Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΒΕ στη συνάντηση με εκπροσώπους του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου



Το Επιμελητήριο Φλώρινας ιδρύθηκε και  λειτουργεί από το 1934. Δραστηριοποιείται στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και απαριθμεί σήμερα περίπου 3.300 ενεργές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στο τμήμα εμπορικό 1.011 επιχειρήσεις, στο μεταποιητικό 768, στο υπηρεσιών 1.407, και στο τουριστικό 54 μέλη- επιχειρήσεις.
Ιστορικοί δεσμοί συνδέουν τις χώρες μας, Ελλάδα- Γαλλία και είναι γνωστή η Ελληνογαλλική φιλία. Καθοριστική η παρουσία των Γάλλων στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, τόσο για την έκβαση της τελικής νίκης όσο και με τις υποδομές που δημιούργησαν την περίοδο εκείνη.
Με την τοπική Αυτοδιοίκηση της Φλώρινας έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις με ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο εκείνη.     Πρότασή μας η διοργάνωση ενός Ιστορικού Συνεδρίου στην περιοχή της Φλώρινας για τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο νομός Φλώρινας παράγει μια σειρά τοπικών και ιδιαίτερα ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως το κρασί (περιοχή Φλώρινας και Αμυνταίου), τα φασόλια Πρεσπών με Προστατευόμενη προέλευση ονομασίας, τις πιπεριές Φλωρίνης, το μέλι και τα ζυμαρικά, διάφορα τοπικά κρεατοσκευάσματα, ξηρούς καρπούς, τα γλυκά κουταλιού και πολλά από αυτά διαθέτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις εξαγωγής.
Η Φλώρινα διαθέτει επίσης φημισμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έξι  λίμνες μεταξύ των οποίων και οι λίμνες των Πρεσπών που αποτελούν άριστους φυσιολατρικούς τουριστικούς προορισμούς. Αναπτύσσεται  ο οινοποιητικός τουρισμός μέσω των δρόμων κρασιού καθώς επίσης και τα ορειβατικά μονοπάτια, ο εθνικός δρυμός και το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου. Τέλος, υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης  εναλλακτικού τουρισμού.
Ο νομός Φλώρινας  είναι το σταυροδρόμι σύνδεσης τριών χωρών. Έχει πρόσβαση σε δύο μεγάλες πόλεις το Μοναστήρι και την Κορυτσά. Συνεπώς μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εφαλτήριο διασυνοριακών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Στην περιοχή μας υπάρχει ΒΙ.ΠΕ. στην οποία δραστηριοποιούνται δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μας. Στόχος μας η λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου Logistics, Διασυνοριακό Επιχειρηματικό Κέντρο με στόχο την προώθηση των επιχειρήσεών μας και τη διείσδυσή τους στις χώρες αυτές. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μια και στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά γεωθερμικά πεδία. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αιολικών και φωτοβαλταϊκών πάρκων.
Το Επιμελητήριο Φλώρινας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και με βάση την ανωτέρω αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής, επιθυμεί την συνεργασία σας για την προώθηση των εξαγωγών των τοπικών μας προϊόντων στην Γαλλία και εν γένει στο εξωτερικό, στην μεταφορά τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη φυσιολατρικών και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή, στην δημιουργία δικτύων  και στην προώθηση και υλοποίηση κοινών επιχειρηματικών σχεδίων και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.