώρηση κτιρίου», με εισηγητή τον κ. Α. Σίπκα, Αντιπρόεδρο του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας. 
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Ασπρίδης, Τσακμάκης, Τσώκας, Στάιος, Κωτσαλίδου, Καρυπίδης και Μούσιου ψήφισαν κατά.
-«Σχετικά με την καταβολή αποζημίωσης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας για τις συνεδριάσεις αυτού», με εισηγητή τον κ. Α. Γεωργιάδη, Προϊστάμενο του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας. 
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με κατανομή ποσού 5.184,00 € για πληρωμή σχολικών τροχονόμων έτους 2011», με εισηγητή τον κ. Γ. Αργυρόπουλο, Πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Σχετικά με αποδοχή επιχορήγησης ποσού 13.633,81 € και τροποποίηση προϋπολογισμού οικον. έτους  2012 του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Δ. Χαρίτου, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Οικονομικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με αποδοχή επιχορήγησης ποσού 12.407,00 € και τροποποίηση προϋπολογισμού οικον. έτους  2012 του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Δ. Χαρίτου, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Οικονομικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με α) διόρθωση των εγγραφών των βεβαιωτικών καταλόγων που αφορούν σε ιδιοκτησία Δημοτών για την επιβολή του ορθού ποσού νόμιμης εισφοράς σε χρήμα, β) συμψηφισμό με τα ήδη καταβληθέντα ποσά, γ) διαγραφή οφειλών οικονομικού έτους 2011, δ) εγγραφή της διαφοράς που προκύπτει στη χρήση 2012», με εισηγητή τον κ. Δ. Χαρίτου, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Οικονομικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με  την έγκριση μετακίνησης Δημάρχου Φλώρινας για υπηρεσιακές  ανάγκες», με εισηγητή τον κ. Δ. Χαρίτου, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Οικονομικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
«Σχετικά με τον ορισμό δύο Δημοτικών Συμβούλων στην Επιτροπή παραλαβής  έργων κάτω των 5869,41€ και ενός Δημοτικού Συμβούλου στην Επιτροπή παραλαβής έργων άνω των 5869,41€»
-«Σχετικά με τον ορισμό δύο Δημοτικών Συμβούλων στην Επιτροπή παραλαβής  έργων κάτω των 5869,41€ και ενός Δημοτικού Συμβούλου στην Επιτροπή παραλαβής έργων άνω των 5869,41€», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η παραμονή των ίδιων μελών με την περσινή απόφαση.
-«Σχετικά με τον ορισμό επιτροπής εκτίμησης ακινήτων», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Ομόφωνα ορίστηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Λουκάς, με αναπληρωτή του τον Μ. Καρακόλη και ο Γ. Σταύρου με αναπληρωτή του τον Ε. Στάιο.
-«Σχετικά με τον ορισμό ενός Δημοτικού Συμβούλου με τον αναπληρωτή του στην Επιτροπή παραλαβής προμηθειών υλικών έργων», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η παραμονή των ίδιων μελών με την περσινή απόφαση.
