Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στις Πρέσπες για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων



Ποιος είναι ο «γιατρός» του χωραφιού; Πως μεταφέρεται το νερό από τη λίμνη στα χωράφια; Ποια η σχέση των μελισσών με τη γεωργία; Τι είναι η στάγδην άρδευση;

Σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν τα παιδιά της διασυνοριακής Πρέσπας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Φυσικά οι απαντήσεις ήρθαν μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια, αινίγματα και τεστ παρατηρητικότητας που στόχο είχαν να γνωρίσουν στα παιδιά την αλληλένδετη σχέση των υγροτόπων και της γεωργίας, καθώς και τις λεπτές ισορροπίες που διέπει αυτή τη σχέση. 
Το θέμα της εκδήλωσης, σε συνέπεια με το θεματικό άξονα του φετινού εορτασμού από το Ραμσάρ, «Υγρότοποι & Γεωργία», απόλυτα δεμένο με το σπάνιο φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα. Η αξία της περιοχής των Πρεσπών πέρα από τη φυσική της διάσταση ενέχει και κοινωνικοοικονομική, μιας και σχετίζεται άμεσα με ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Η διαχείριση, λοιπόν, όλων των δραστηριοτήτων που εφαρμόζονται γύρω και μέσα στον υγρότοπο προς όφελος της φύσης και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί σήμερα τους φορείς της περιοχής. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), έχει παρατηρηθεί ενεργό ενδιαφέρον και διάθεση συνεργασίας από πλευράς τοπικών φορέων για τον κοινό σχεδιασμό δράσεων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με τρόπο φιλικό προς το πολύτιμο περιβάλλον των Πρεσπών και συγκεκριμένα στη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων. Η «εισαγωγή» λοιπόν των παιδιών, των αυριανών διαχειριστών των φυσικών πόρων, στο κρίσιμο θέμα της σχέσης της ανάπτυξης της γεωργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κοινωνία της Πρέσπας και σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε η φετινή εκδήλωση από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και το δημοτικό σχολείο του Αγίου Γερμανού.
Μιλώντας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και η διασυνοριακή διάσταση του εορτασμού, μιας και τη λεκάνη των Πρεσπών τη μοιράζονται τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Αλβανία και η πΓΔΜ και όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί μονόδρομο για την προστασία της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο αντίστοιχες εκδηλώσεις για τα παιδιά θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και στις άλλες 2 χώρες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν δυστυχώς στη σκιά της μη επικύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για το Πάρκο Πρεσπών από την ελληνική πολιτεία, μια συμφωνία που υπέγραψε το 2010 με τις άλλες 2 παραλίμνιες χώρες και την Ε.Ε. αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

Περισσότερες πληροφορίες
Μαριάννα Βλάσση, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 6947692357

Σημειώσεις για τους συντάκτες
Η 2η Φεβρουαρίου (Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους) είναι μία σημαντική ημερομηνία για την Πρέσπα: Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών ιδρύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 2000 με κοινή Διακήρυξη των Πρωθυπουργών των 3 χωρών. Το Πάρκο στοχεύει στην προστασία των οικολογικών αξιών της περιοχής μέσω της συνεργασίας των τριών παραλίμνιων χωρών, και στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων. Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών είναι η πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διεθνής «Συμφωνία για την Προστασία και την Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών» υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 2010 από τους 3 Υπουργούς Περιβάλλοντος και τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον. Προβλέπει τη δημιουργία διασυνοριακών θεσμικών οργάνων για τη διαχείριση του Πάρκου, με πιο σημαντικά την Επιτροπή Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών (για την παρακολούθηση και το συντονισμό των δράσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας), τη Γραμματεία της (επικουρικό τεχνικό και διοικητικό όργανο) και την ομάδα εργασίας διαχείρισης υδάτων (αποτελούμενη από τους αρμόδιους φορείς των 3 χωρών που θα γνωμοδοτεί στην Επιτροπή Διαχείρισης σε σχέση με θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης λεκανών απορροής σύμφωνα με την Οδηγία-Πλαίσιο για τα Νερά της Ε.Ε.) 


Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Τ 23850 51211 | F 23850 51343
T.K. 530 77 Άγιος Γερμανός, Πρέσπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.