Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά»

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης Φλώρινας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του για τη Δια Βίου Μάθηση Ενηλίκων, διοργάνωσε  από κοινού με το Εμπορικό Επιμελητήριο Φλώρινας ημερίδα με θέμα «Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά» που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Φλώρινας.
Ο κ. Σάββας Σαπαλίδης, πρόεδρος του Εμπορικού  Επιμελητηρίου , καλωσορίζοντας το κοινό παρουσίασε στοιχεία που μαρτυρούν την αδυναμία της τοπικής επιχειρηματικότητας να ανταποκριθεί στην παρούσα οικονομική κρίση  και επεσήμανε την ανάγκη στροφής προς τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση των παραγόμενων αγαθών του.
Ο κ. Νίκος Νάνης, Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μελίτης, δίνοντας συνέχεια στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε από τον κ. Σαπαλίδη, τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης του κοινού  σχετικά με τις νέες ,δυναμικές καλλιέργειες και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΚΠΕ Μελίτης σε αυτόν τον τομέα προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τις προσεχείς ημερίδες του ΚΠΕ Μελίτης.
Εισηγητής ήταν ο κ. Κάσσανδρος Γάτσιος, γεωπόνος και συγγραφέας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως το βάλσαμο ( ή σπαθόχορτο) και σε αρωματικά φυτά, όπως η ρίγανη, η μέντα και ο βασιλικός. Αφού παρουσίασε τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες , τις χρήσεις, τις απαιτήσεις και τις τεχνικές καλλιέργειας του κάθε φυτού, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα οικονομικά μεγέθη και οφέλη. Υποστήριξε ότι οι  παρά το γεγονός ότι οι κλιματικές συνθήκες της χώρας μας είναι ιδανικές, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Είναι εντυπωσιακό ότι σε κάποιες περιπτώσεις εισάγουμε αρωματικά φυτά από άλλες χώρες ! Ο κ. Γάτσιος  στην εισήγησή του έδωσε ιδιάιτερη έμφαση  στην ανάγκη οργάνωσης της μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων και τόνισε ότι στόχος των Ελλήνων καλλιεργητών  πρέπει να είναι η παραγωγή ποιοτικών αγαθών στη βάση της βιολογικής καλλιέργειας. Για μια ακόμη φορά  το ενδιαφέρον του κοινού ήταν ζωηρό και εκφράστηκε μέσα από τις ερωτήσεις και τον προβληματισμό που κατατέθηκαν στη συζήτηση που ακολούθησε.
Όπως και στις ημερίδες που προηγήθηκαν, το περιεχόμενο της εισήγησης θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Μελίτης (www.Kpemelitis.gr).
Στην ίδια ιστοσελίδα ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει το περιεχόμενο εισηγήσεων των ημερίδων που έχουν ήδη υλοποιηθεί..
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΠΕ Μελίτης  θα πραγματοποιήσει στις 9 και 10 Μαρτίου διημερίδα-εργαστήριο σε συνεργασία με το ΤΕΕΤ (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών) Φλώρινας, καθώς και με δημοτικά  και γυμνάσια σχολεία του νομού μας με θέμα «Ανακυκλώνοντας καλλιτεχνικά».
Δελτίο Τύπου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.