Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Από τις 24 έως και τις 26 Αυγούστου οι εκδηλώσεις Πρέσπες 2012


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες Τρίτη οι διοργανωτές των εκδηλώσεων Πρέσπες 2012, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο φέτος θα είναι τριήμερο.
Ο πρώην βουλευτής και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων, κ. Γιώργος Λιάνης συγκεκριμένα είπε:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη ανταπόκριση που δείχνετε πάντα στις «Πρέσπες». Ιδιαίτερα σήμερα θα επιθυμούσα να κάνω μία μικρή αναδρομή με ενδιαφέρουσες αναφορές στο ξεκίνημα της πολιτικής μου καριέρας που είναι συνδεδεμένο με τις «Πρέσπες». Οι «Πρέσπες» είναι ένα συλλογικό επίτευγμα του λαού της Φλώρινας, των βουλευτών τότε και τώρα και των θεσμών. Η ενότητά τους ήταν το μυστικό τους.
Συγχωρέστε μου τον προσωπικό τόνο στην αρχή της ενημέρωσης αλλά μου είναι πιο οικείος. Δε σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω πως ότι πετύχαμε και ότι θα πετύχουμε είναι συλλογικό επίτευγμα.
Πρωτόρθα στη Φλώρινα το Πάσχα του ΄89 εντελώς αβέβαιος για το αν θα μπορούσα να πολιτευτώ και να τα καταφέρω. Ο μόνος άνθρωπος που συμβουλεύτηκα ήταν ο Αυγουστίνος Καντιώτης. Από τους παιδικούς μου φίλους μόνο δύο με αναγνώρισαν και ήταν κοντά μου, ο Σπύρος Αλεξίδης και ο Κώστας Βάσος. Στο Αμύνταιο σχεδόν τα ίδια. Ο Κοσμάς, ο αδελφός του, ο Τοπάλης και ο Μίγκος. Τρόμαξα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μου είχε πει «πήγαινε θα τα καταφέρεις». Πώς θα τα κατάφερνα αφού οι εκλογές ήταν σε 2 μήνες; Τα κατάφερα. Μια μεγάλη πλειοψηφία του λαού με πίστεψε όχι μόνο τότε αλλά για τα επόμενα 23 χρόνια. Αδιάκοπα, δε νομίζω να έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στον τόπο μας και μιλώ για την Ελλάδα. Εκλέχτηκα 9 φορές βουλευτής και όλες τις φορές έπαιρνα διπλάσιες  ψήφους από τον δεύτερο, συχνά από όλους μαζί. Τι ακριβώς συνέβαινε; Μια φοβερή χημεία. Μία σχεδόν τυφλή εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου ιδιαίτερα στα χωριά αλλά και οι γυναίκες στα σπίτια και οι μπάμπουσκες στα ορεινά. Αγάπη-πίστη-εμπιστοσύνη. Δεν έχει νόημα να αναφέρω τις δυσκολίες που συνάντησα. Η πολιτική είναι ναρκοπέδιο. Αλλά ο κόσμος με βοήθησε πολύ. Γι’ αυτό έμενα στη Φλώρινα και αρνήθηκα θέσεις και αξιώματα. Δεν είχα ιδιαίτερες πολιτικές φιλοδοξίες, ήθελα να βοηθήσω τον τόπο μου.
Από παιδί κρατούσα εικόνες από τις εκδρομές στις Πρέσπες. Το 1974 ο Γιάννης Καψής μ’ έστειλε μαζί με τον γιο του Παντελή και τον Γιάννη Δημαρά να έρθουμε εδώ πάνω και να φτάσουμε μέχρι τις Πρέσπες, να ερευνήσουμε τι θα ψηφίσει ο κόσμος. Όταν φτάσαμε στον Άγιο Αχίλλειο παρέμεινα και κοίταξα άλαλος τη Βασιλική για πολύ ώρα, γύρισα όλο το νησί. Γνώρισα έναν προς έναν όλους τους κατοίκους, μίλησα μαζί τους, μπήκα στις πλάβες τους και ψάρεψα, έμαθα τις δυσκολίες του χειμώνα, αλλά ξαναγύρισα στη Βασιλική και είπα ότι εδώ κάτι πρέπει να γίνει, κάτι μεγάλο σαν αυτά που γίνονται στην Ιταλία ή και στα δικά μας αρχαία θέατρα.
