Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η κυβέρνηση εμμένει σε ένα αποτυχημένο μέτρο που οδηγεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε απόγνωση και αυτό τον χειμώνα





Στις 21 Οκτωβρίου  2013 συζητήθηκε στη Βουλή  η με αριθμό 135/15-10-2013  επίκαιρη ερώτηση  της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το μέτρο εξίσωσης του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Η κ. Μακρή κατά την ανάπτυξη της ερώτησής της επεσήμανε την λανθασμένη πολιτική που ακολουθείται σχετικά με το μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η πρακτική που ακολουθείται, που στην ουσία αποτελεί πρακτική εισπρακτικών μέτρων για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, απεδείχθη αποτυχημένη πολιτική επιλογή, η οποία και το πρόβλημα του λαθρεμπορίου δεν αντιμετωπίζει και κοινωνικά, περιβαλλοντικά ζητήματα δημιουργεί και στερεί τα δημόσια ταμεία από πολύτιμα έσοδα. Αφού ανέλυσε τα προβλήματα που δημιούργησε η πρακτική αυτή ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία ρώτησε τον Υφυπουργό για ποιο λόγο ενώ υφίσταται μείωση εσόδων του δημοσίου η κυβέρνηση επιμένει στην συνέχιση ενός μέτρου με πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και αν η διατήρηση του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης ή έχει επιβληθεί από την ΤΡΟΙΚΑ.
Ο κ. Μαυραγάνης , περιορίστηκε στην ανάγνωση  της Υπουργικής απόφασης και τόνισε ότι η κυβέρνηση διεύρυνε σε σχέση με πέρυσι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος  ενώ αυξήθηκε το επίδομα ανά τετραγωνικό από τα 0,28 λεπτά το λίτρο στα 0,35.  
Μπορεί ο κ. Υφυπουργός  να απέφυγε να απαντήσει επί των ουσιαστικών ερωτημάτων, όμως το μέτρο της εξίσωσης απέτυχε, δεν απέφερε την προσδοκώμενη αύξηση των δημοσίων εσόδων, επιβάρυνε δυσβάστακτα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δεν βοήθησε στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων για το οποίο εφαρμόστηκε  .
  «Η απαίτηση για τη διατήρηση του συγκεκριμένου φόρου σε υψηλά επίπεδα, χωρίς τεκμηριωμένη έκθεση εναλλακτικών βιώσιμων λύσεων από την τρόικα, ούτε θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ούτε καν να συζητηθεί από μία Κυβέρνηση ενός κράτους, το οποίο σέβεται τον πολίτη του».

23 Οκτωβρίου 2013              

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.