Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Έναρξη για τις μελέτες τηλεθερμάνσεων



Υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις για την έναρξη των μελετών που απαιτούνται για τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης και υλοποίηση του έργου τηλεθέρμανσης με βιομάζα στο Λέχοβο, μεταξύ του Δημάρχου Αμυνταίου και των μελετητών.

Οι μελετητές είναι όλοι νέοι επιστήμονες από την περιοχή του Δήμου Αμυνταίου και η συνεργασία τους με το Δήμο Αμυνταίου προέκυψε μέσα από τη διαδικασία διερεύνησης συνεργασιών μεταξύ του Δήμου και των νέων επιστημόνων της περιοχής, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το ενδογενές επιστημονικό δυναμικό. Το γεγονός αυτό έχει δύο σημαντικά αποτελέσματα, καθώς από τη μία μεριά γίνεται μία καινοτόμα και σημαντική μελετητική δουλειά από τοπικούς επιστήμονες και από την άλλη δημιουργείται μία σημαντική τεχνογνωσία που θα μείνει στον τόπο μας.
Σε ότι αφορά στο έργο, πρόκειται για έναρξη υλοποίησης του σχεδιασμού για εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων τηλεθέρμανσης με βιομάζα σε όλα τα χωριά του Δήμου Αμυνταίου, καθώς η ορεινή Τοπική Κοινότητα του Λεχόβου είναι η πρώτη στη οποία ξεκινούν οι μελέτες των συστημάτων. Η ωρίμανση των μελετών είναι το πρώτο στάδιο για την ένταξη των έργων στα χρηματοδοτικά προγράμματα της 5ης προγραμματικής περιόδου που θα ξεκινήσει το 2014. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα εκπόνησης των μελετών το έργο θα είναι ώριμο μελετητικά πριν την έναρξη της επόμενης προγραμματικής περιόδου οπότε θα έχει δυνατότητα άμεσης ένταξης.
Σημαντικό στοιχείο για την ένταξη των προγραμμάτων είναι ο κομβικός τους ρόλος στο Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) του Δήμου Αμυνταίου που έχει ήδη εγκριθεί από το «Σύμφωνο των Δημάρχων». Με τον τρόπο αυτό θεωρείται δεδομένη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η επιλεξιμότητα και η σκοπιμότητα των έργων, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την τοπική αναπτυξιακή διαδικασία.
Τα βασικά αποτελέσματα της λειτουργίας των συστημάτων τηλεθέρμανσης με βιομάζα είναι η μεγάλη εξοικονόμηση πόρων των νοικοκυριών για δαπάνες θέρμανσης, η περιβαλλοντική προστασία με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αιωρούμενων σωματιδίων, η δημιουργία συνθηκών αγροτικής ανάπτυξης με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών από τους αγρότες της περιοχής και η δημιουργία θέσεων εργασίας στη διαχείριση των συστημάτων και της βιομάζας. Επιπρόσθετα, υπάρχει σχεδιασμός για λειτουργία θερμοκηπιακών καλλιεργειών που θα θερμαίνονται με τηλεθέρμανση και για το λόγο αυτό θα παράγουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα.
Αμέσως μετά την έναρξη της εκπόνησης των μελετών για τη δημιουργία συστημάτων τηλεθέρμανσης με βιομάζα στο Λέχοβο ακολουθούν οι συμβάσεις για τις μελέτες στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Αμυνταίου, καθώς ο σχεδιασμός του δήμου είναι να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών θέρμανσης του τοπικού πληθυσμού με συστήματα τηλεθέρμανσης με βιομάζα.
«Σήμερα ξεκινάμε από το Λέχοβο την εκπόνηση των μελετών για τα συστήματα τηλεθέρμανσης με βιομάζα. Ακολουθούν οι μελέτες για τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Αμυνταίου, αφού ο στόχος μας είναι να καλύψουμε το 100% των αναγκών του τοπικού πληθυσμού.
Φτηνή θέρμανση για όλους, προστασία του περιβάλλοντος, διέξοδος για τους αγρότες μας με καλλιέργεια ενεργειακών φυτών και θερμοκήπια, αλλά και νέες θέσεις εργασίας, είναι τα άμεσα αποτελέσματα των έργων που αναμένουμε να βοηθήσουν πολύ τη χειμαζόμενη τοπική οικονομία», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης.

Αμύνταιο, 21 Οκτωβρίου 2013

Γραφείο Τύπου
Δήμου Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.