-«Σχετικά με την έγκριση πρωτοκόλλου καταστροφής κινητών πραγμάτων του Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με τον ορισμό δύο Δημοτικών Συμβούλων και ενός Δημοτικού Υπαλλήλου με τους αναπληρωτές τους στην Επιτροπή σύνταξης Πρωτοκόλλου καταστροφής (άρθρο 199 παρ.6 του Ν. 3463/06)», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με την παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: ¨Αποξήλωση, συσκευασία και τελική διάθεση στοιχείων αμιάντου στεγάστρου δημοτικής αγοράς¨», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με την παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: ¨Διαμόρφωση χώρου παιδικής χαράς Δημοτικής Ενότητας Φλώρινας στο νέο πάρκο (πρώην γήπεδο Φλώρινας)¨», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με την παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: ¨Διαμόρφωση χώρου παιδικής χαράς Δημοτικής Ενότητας Φλώρινας στο νέο πάρκο (πρώην γήπεδο Φλώρινας)¨», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με την παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: ¨Ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων στην Τ.Κ. Καλλινίκης Δ.Ε. Κάτω Κλεινών¨», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με την έγκριση 1ου –Τακτοποιητικού ΑΠΕ του έργου: ¨Διαμόρφωση χώρου παιδικής χαράς Δημοτικής Ενότητας Φλώρινας στο νέο πάρκο (πρώην γήπεδο Φλώρινας)¨», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με την έγκριση 1ου –Τακτοποιητικού ΑΠΕ του έργου: ¨Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης οδού Ολυμπιάδος Φλώρινας¨», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
-«Σχετικά με μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης απόστασης για την ανέγερση κτηνοτροφικής εγκατάστασης από το στάσιμο οικισμό Σκοπιάς του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Ν. Αλεξιάδη, Αντιδήμαρχο Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Ασπρίδης, Τσακμάκης, Τσώκας, Στάιος, Κωτσαλίδου, Καρυπίδης, Ακριτίδης, Μούσιου, Σταύρου, και Καραντζίδης ψήφισαν κατά.
Σχετικά με Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό τη Δημιουργία Αναπτυξιακής Σύμπραξης για την εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου για την  Απασχόληση (ΤοπΣΑ) στην Π.Ε. Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Α. Αριστείδου, Αντιδήμαρχο Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο κ. Καραντζίδης ψήφισε κατά.
Σχετικά με αποδοχή και έγκριση εφαρμογής Προγραμμάτων ¨Άθληση για όλους περιόδου 2011-2012¨», με εισηγητή τον κ. Α. Αριστείδου, Αντιδήμαρχο Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Φλώρινα, 15-02-2012
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας

2 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι η πιο ρηξικέλευθη πρόταση που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια είναι αυτή της παροχής δωρεάν ρεύματος στα νοικοκυριά σε πρώτη φάση.
    Το γεγονός ότι στην πρόταση υπάρχει και η πηγή χρηματοδότησης που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είναι υπερεπαρκής, κάνει την πρόταση πιο πειστική και υλοποιήσιμη. Άλλωστε δεν υφίσταται οικονομική αφαίμαξη κανένα υπουργείο και φορέας παρά μόνο αυτός ο ίδιος ο Δήμος.
    Αντί λοιπόν να τυρβάζουν περί άλλων οι διάφοροι σωτήρες του τόπου μας, ας στρατευτούν πίσω από την πρόταση αυτή και ας δούνε πως θα υλοποιηθεί συντομότερα.
    Πολύ σωστά το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας θα συζητήσει την πρόταση αυτή, γιατί είναι η μόνη που μαζί με την τηλεθέρμανση μπορεί να μας βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο.
    Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα με ξένισε όταν διάβασα τον τίτλο δωρεάν ρεύμα. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι μπορεί να γίνει πράξη και να απεμπλακούμε από το πετρέλαιο. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η ενέργεια είναι και οικολογική.
    ΜΑΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκεί να μην υπονομευθεί από τους άλλους τοπικούς παράγοντες επειδή δεν είχαν την ιδέα αυτή.
    Φοβάμαι γιατί το έργο αυτό το είδαμε πριν λίγες εβδομάδες με την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ίδιοι φορείς που ζητήσανε την άρση, οι ίδιοι τώρα ζητάνε χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών.
    Νομίζω ότι είναι καιρός να σταματήσουν να περιπατάνε με το κεφάλι. Οι πολίτες βλέπουν τις συμπεριφορές και κρίνουν. Όχι εμείς που κάναμε το διαδίκτυο δεύτερη φύση μας αλλά όλοι αυτοί οι αμίλητοι και σκυθρωποί που συναντάμε καθημερινά στους δρόμους. Όλοι αυτοί που τους έφυγε η μαγκιά με τα μέτρα, το χιόνι και το κρύο.
    ΠΕΤΣΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.