Έτσι το ΄90 μου ήρθε η ιδέα των «Πρεσπών». Κάποτε θα εξιστορήσω πως έγιναν οι πρώτες «Πρέσπες» με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Νταλάρα και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες.
Τότε οι επισκέπτες του Αγίου Αχιλλείου δεν ξεπερνούσαν τους 100 το χρόνο. Σήμερα είναι πάνω από 50.000 ίσως και 100.000.
Ήρθαν εδώ ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς. Ήρθαν όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας: Σαρτζετάκης, Στεφανόπουλος, Παπούλιας.
Ήρθαν εδώ οι γύρω ηγέτες, ήρθαν Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι, περισσότεροι από 120 Έλληνες και ξένοι υπουργοί.
Έγιναν μοναδικά γεγονότα όχι για τη Φλώρινα μόνο αλλά για την Ελλάδα ολόκληρη. Συναντήσεις αρχηγών κρατών-συναντήσεις υπουργών με διάφορα θέματα. Τιμήθηκαν πρώτα στις «Πρέσπες» ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η Μελίνα, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Νικόλαος Χατζηκυριάκος Γκίκας, o Λευτέρης Παπαδόπουλος. Τιμήθηκαν Έλληνες και ξένοι Ολυμπιονίκες, έγιναν μοναδικά καλλιτεχνικά γεγονότα. Περισσότεροι από χίλιοι καλλιτέχνες έχουν πάρει μέρος στις εκδηλώσεις των «Πρεσπών». Έγιναν πνευματικές συναντήσεις και ημερίδες με τον ανθό του πνεύματος της χώρας. Οι «Πρέσπες» γρήγορα έγιναν το δημοφιλέστερο καλλιτεχνικό γεγονός στην Ελλάδα μαζί με τα Επιδαύρια και το Φεστιβάλ Αθηνών. Ήρθαν εδώ εθνικά και κρατικά θέατρα, μεγάλοι ηθοποιοί, η Θερινή Ακαδημία Θεάτρου και οι Πρέσπες θεωρήθηκαν δικαίως σαν σημείο αναφοράς των Βαλκανίων και της ανάγκης για εκεχειρία και ειρήνη.
Συμβολικά γεγονότα υψίστης σημασίας όπως η Συμφωνική του Βελιγραδίου στην πρώτη έξοδό της μετά τον πόλεμο ήρθε στις «Πρέσπες» και την διηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης, που επροτάθη εκείνη τη χρονιά για το νόμπελ της ειρήνης με δική μας πρωτοβουλία.
Έκανα όλον αυτόν τον απολογισμό για να δείξω τι κληρονομιά έχουμε. Θα την αφήσουμε να περάσει μέσα από τα δάχτυλά μας; Καθώς λοιπόν φέτος αποχώρησα από την πολιτική και δεν είμαι βουλευτής μετά από 23 ολόκληρα χρόνια, μου ανετέθη ο ύψιστος ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή. Τι να ζητήσω περισσότερο; Τις προτάσεις μου για το νέο αυτό ρόλο θα τις παρουσιάσω το φθινόπωρο, τον Οκτώβριο να έχει καταλαγιάσει λίγο η νέα κατάσταση, να έχουμε μετρήσει τις δυνατότητές μας, να έχουμε δεχθεί τις προτάσεις των ανθρώπων του πολιτισμού, των κομμάτων και των οργανώσεων, να έχει υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για να χαράξουμε τις νέες «Πρέσπες» και το ρόλο τους. Αν δεν γίνει αυτό, οι «Πρέσπες» θα σβήσουν και θα είναι κρίμα. Στα χέρια μας κρατάμε τη μοίρα μας. Απαλλαγμένος από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, πράγματα που σας είναι γνωστά, θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, αλλά και θα διαφυλάξω με κάθε τρόπο και την υψηλή ποιότητα του θεσμού και το κύρος του. Το βέβαιο είναι ότι οι «Πρέσπες» θα εξακτινωθούν σε όλο το χρόνο εντός και εκτός Ελλάδος. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκά κονδύλια. Είμαι ήδη σε πλήρη αναζήτηση αυτής της λύσης. Η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα δεν επιτρέπει να περιμένουμε πολλά μέσα από τη χώρα αυτό τον καιρό.
