Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση Δημάρχου Φλώρινας με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

Με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, στο γραφείο του στο Δημαρχείο.
Οι εκπρόσωποι της επιτροπής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, ενημέρωσαν τον κ. Δήμαρχο για τις έως τώρα ενέργειες της Επιτροπής, καθώς και για τις επόμενές της.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι μετά από τις μεταξύ τους συζητήσεις και τις συναντήσεις τους με φορείς, αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, ώστε να υπάρξει διαμαρτυρία για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, για τον κάθετο άξονα, την επαναλειτουργία του τρένου και άλλων θεμάτων που απασχολούν το Νομό Φλώρινας.
Ο κ. Δήμαρχος κατά τη συνάντηση είπε:
«Ανεπιφύλακτα στηρίζω την κίνηση αυτή. Δε νομίζω να υπάρχει Δήμαρχος ή άλλο πολιτικό πρόσωπο, το οποίο να μη στηρίξει την κίνηση αυτή. Κι αυτό γιατί όλα όσα ανήκουν στην ατζέντα των διεκδικήσεων, μας τα οφείλει η πατρίδα.
Ξεκινώντας για το πετρέλαιο, θα σας πω τις ενέργειες που έχω κάνει ως τώρα, ως Δήμαρχος.
Χθες, για το θέμα της ενέργειας πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια μια σύσκεψη στην οποία ακούστηκαν πολλές απόψεις, από το ότι δεν πρέπει να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου για να μην υπάρχει φοροδιαφυγή, μέχρι του να δοθεί στους χαμηλόμισθους επίδομα θέρμανσης αλλά  και η άποψη  ότι η τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να έχει ίδια τιμή με αυτή του ναυτιλιακού. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους του Δήμου μας με την μετακύληση του Τοπικού Πόρου στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Όλα αυτά καλά. Όλοι διεκδικούμε χαμηλότερη τιμή στο πετρέλαιο και πρέπει να δούμε πώς θα το πετύχουμε. Είναι κάτι πολύ δύσκολο, αλλά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να το προσπαθήσουμε.
Με υπομνήματά μου, έχω ζητήσει την αύξηση της επιχορήγησης στις σχολικές επιτροπές, διότι δεν μπορεί να είναι το ίδιο το κόστος θέρμανσης που έχει ένα σχολείο της Φλώρινας, με ένα σχολείο της Αττικής.
Αυτή την ενέργεια, την έκανα αφού κηρύχτηκε ο Δήμος Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από σχετικό αίτημά μας. Για την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτατης ανάγκης, υπήρξαν αντιδράσεις από πολλούς φορείς. Στόχος μας, με την κήρυξη αυτή, ήταν αρχικά να προβάλουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το μεγάλο ψύχος το οποίο επικρατούσε στην περιοχή μας, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης.
Για το λόγο αυτό, είπα στον κ. Περιφερειάρχη χθες, ότι άργησε να κάνει τη σύσκεψη αυτή, η οποία θα έπρεπε να γίνει ή όταν έκλεισε η Εγνατία από τα χιόνια ή όταν κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Φλώρινας και όχι τώρα που πλησιάζουμε στην άνοιξη.
Με την κήρυξη του Δήμου σε έκτακτη ανάγκη, υπολογίζαμε επίσης στο να έχουμε κάποια έσοδα, για να καλύψουμε και τα έξοδα και τις ζημιές που έχουν προκύψει από την έντονη χιονόπτωση και τις πολικές θερμοκρασίες. Ήδη έχουμε πάρει κάποιες μικρές επιχορηγήσεις. Αυτό, που επίσης μας ενδιέφερε ήταν η εξασφάλιση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν για τις ζημιές τους, κάτι που δε θα μπορούσαν να κάνουν χωρίς την έκτακτη ανάγκη.
Πέρα από αυτό, ζήτησα από τον Υπουργό ΠΕΚΑ να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου στη Φλώρινα, κάτι που του το είχα ζητήσει και όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών. Το πρόβλημα του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι το πετρέλαιο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για θέρμανση, αλλά και πως θα γίνει η επιχορήγηση αυτών των περιοχών.
Τώρα, σχετικά με την επαναλειτουργία του τρένου, θα ήθελα να σας πω γυμνή την αλήθεια, γιατί διάβασα κάποια δημοσιεύματα τελευταία που απέχουν από αυτό που συμβαίνει.
