Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Επιτυχία της εκδήλωσης του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και του Συλλόγου Ποντίων Κοζάνης για τη γενοκτονία των Ποντίων


Μεγάλη επιτυχία σημειώθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το  ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας  στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση των τριάντα πέντε χρόνων από την ίδρυσή του και ο Σύλλογος  Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης, υπό την αιγίδα  της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τίτλο  «ΑΡΝΗΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ- ΑΡΝΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ;»

Το κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο « ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ» κυρίως από τους φοιτητές ήταν η απάντηση για το ερώτημα που τέθηκε. Προσκεκλημένοι για να τοποθετηθούν για το θέμα της γενοκτονίας ήταν ο Πρόεδρος της Ασσυριακής Επιτροπής Ελλάδας κ. Κυριάκος Μπατσάρας, η Εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής κ. Γκιούλα Κασαπιάν, εκπρόσωποι δύο λαών, θυμάτων του Κεμαλισμού και ο κ.  Σοφοκλής Σιδηρόπουλος Μέλος του Μαρτυρικού Δικτύου Πόλεων και χωριών Ελλάδος 1941- 44.
Ο Κοινωνιολόγος και Συγγραφέας κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης  με θέμα το «Ποντιακό ως Ευρωπαϊκό ζήτημα – 19η Μαΐου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού», ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία αυτή τους φοιτητές του Συλλόγου, εφ’ όσον για πρώτη φορά  στην Ελλάδα καλείται σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα για να μιλήσει για το ποντιακό ζήτημα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη δια- λόγου στην χώρα και στην συζήτηση για τον Πόντο που είναι «συζήτηση για την Ελλάδα, για την παραγωγική μας μνήμη». «Το πρώτο επίπεδο που η Ευρώπη συναντά  την ποντιακή διάσταση  είναι το πεδίο του πολιτισμού, με τις προσωπικότητες που διαμόρφωσαν την ευρωπαϊκή της ταυτότητα» . Έκανε αναφορά στην Διεθνή Ένωση για τα δικαιώματα των λαών, την οργάνωση που γέννησε και το ποντιακό ζήτημα στην Ελλάδα. Ενώ το δεύτερο επίπεδο της συνάντησης αυτής όπως είπε, είναι το πολιτειακό ζήτημα, το πέρασμα από τον συγκεντρωτισμό στην πολυκεντρικότητα. Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε χαρακτηριστικά, « θέλουμε το σταμάτημα της εθνοκτονίας». Επεσήμανε επίσης το ηθικό πεδίο, στο ότι η Ευρώπη μπορεί να οικοδομηθεί σε πολιτικές ηθικές αξίες και πρότεινε η 19η Μαΐου να καθιερωθεί όχι μόνο ως Ημέρα Μνήμης για την ποντιακή γενοκτονία αλλά Ημέρα Ευρωπαϊκής Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
Ο  Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής και ποιητής του ποντιακού τραγουδιού κ. Χρήστος Αντωνιάδης στην ομιλία του με θέμα « Η μετάφραση της Μήδειας στην ποντιακή διάλεκτο» αναφέρθηκε στο ότι οι Έλληνες έχασαν την πολιτιστική τους ταυτότητα και η έννοια Πόντος ταυτίστηκε μόνο με τον πυρρίχιο  και τη μουσική. «Οι πυλώνες του ποντιακού πολιτισμού είναι η γλώσσα, τα ήθη και έθιμα και το περιβάλλον, επένδυσα στη γλώσσα, γιατί η γλώσσα έχει πλαστικότητα». Ανέγνωσε χορικά από τη Μήδεια στην ποντιακή διάλεκτο, και τόνισε ότι «οι νέοι πρέπει να ασχοληθούν με τις λέξεις, λέξεις ιερές».
Ο ηθοποιός κ. Ιεροκλής Μιχαηλίδης στην ομιλία του με θέμα: Παράσταση του Αρχαίου ελληνικού Δράματος στην ποντιακή διάλεκτο: Εγχείρημα σπουδαίας σημασίας» συνέδεσε τη Μνήμη με την Τέχνη  και «στην ανάγκη του να επιστρέψουμε στον κυτταρικό μας πολιτισμό». «Η ποντιακή διάλεκτος ανοίγει μια πόρτα, είναι η πιο κοντινή διάλεκτος με την αρχαία ελληνική και θα κάνουμε μια παράσταση για τους νέους με θέμα τη Μήδεια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο φοιτητής του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου κ. Νίκος Βαρβέρης ανέγνωσε την βραβευμένη του εργασία από την Π.Ο.Ε. με θέμα «Διεθνής αναγνώριση γενοκτονίας των Ποντίων: Απλά μια Εθνική Δικαίωση, ή και οικουμενική αναγκαιότητα», και οι χορευτές του Συλλόγου χόρεψαν τον πυρρίχιο χορό.
Η εκδήλωση όμως είχε και την εκπαιδευτική της διάσταση, οι φοιτητές του Συλλόγου σε συνεργασία με τα μέλη της  Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου μοίρασαν ένα ερωτηματολόγιο στο κοινό, με θέματα  που αφορούν στην ποντιακή ιστορία και τον πολιτισμό, ένα έντυπο που συντάχθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του κ. Στυλιανού Ιωαννίδη. Στόχος των φοιτητών από τον Οκτώβριο να αρχίσει  ο πρώτος κύκλος συζητήσεων με τα επιλεγμένα από το κοινό θέματα.
Στο τέλος τέθηκαν ερωτήσεις και απαντήθηκαν από τους ομιλητές, και τη συζήτηση συντόνισαν ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης και ο κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος. Στην είσοδο του ΤΕΙ υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων.
Κοζάνη, 17/05/2012
Από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.