Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Παράσταση Χοροθεάτρου Λέσχης Πολιτισμού.


Στην κατάμεστη αίθουσα του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» παρουσιάστηκε την προηγούμενη Κυριακή παράσταση του «Χοροθεάτρου» της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας. Συνολικά οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν 24 χορογραφίες με τη συμμετοχή 70 μελών και της χορευτικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας.
Οι χορογραφίες ήταν την Βιβής Κοσκοσά, της Φανής Βράντση και των μαθητριών.

Η κ. Κοσκοσά στην ομιλία της είπε:
«Αγαπητοί φίλοι,
Σας καλοσωρίζουμε στην παράσταση του Χοροθεάτρου της Λέσχης Πολιτισμού. 
Η Λέσχη Πολιτισμού με τα τόσα τμήματά της αγκαλιάζει 300 παιδιά και ενήλικες και είναι όπως λέει και ο πρόεδρός μας ένα σχολείο Δημιουργίας και Πολιτισμού.
Οι Σύλλογοι γενικά και ο δικός μας Σύλλογος, η Λέσχη, είναι μεγάλα παράθυρα της ψυχής μας προς τον κόσμο.
Μέσα σ’ ένα περιβάλλον των τραπεζιτών, του Μεγάλου κεφαλαίου και της πολιτικής απάτης, όπου παίζουν στα ζάρια τις ζωές μας και την πατρίδα μας, εμείς μπορούμε να αντιπαραθέσουμε το δικό μας περιβάλλον του πολιτισμού και της αλήθειας της ψυχής μας. Χρειάζεται,  σε μια περίοδο επιβαλλόμενης κρίσης και νέου πολέμου, να κρατήσουμε ψηλά τα οράματά μας.
Συνεχώς, χρόνια, παλεύουν να ισοπεδώσουν τη συνείδησή μας,  να επισκιάσουν  με την ψευτιά, το ποιοτικό με το χυδαίο και να μας πείσουν τελικά  πως πρέπει να καταπιούμε ή να μιμηθούμε ό,τι ψευτιά και ό,τι φτηνιάρικο μας πουλάνε. Μια ολόκληρη βιομηχανία φτηνού θεάματος, φτηνής μουσικής, ψεύτικης τέχνης, ψεύτικου λόγου έχει ξεχυθεί να εξαγοράσει τη συνείδησή μας.
Και πραγματικά, είμαι περήφανη γιατί όλα αυτά τα χρόνια, το Χοροθέατρο με τη δουλειά του και τις παραστάσεις του δεν υποτάχτηκε σ’ αυτά.
Πιστεύω πως ο χορός δεν είναι μίμηση και αντιγραφή ξενόφερτων θεαμάτων.
Αν δεν έχεις όραμα και δική σου άποψη τότε θα πιθηκίζεις. Αυτό όμως δεν είναι δημιουργία. Δημιουργία σημαίνει εκφράζω αυτά που με συγκινούν και διαπερνούν τη ψυχή μου.
Και πράγματι νιώθω τυχερή που γεννήθηκα σ’ αυτόν τον τόπο, που σμίγει στη μουσική, στο τραγούδι, στην ποίηση, στην τέχνη η Ανατολή με τη Δύση, ενώ ταυτόχρονα σμίγουν και αναδεικνύονται οι πόθοι και τα οράματα αυτού του λαού. Έτσι έχω ένα υπέροχο υλικό να στηρίξω την δημιουργία μου: την Έντεχνη Ελληνική Μουσική και την Ποίηση, χωρίς να απαρνιέμαι μουσικές από άλλους λαούς με κριτήριο πάντα την αλήθεια και την ποιότητα.
Τέλος
Να ευχαριστήσω τους συνεργάτες της παράστασης που τα ονόματά τους αναγράφονται στο πρόγραμμα. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους δεν θα είχαμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Πάνω απ’  όλα να ευχαριστήσω και να πω, πόσο πολύ  αγαπώ όλα τα μέλη του Χοροθεάτρου που με ψυχή και αγάπη δούλεψαν και δημιούργησαν μαζί μου αυτή την παράσταση.
Πιστεύω πως κέρδισαν κάτι πολύ σημαντικό: έμαθαν  να δουλεύουν με συνέπεια και να χαίρονται αυτό που δημιουργούν. Και πρέπει να είναι περήφανα, γι’  αυτό που θα παρουσιάσουν.
Έχουμε βέβαια και τις όμορφες δημιουργίες των μαθητριών, που αναδεικνύουν την αισθητική τους και αυτό που μαθαίνουν στο Χοροθέατρο. Μία από αυτές τις παρουσιάσεις είναι διασκευή από μία χορευτική ταινία. Είναι καλό το αποτέλεσμα και δουλεμένο με μεράκι, όμως επιμένω πως αν έκαναν κάτι δικό τους, θα ήταν νομίζω καλύτερο.
Το τελευταίο ευχαριστώ το κρατώ για τη συνεργάτη μου, τη Φανή Βράντση. Είναι πολύ συνεπής,  ιδιαίτερα εργατική αλλά κυρίως ταλαντούχα. Χαίρομαι την παλιά μου μαθήτρια να την βλέπω να ανεβαίνει και διαπιστώνω την κοινή αισθητική που έχουν οι χορογραφίες μας, που πραγματικά δεν ξεχωρίζει κανείς ποιο είναι το δικό μου και ποιο το δικό της μέρος. Υπάρχει μια υπέροχη συνομιλία και επικοινωνία.
Να μιλήσω επίσης για τα δύο τελευταία τμήματα  6 και 7, που τα πλαισιώνουν ταλαντούχες κοπέλες που πραγματικά μπόρεσαν να αναδείξουν τις χορογραφίες. Δούλεψαν σκληρά και επιβεβαιώνουν ότι ο χορός δεν είναι επίδειξη σώματος αλλά κυρίως έκφραση ψυχής.
Σας ρίχνουμε,  λοιπόν,  μια γέφυρα επικοινωνίας και χαιρόμαστε που θα ζήσουμε μαζί την αποψινή παράσταση.
Ευχαριστώ».













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.