Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Συμβουλές προς τους οδηγούς των αγροτικών μηχανημάτων


Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή τις αυξημένες, κατά την περίοδο αυτή, γεωργικές ασχολίες των αγροτών και τη συχνή χρήση των αγροτικών μηχανημάτων και ρυμουλκούμενων από αυτά γεωργικών εξαρτημάτων, καθώς και των θεριζοαλωνιστικών μηχανών, παρακαλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν την κίνησή τους στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο προς αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, στο δε λοιπό Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον ΚΟΚ και ιδιαίτερα τα κάτωθι:
1. Να οδηγούν με σύνεση και προσοχή.
2. Να μην οδηγούν όταν είναι κουρασμένοι ή όταν έχουν πιεί οινοπνευματώδη ποτά.
3. Να μην εμπιστεύονται την οδήγηση των αγροτικών μηχανημάτων σε άτομα που δεν γνωρίζουν να οδηγούν και ιδίως σε παιδιά.
4. Να ελέγχουν διαρκώς την καλή λειτουργία των φώτων των οχημάτων και να φροντίζουν για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών τους, καθώς και να μην καλύπτονται από λάσπες.
-Ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ στα φώτα του έλκοντος οχήματος (αγροτικού μηχανήματος) και των σε αυτά ρυμουλκούμενων.
5. Να αποφεύγουν να μεταφέρουν με τα αγροτικά μηχανήματα άλλα πρόσωπα. Δεν επιτρέπεται να κάθονται άτομα στα «φτερά», στη «μπάρα» ή στην «πλατφόρμα».
6. Τα μηχανήματά τους επιβάλλεται να φέρουν, για την αναγνώρισή τους, στην πίσω πλευρά, τρίγωνη αντανακλαστική πινακίδα (πινακίδα αναγνώρισης βραδυκίνητων οχημάτων), η οποία είναι υποχρεωτική και βοηθάει αυτούς που ακολουθούν.
7.  Το μέγιστο πλάτος των αγροτικών μηχανημάτων και των ρυμουλκούμενων από αυτά εξαρτημάτων-οχημάτων, δεν δύναται να υπερβαίνουν τα δύο και μισό (2,5) μέτρα, σύμφωνα με το νόμο.
     - Τα κοπτικά συστήματα («μαχαίρια») των θεριζοαλωνιστικών μηχανών κατά την κίνηση τους στο οδικό δίκτυο θα πρέπει να έλκονται από αυτές ή άλλο όχημα, και να μην φέρονται μπροστά από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές.   
8. Να καθαρίζουν τους τροχούς των αγροτικών μηχανημάτων, όταν βγαίνουν από το χωράφι στο δημόσιο δρόμο, για να μη δημιουργούνται  «παγίδες» στο οδόστρωμα, από τα χώματα και τις λάσπες  που μεταφέρονται, κάνοντάς το ολισθηρό και με πιθανό αποτέλεσμα ανατροπή οχημάτων (αυτοκινήτων και ιδίως δικύκλων) όταν πατήσουν πάνω σ’ αυτά.
9.  Να οδηγούν τα γεωργικά μηχάνημα στο δεξιό άκρο του δρόμου, για να μην εμποδίζεται η κίνηση των άλλων οχημάτων.

Σημαντικές αιτίες ατυχημάτων είναι:
·      η κακή ρύθμιση των φρένων,
·      η απότομη και χωρίς έλεγχο ή φλας αλλαγή κατεύθυνσης,
·      τα φθαρμένα ελαστικά και
·      τα προεξέχοντα φορτία, χωρίς την προβλεπόμενη επισήμανση.


Κοζάνη, 03 Ιουλίου 2013
Δελτίο Τύπου Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.