Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος



Η 5η Ιουνίου έχει θεσμοθετηθεί να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και είναι ευκαιρία για τον καθένα να αναλογιστεί τι έχει κάνει για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Είμαι περήφανος που ο Δήμος Αμυνταίου πρωτοστατεί σε σημαντικές δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο ευρύτερων σχηματισμών ή με μεμονωμένες δικές του ενέργειες.
Η σημαντικότερη ίσως δράση μας είναι η κάλυψη των αναγκών του μεγαλύτερου μέρους του τοπικού πληθυσμού με αποχετευτικά δίκτυα και συστήματα επεξεργασίας των αστικών λυμάτων. Μετά το μεγάλο έργο που υλοποιείται στη Δημοτική Ενότητα Αετού, έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας και αναμένουμε την τελική έγκριση της χρηματοδότησης για την κατασκευή συλλεκτήριων αγωγών και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) στη Δημοτική Ενότητα Φιλώτα, όπως επίσης διεκδικούμε την κάλυψη των οικισμών Ροδώνα, Φανού, Σωτήρα και Ανάληψης της Δημοτικής Ενότητας Αμυνταίου με τη διοχέτευση των λυμάτων τους σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας. Με τα έργα αυτά, που υπερβαίνουν τα 30.000.000 ευρώ και τις υφιστάμενες μονάδες καλύπτεται το σύνολο των οικισμών που επηρεάζουν άμεσα τις λίμνες μας και το συντριπτικό ποσοστό των οικισμών και του πληθυσμού του Δήμου Αμυνταίου. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε τις λίμνες και τα ρέματα από τα αστικά λύματα, προκειμένου να προχωρήσουμε σε εφαρμογή του σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Εκτός αυτών, ο Δήμος Αμυνταίου συμμετέχει ενεργά στο Σύμφωνο των Δημάρχων, που έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων και υλοποιεί σημαντικές δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Η σημαντικότερη ίσως αφορά στο σχεδιασμό για την εγκατάσταση συστημάτων τηλεθέρμανσης με βιομάζα σε όλα τα χωριά του Δήμου, που εκτός από την προφανή οικονομική ωφέλεια για τους πολίτες και την αναπτυξιακή διάσταση του έργου, θα έχει σαφέστατο περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καθώς θα καταργηθούν οι καυστήρες πετρελαίου.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η μεγάλη επιτυχία της ΔΕΤΕΠΑ, η οποία έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοπράτησης των έργων για την επέκταση της τηλεθέρμανσης σε όλους τους πολίτες που διαμένουν σε Αμύνταιο, Λεβαία και Φιλώτα και αναμένεται εγκατάσταση των εργολάβων εντός του καλοκαιριού για την υλοποίηση του σημαντικότατου αυτού έργου.
Τέλος, μέσα από τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, αλλά και με μεμονωμένες δικές μας ενέργειες, διεκδικούμε από τη ΔΕΗ ένα καθαρότερο περιβάλλον, καθώς και πόρους για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην περιοχή μας που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Με το σύνολο των παραπάνω δράσεων, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που έχουμε βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως είναι η ανακύκλωση, πιστεύουμε ότι υπηρετούμε πιστά το στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας, δίνοντας και το παράδειγμα στους πολίτες και τις ομάδες των ενεργών πολιτών να αναλάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, που στο κάτω – κάτω είναι το κοινό μας σπίτι.

Αμύνταιο, 5 Ιουνίου 2013
Μάκης Ιωσηφίδης
Δήμαρχος Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.