Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ξεκινά η επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων



Στον Ιούνιο του 2013 προσδιορίζεται η επιστροφή των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής και φυλάσσονται σε Μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που δόθηκε από τον Υπ. Πολιτισμού στο βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη σε σχετική ερώτηση του.

Σε συνέχεια κοινοβουλευτικών ενεργειών, από προηγούμενα έτη, του βουλευτή Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδη σχετικών με την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του επιβληθέντος κατοχικού δανείου, αλλά και τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν και παρανόμως εξήχθησαν από τη χώρα μας, ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τζαβάρας, με έγγραφό του που επισυνάπτεται, διαβεβαιώνει την πρόθεση  μουσείου της Γερμανίας να επιστρέψει τη λεία του πολέμου.
Σε νεότερο έγγραφο του, που κατέθεσε στη Βουλή, ο Υπουργός προσδιορίζει τον παρόντα μήνα ως τη χρονική περίοδο επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων ή και άλλων κειμηλίων.
Ο κ. Κασαπίδης ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις επί του θέματος δήλωσε: «Με ιδιαίτερη ανησυχία και ενδιαφέρον παρακολουθώ στενά τα θέματα που άπτονται της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πιστεύω ο υπουργός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ελπίζω να είναι ειλικρινής η πρόθεση επιστροφής κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από μουσείο της Γερμανίας. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τις ενέργειες που έγιναν για το σκοπό αυτόν από τον αρμόδιο υπουργό. Εύχομαι να αποτελέσει την απαρχή της επιστροφής στον τόπο μας, των κλεμμένων και παρανόμως εξαγομένων κειμηλίων της πατρίδας μας, που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Θα εξακολουθώ να πράττω τα δέοντα έως την θετική ολοκλήρωση των αξιώσεων της πατρίδας μας.»
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013   

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.