Το φετινό πρόγραμμα των «Πρεσπών» μοιραία είναι προσαρμοσμένο σε σχέση με την οικονομική κρίση. Ποτέ τα πράγματα δεν ήταν τόσο δύσκολα. Παρ’ όλα αυτά με τη βοήθεια των συναδέλφων βουλευτών, αλλά και εξαιτίας της ακτινοβολίας που έχουν οι «Πρέσπες» καταφέραμε να ετοιμάσουμε ένα πρόγραμμα που δε θα του λείπει ούτε η καλή ποιότητα ούτε η ευρηματικότητα.
Γιορτάζοντας τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και της Μακεδονίας θα ξεκινήσουμε επισήμως τις εκδηλώσεις την Παρασκευή 24 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Εξάρχου. Τρεις προσωπικότητες θα μιλήσουν από διαφορετική σκοπιά για το ίδιο σπουδαίο γεγονός. Ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αναστασιάδης, ο συμπατριώτης μας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Ανδρέου και ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης που μετείχε και στις ανασκαφές του Αγίου Αχιλλείου. Η εκδήλωση θα κλείσει με έναν σπουδαίο ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη εμπνευσμένα από ποιήματα του Μανώλη Αναγνωστάκη.
Το Σάββατο 25 Αυγούστου θα είναι η κεντρική εκδήλωση στον Άγιο Αχίλλειο στις 8.30 μμ. με μια συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Η συναυλία αυτή ήταν το μεγάλο γεγονός του χειμώνα στην Αθήνα. Η υποβλητική μουσική της Ευανθίας και η αμάραντη φωνή της Άλκηστης δένουν με τη μαγεία των Πρεσπών και του Αγίου Αχιλλείου.
Είναι η 5η φορά για την Ευανθία και η 3η φορά για την Άλκηστη που τιμούν τις «Πρέσπες».
Την Κυριακή το βράδυ στις 9 στη Νέα Πλατεία της Φλώρινας θα παρουσιαστεί η παράσταση Αττίκ δηλαδή η ζωή του Κλέωνα Τριανταφύλλου που θα καταγοητεύσει κυρίως τους παλιούς Φλωρινιώτες που τόσο αγάπησαν τα τραγούδια του. Η πόλη μας έχει τεράστια παράδοση στον τομέα αυτό. Τον Αττίκ υποδύονται σε δύο διαφορετικές ηλικίες οι ηθοποιοί: Άκης Σακελλαρίου και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Πρωταγωνιστούν η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η Νίνα Λοτσάρη, η Ευαγγελία Μουμούρη, ο Νικορέσης Χανιωτάκης και ο Άγγελος Παπαδημητρίου.
Η μουσική έρευνα είναι του Λάμπρου Λιάβα, η σκηνοθεσία και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου. Τραγούδια έχει γράψει ο Γιάννης Ξανθούλης και η μουσική διεύθυνση είναι του Θεόδωρου Κοτεπάνου, σπουδαίου πιανίστα του Μάνου Χατζηδάκι. Απ’ όλα αυτά θα προηγηθεί μία μικρή έκπληξη, τα παιδιά της Φλώρινας ηλικίας 6-12 χρόνων θα γνωρίσουν από κοντά τον Άρη Δημοκίδη, θαυμάσιο συγγραφέα, παιδικών παραμυθιών και θα γράψουν μαζί το παραμύθι της Φλώρινας.
