Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Παγιδευμένη αρκούδα απελευθερώθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ


Happy end είχε η σύντομη περιπέτεια μίας αρκούδας που βρέθηκε πιασμένη σε συρματόπλεγμα που είχε τοποθετηθεί, πιθανότατα, για παγίδευση ζώου στις παρυφές του Βούρινου στην Κοζάνη την Πέμπτη 7 Ιουνίου. Η άτυχη αρκούδα στάθηκε... τυχερή καθώς το περιστατικό έπεσε στην αντίληψη του Αριστείδη Καλογερίδη, ενός ευαισθητοποιημένου κτηνοτρόφου ο οποίος ενημέρωσε άμεσα τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για το περιστατικό.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μετέβη στην περιοχή και έστησε επιχείριση απελευθέρωσης του ζώου σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού και τον κτηνίατρο Νίκο Πατσινακίδη. Αφού πρώτα αναισθητοποίησε την αρκούδα, την απεγκλώβισε με προσοχή και στη συνέχεια την απελευθέρωσε στην περιοχή όπου βρέθηκε αφού πρώτα της τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός για την παρακολούθησή της.
Έτσι πλέον η ανώνυμη, μέχρι χθες, αρκούδα απέκτησε... ταυτότητα. Είναι ο Αριστείδης μία αρσενική αρκούδα, ηλικίας 5 ετών και βάρους 150 κιλών περίπου που πήρε το όνομά του από τον κτηνοτρόφο χάρη στον οποίο σώθηκε.
Ο Αριστείδης στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός καθώς η παγίδα θα μπορούσε να τον τραυματίσει σοβαρά και φυσικά να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υπενθυμίζει ότι για παρόμοια περιστατικά παγίδευσης άγριων ζώων μπορείτε να απευθύνεστε στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης στο τηλέφωνο 6957 834668.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχοντας έγκαιρα διαγνώσει το πρόβλημα της προσέγγισης αρκούδων στην ευρύτερη περιοχή του Βούρινου, είχε πραγματοποιήσει πριν από μερικές εβδομάδες επισκέψεις ενημέρωσης των κτηνοτρόφων για τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης.
Τέλος, στις περιπτώσεις συνεχούς προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προκρίνει συγκεκριμένα μέτρα με συνέργεια των αρμόδιων φορέων και των τοπικών κοινωνιών. Η κατά το δυνατόν φυσική απομάκρυνση των αρκούδων και η εξάλειψη των αιτιών προσέγγισης των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές είναι η ενδεδειγμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Επίσης τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί (νέοι οδικοί άξονες, αυξανόμενα ατυχήματα με άγρια ζώα, επανεμφάνιση αρκούδων σε νέες περιοχές, κλπ.) καθιστούν επιτακτική την αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης για την Καφέ Αρκούδα και τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής, κοινά αποδεκτής στρατηγικής για την αρμονική συμβίωση αρκούδας και ανθρώπου.
Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/Βάσω Πετρίδου 2310 555920 / 6937422537
Θεσσαλονίκη 08.06.12
Ανακοίνωση Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.