Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η παγωμένη Φλώρινα...



Οι κάτοικοι της Φλώρινας (των συνταξιούχων & της ανεργίας 40% ) έχουν επί 10 σχεδόν μήνες χειμώνα, παλεύουν καθημερινά για μια αξιοπρεπή διαβίωση και έχουν επιπλέον το οικονομικό  βάσανο της θέρμανσης των σπιτιών τους.

Εδώ στις εσχατιές της Ελλάδας  ζούνε φτωχές αγροτικές οικογένειες, οικογένειες άνεργων νέων  μα  κυρίως  ανήμπορα γεροντάκια, παλαίμαχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι , που ζούνε με την σύνταξη της ξευτίλας του ΟΓΑ των 250 ευρώ που τους δίνει η σημερινή κυβέρνηση των μνημονίων. Αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια, ειδικά στα χωριά του νομού, να μην έχουν οι άνθρωποι τα χρήματα για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ή καυσόξυλα, αδυνατούν να βρουν χρήματα για να εγκαταστήσουν εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης και επιπλέον δεν έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση ούτε καν στον λιγνίτη που βγαίνει από τα σπλάχνα της γης τους, που παραδοσιακά είναι μια φθηνή καύσιμη ύλη για να ζεστάνει τα σπιτικά στα χωριά τους διότι κοστίζει 34 ευρώ ο τόνος περίπου με τρέχουσες τιμές.
Επί δεκαετίες η εταιρία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε. (πρώην διαχειριστής των ορυχείων) μεριμνούσε κάθε μέρα να προμηθεύει με λιγνίτη τους ανθρώπους αυτούς ακόμη και να δίνει δωρεάν στις πάμφτωχες οικογένειες που είχαν ανάγκη. Σήμερα βλέπουμε ότι το μόνο που εισπράττουν οι άνθρωποι στα χωριά της λιγιτικής περιοχής Αχλάδας είναι η αδιαφορία και  η σκόνη που σηκώνουν τα φορτηγά και οι εκσκαφείς των ορυχείων της διαβόητης  εταιρίας ΑΚΤΩΡ η οποία μόλις πρόσφατα αγόρασε (με ομιχλώδεις διαδικασίες) τα ορυχεία Αχλάδας Φλωρίνης . Από την στιγμή που ήρθε στην περιοχή ο ΑΚΤΩΡΑΣ διαπιστώνουμε τα παρακάτω:
1.    Η παράδοση –αγορά λιγνίτη απ το ορυχείο στους κατοίκους γίνεται μία φορά εβδομαδιαίως, στην καλύτερη των περιπτώσεων.
2.    Η ημέρα που επιλέχθηκε είναι Κυριακή λίγες ώρες το πρωί μέχρι νωρίς το μεσημέρι λες και στην περιοχή ζούνε μη Χριστιανοί Ορθόδοξοι στο Θρήσκευμα…
3.    Λόγω του γεγονότος αυτού φτάσαμε στο σημείο, τις Κυριακές οι εκκλησίες των χωριών μας να είναι άδειες διότι οι κάτοικοι με τους αγροτικούς ελκυστήρες που φέρουν καρότσα η με άλλα αγροτικά οχήματα περιμένουν υπομονετικά στη σειρά έξω από τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας για να αγοράσουν λιγνίτη (όσοι προλάβουν).
Με τον τρόπο αυτό η εταιρία ΑΚΤΩΡ – που εντελώς τυχαία δεν έχει αφήσει στην πατρίδα μας ούτε ένα μεγάλο δημόσιο έργο, μήτε ορυχείο για ορυχείο που να μην το εκμεταλεύεται – δεν σέβεται ούτε την Ιερή ημέρα της Κυριακάτικης Αργίας , ούτε την ανάγκη των κατοίκων για τον τακτικό τους Εκκλησιασμό, ενώ περιφρονεί ακόμη και την μοναδική ημέρα ξεκούρασης τους. Ποια είναι η πολιτική της εταιρίας σχετικά με «κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία»;
Άλλες «λεπτομέρειες» σχετικά με την εκμετάλλευση των ορυχείων της Αχλάδας από τον «εθνικό» μας εργολάβο:
Η μη καταβολή αποζημιώσεων λόγω «συμβιβαστικών ή αναγκαστικών» απαλλοτριώσεων αγροτεμαχίων κατοίκων που έγιναν και γίνονται στην ευρύτερη περιοχή των λιγνιτωρυχείων στην Αχλάδα Φλωρίνης.
Η πολιτική του Άκτωρα να προσλαμβάνει προσωπικό εκτός Φλώρινας και να μη στηρίζει όπως οφείλει την τοπική οικονομία. Ο νομός Φλώρινας έχει περίπου 40% ανεργία και τα ορυχεία της Αχλάδας παραδοσιακά ήταν από τους βασικούς εργοδότες της περιοχής.


Μαζί με τους κατοίκους απαιτούμε αρχικά από την εν λόγω εταιρία:
1.Η διανομή λιγνίτη να γίνεται σε καθημερινή βάση (όχι μόνο την Κυριακή).
2.Να σταματήσει άμεσα η τριτοκοσμική εικόνα της διανομής του λιγνίτη κάθε Κυριακή πρωί, με συνωστισμένους ταλαιπωρημένους ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για να προλάβουν.
3.Άμεση προτεραιότητα στη διανομή για τις φτωχές οικογένειες οι οποίες πρέπει να προμηθεύονται το λιγνίτη δωρεάν.

Όσο για κάποιους ατσαλάκωτους, άκαπνους, αδιάφορους, γυρολόγους, αιρετούς πολιτικάντηδες που δεν ασχολούνται με τα στοιχειώδη για την επιβίωση των κατοίκων της Φλώρινας αλλά αλληθωρίζουν στην όψη της επιχειρηματικής δράσης του ΑΚΤΩΡΑ, τους προειδοποιούμε ότι ο κόσμος θα τους περιλάβει στα υπόψη του λίαν συντόμως….
«Πίσω έχει η Αχλάδα την ουρά» και για τον ΑΚΤΩΡ και για κάποια  πολιτικά τσίρκουλα και αιρετά ατσαλάκωτα ανδρείκελα της τοπικής-περιφερειακής «αιθαλομίχλης» και των κενών υποσχέσεων. To μόνο που εισπράττουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Φλωρίνης είναι, ανέξοδα λόγια, αιωρούμενα σωματίδια τέφρας και μπαγιάτικες κούφιες προεκλογικές υποσχέσεις.
Αργά ή γρήγορα θα τελειώσετε έτσι κι αλλιώς…

Πυρήνας Φλώρινας, Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.