Επίσης θα παρουσιαστεί το θαυμάσιο βιβλίο του Γιώργου Περιβολάρη «Φλώρινα 1912-2012. Χρονικό ενός αιώνα» που είναι μία μικρή κιβωτός της ιστορίας και των προσώπων που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου.
Θέλω να αναφερθώ ξεχωριστά στα πρόσωπα των δύο βουλευτών του νομού, τον κ. Στάθη Κωσταντινίδη και τον κ. Θανάση Γερμανίδη. Είχαμε συνάντηση σήμερα εδώ αλλά ο κ. Γερμανίδης έφυγε εκτάκτως για την Αθήνα και έτσι χρειάστηκε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο αρκετά. Περισσότερα θα πούμε και με τους δυο τους σε λίγες μέρες όταν θα είμαστε όλοι εδώ. Και οι δύο τους πάντως εκτιμούν τις εκδηλώσεις, θέλουν να βοηθήσουν αλλά επιθυμούν ν’ αναζητήσουν και ένα νέο ρόλο για τις «Πρέσπες» με περισσότερη συμμετοχή των δήμων κυρίως.
Αυτό ήταν πάντα στόχος μας. Και νομίζω πως είναι ο κοινός τόπος για το μέλλον των εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις δεν είναι δικές μου. Ούτε της κυβερνήσεως. Ούτε των δύο βουλευτών. Είναι εκδηλώσεις που εκφράζουν βαθύτατα τον υψηλό πολιτισμό αυτής της περιοχής. Είναι εκδηλώσεις πανελλήνιες και σε λίγο καιρό, το πιστεύω, με τη βοήθεια των δύο συναδέλφων αλλά και όλου του πολιτικού φάσματος θα τις κάνουμε πανευρωπαϊκές. Θέλω να εκφράσω πρώτα πρώτα τις ευχαριστίες μου γιατί τα τελευταία χρόνια και οι δήμοι και η περιφέρεια βοηθούν οικονομικά τις «Πρέσπες». Αλίμονο αν δεν γίνεται αυτό! Είναι απαραίτητο και τα χρήματα είναι λίγα αλλά πιάνουν τόπο. Δεν υπάρχει άλλη εκδήλωση στη χώρα που επί 23 χρόνια σε εκατοντάδες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να μην έβαλαν οι διοργανωτές έστω και μία δραχμή ή ένα ευρώ εισιτήριο. Αν πλήρωναν οι δήμοι αυτές τις παραστάσεις, που αλλού αυτό γίνεται, θα είχαν ξοδέψει μέχρι σήμερα μερικά εκατομμύρια ευρώ. Εδώ όλα είναι ελεύθερα. Όλα είναι δωρεάν και αυτός είναι ένας συμβολισμός του ότι δίνονται ίσες δυνατότητες στα αγαθά του πολιτισμού. Δεν υπάρχει δήμος που δεν ξοδεύει ένα σεβαστό ποσό για τον πολιτισμό στην Ελλάδα. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που η κρίση μαίνεται πιστεύω ο κ. Βοσκόπουλος, ο κ. Τσέπας και ο κ. Ιωσηφίδης θα πράξουν αυτό που θεωρώ καθήκον τους.
Η συνεργασία μου με τον κ. Κωνσταντινίδη είναι γνωστή και δοκιμασμένη όπως επίσης με τον Περιφερειάρχη κ.Δακή και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλιάδη. Το ίδιο πιστεύω καλή θα είναι και η συνεργασία με τον κ. Γερμανίδη, έναν άνθρωπο που αγαπάει τον πολιτισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.