Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Οι διακοπές λαϊκό δικαίωμα


Όνειρο απατηλό αποτελεί και φέτος το δικαίωμα των θερινών διακοπών για τα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, το 69% των Ελλήνων θα κάνουν διακοπές ...σπίτι τους, ενώ, τέσσερις στους πέντε από αυτούς που θα φύγουν, δεν θα λείψουν περισσότερο από μια βδομάδα.
Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν η πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, σε συνεργασία με την ΕΕ και την τρόικα, έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας να ζει με μισθούς πείνας, να πληρώνει αλλεπάλληλα φοροχαράτσια, να βιώνει τη μάστιγα της ανεργίας; Φέτος μάλιστα, με την κατάργηση του Οργανισμού της Εργατικής Εστίας, πάνω από 500.000 εργατικές οικογένειες έχασαν και την τελευταία τους ελπίδα για ένα επταήμερο φτηνών διακοπών μέσω του «κοινωνικού τουρισμού». Θυσιάστηκε κι αυτός στο βωμό της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας, που ζητούσε τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους...
Οι περισσότερες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν πια ούτε να σκεφτούν ότι θα πάνε θερινές διακοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα που προαναφέραμε, το ελάχιστο κόστος διαμονής - διατροφής 15 ημερών για μια τετραμελή οικογένεια αγγίζει τα 3.000 ευρώ! Και στο ποσό μάλιστα αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεταφορικά έξοδα. Αν ταξιδέψουν στη χερσαία Ελλάδα, με ΙΧ, έχουν να αντιμετωπίσουν το κόστος της βενζίνης, που σκαρφάλωσε στα 1,70 ευρώ το λίτρο. Έχουν, επίσης, το βραχνά των διοδίων, που, τα τελευταία χρόνια, με την ιδιωτικοποίηση των οδικών αξόνων, αυξήθηκαν ακόμη και πάνω από 500%! Έτσι, μόνο για διόδια, μια διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή, στοιχίζει 46 ευρώ.
Ακόμη χειρότερα τα πράγματα είναι για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά. Οι εφοπλιστές, που συσσώρευσαν τεράστια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, αν και μειώνουν συνεχώς τα δρομολόγια, δρομολογούν γερασμένα πλοία και χτυπούν αδυσώπητα τα δικαιώματα των ναυτεργατών, αυξάνουν κάθε χρόνο ανελλιπώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Μόνο φέτος αυξήθηκαν κατά 15 - 30%, ενώ η αύξηση μέσα σε μια δεκαετία ξεπέρασε το 300%!
Οι διακοπές αποτελούν δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους. Ένα δικαίωμα, όμως, που οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, όχι μόνο το αμφισβητούν, αλλά το ακυρώνουν στην πράξη.
Απαιτείται, επομένως, ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τους εξής στόχους: Λαϊκό τουρισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στην αναψυχή, την ξεκούραση, με φτηνές, προσιτές υπηρεσίες και υποδομές. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας κατά 50%, απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με σύγχρονα, ασφαλή πλοία και λιμάνια και με ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών. Κατάργηση όλων των διοδίων. Ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, τα μνημεία, τα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.