Στην τελευταία σύσκεψη με τον Υπουργό Μεταφορών κ. Βορίδη, ο υπουργός μας είπε ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε μια γραμμή, η οποία θα είναι ζημιογόνα. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρόεδρος του ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Αθ. Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος είπε ότι η γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη είναι πλέον κερδοφόρα, οπότε τα κέρδη αυτά θα μετακυλήσουν στις άλλες γραμμές, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Με τη διαδικασία αυτή, για τη γραμμή της Φλώρινας, προκύπτει ένα κόστος της τάξεως των 600.000,00€. Ο κ. Λιάνης είπε ότι θα φροντίσει οι 150.000,00€-200.000,00€ να έρθουν από τη ΔΕΗ.  Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης, ζήτησε από τον κ. Ζηλιασκόπουλο, να δει ακριβώς πώς θα γίνει η επαναλειτουργία του τρένου και αφού έρθει σε συνεργασία με τους Δήμους, να δει πώς θα γίνει και η μεταφορά των οργανωμένων εκδρομέων, πχ μαθητές, ΚΑΠΗ κλπ, από το σταθμό προς τα τουριστικά μέρη.
Από την πρώτη στιγμή και όχι από την ημέρα της σύσκεψης, καθώς είχα μιλήσει για το ίδιο θέμα με τον κ. Βούγια, έστειλα στις 16 Ιανουαρίου 2012 επιστολή προς τον κ. Ζηλιασκόπουλο, στην οποία αναφέρω ότι ο Δήμος Φλώρινας προτίθεται να διαθέσει λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών σχολικών μονάδων και μελών ΚΑΠΗ, οι οποίοι θα επισκεφθούν το Δήμο Φλώρινας με τη χρήση τρένου, προκειμένου να επισκεφθούν τουριστικές περιοχές του Δήμου Φλώρινας, καθώς και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου και την περιοχή των Πρεσπών.
Πριν δύο εβδομάδες, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον κ. Ζηλιασκόπουλο,  ο οποίος μου είπε χαρακτηριστικά ότι μίλησε με τους νομικούς του και ότι πρέπει και ο Δήμος να ορίσει ένα νομικό, ώστε να δούμε πώς μπορεί και αν μπορεί να γίνει αυτή η συνεργασία. Για το λόγο αυτό ορίστηκε ο δικηγόρος κ. Γ. Χαρίσης, ώστε να δούμε πώς μπορεί να γίνει πράξη η διαδικασία αυτή, αλλά και η πληρωμή των ΚΤΕΛ. Σ΄ αυτό το στάδιο είμαστε τώρα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Από εμένα υπάρχει δέσμευση για την επαναλειτουργία του τρένου. Για το θέμα αυτό  θα αποφασίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας. Δεν εξαρτώνται όλα από το Δήμαρχο.
Για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, μπορώ να σας πω ότι προχωράμε ικανοποιητικά. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζητήθηκε να συμπληρώσουμε ένα ερωτηματολόγιο, και το κάναμε. Αυτό που υπολείπεται είναι η αποστολή  επιστολής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή από τη ΔΕΗ, που θα αναφέρει ότι το ποσό το οποίο απαιτείται για την ιδία συμμετοχή της ΔΕΥΑΦ, θα δοθεί από το ποσό του Τοπικού Πόρου που δικαιούται ο Δήμος Φλώρινας. 
Στη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια, ανέφερα και ζήτησα τη δέσμευση και από το Δακή, το ποσό το οποίο μας αντιστοιχεί από τον Τοπικό Πόρο, να μετακυλήσει στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε  οι κάτοικοί μας, να έχουν δωρεάν ρεύμα τη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο την οποία διανύουμε. Το ποσό του Τοπικού Πόρου, αν όχι φέτος του χρόνου θα είναι αρκετά μεγάλο, αφού θα πάρουμε και το τέλος των ορυχείων κι έτσι θα μπορέσουμε να καλύψουμε και τα οικιακά και τα εμπορικά και τα βιομηχανικά και τα αγροτικά τιμολόγια.
Αυτές είναι οι κινήσεις που έχω κάνει ως Δήμαρχος.
Σε κάθε διεκδίκηση θα είμαι στο πλευρό σας».
Φλώρινα, 24-02-2012
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.