Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Καλό ταξίδι Γιάννη...

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 έφυγε πλήρης ημερών ο συνταξιούχος Βιβλιοπώλης Γιάννης Συγκελάκης.
Γεννημένος το 1924 στην Κρήτη από φτωχή οικογένεια 10 παιδιών, αναγκάστηκε να ξενιτευτεί σαν χωροφύλακας στη Φλώρινα το 1946, ώστε να βοηθήσει την οικογένεια του.

Αγάπησε πραγματικά αυτόν το τόπο και αποφάσισε να ζήσει για πάντα εδώ.
Παραιτήθηκε από τη χωροφυλακή επειδή τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονταν στα βουνά την εποχή εκείνη ήταν ακατανόητα για αυτόν και επικίνδυνα για τη ζωή του.
Ξεκινά την εμπορική του καριέρα την δεκαετία του 60 συνέταιρος με τον συμπατριώτη του κ. Αλοδιανάκη, εργαζόμενοι στο τυπογραφείο που βρισκόταν στο στενό που βρίσκεται σήμερα το Βιβλιοπωλείο "Η γωνιά". Είναι ίσως οι πρώτοι τυπογράφοι σε εμπορικό επίπεδο.
Το 1959 παντρεύεται την Φλωρινιώτισσα Ουρανία - Αλεξάνδρα Παρασυράκη, με τον πεθερό του Γεώργιο Παρασυράκη να κατάγεται επίσης από την Κρήτη και έζησαν  μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος 54 χρόνια μαζί, ήρεμα και αγαπημένα κάνοντας 3 παιδιά. Τη Φρόσω, τον Γιώργο και τον Νίκο.
Το 1960 πουλά το μερίδιο του από το τυπογραφείο και ανοίγει ένα από τα πρώτα βιβλιοπωλεία της Φλώρινας στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 99, που σήμερα είναι το κατάστημα υαλικών του κ. Δήμου Κώστα.
Ήταν ένα δραστήριος έμπορος με πρωτοποριακές ιδέες για την εποχή του, για πολλά χρόνια θεωρούνταν το μεγαλύτερο Βιβλιοπωλείο του Νομού με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε είδη, ανέλαβε πολλές εκδόσεις Παιδαγωγικών Βιβλίων, επίσης έφερε τον πρώτο πολύγραφο και το πρώτο φωτοτυπικό που ήρθε στη Φλώρινα.
Εκτός από καλός έμπορας ήταν και πολύ καλός και πραγματικός Χριστιανός, προσφέροντας υπηρεσίες πρώτου επιτρόπου στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα τις δεκαετίες 80 & 90 για περισσότερα από 10 χρόνια ανιδιοτελώς.
Μετά 33 χρόνια το 1993 συνταξιοδοτείται, πουλά την επιχείρηση και μετακομίζει στην Κρήτη. Η αγάπη του όμως για την Φλώρινα, στην οποία έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του υπερίσχυσε, έτσι αποφάσισε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Φλώρινα.




Καλό ταξίδι Γιάννη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.