Υπό την Προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε έκτακτα τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Το κατεπείγον του θέματος, έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2012 θα πρέπει να αποσταλεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας.
Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι:
«Σχετικά με μεταβολές (Συνενώσεις – Ιδρύσεις) Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013», με εισηγητή τον κ. Γ. Αργυρόπουλο, Πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Φλώρινας.
Ο κ. Αργυρόπουλος, ανέγνωσε και εξήγησε την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, λέγοντας:
-«Προτείνεται η συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων Νίκης και Νέου Καυκάσου, με αυτό της Άνω Καλλινίκης, το οποίο θα γίνει πλέον εξαθέσιο. Για τη λειτουργία του όμως ως εξαθέσιο, θα χρειαστεί η κατασκευή μιας ακόμα σχολικής αίθουσας στο ήδη υπάρχον σχολείο, για το οποίο υπάρχει η δέσμευση του κ. Δημάρχου, ότι θα βοηθήσει προς το σκοπό αυτό.
-Συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου του Σ.Σ. Ιωαννίδη.
-Το Δημοτικό Σχολείο της Παλαίστρας μεταφέρεται, ύστερα από πρόταση των κατοίκων της, στο Δημοτικό Σχολείο Αμμοχωρίου.
-Τα Δημοτικά Σχολεία και νηπιαγωγεία της Αχλάδας και του Σκοπού, καθώς και το νηπιαγωγείο της Κάτω Υδρούσας παραμένουν ως έχουν για πάντα.
-Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο των Αλώνων είναι να παραμείνουν ως έχουν και να μη μεταφερθούν στο 5ο Δημοτικό και νηπιαγωγείο Φλώρινας λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι είπαν:
- Πρόεδρος Τ.Κ. Σκοπού, κ. Π. Στακινός: «Να παραμείνει το Δ.Σ. Σκοπού στην Αχλάδα λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου».
- Πρόεδρος Τ.Κ. Νέου Καυκάσου, κ. Γιαλαμάς: «Τα σχολεία κλείνουν και παραμένουν άδεια και αχρησιμοποίητα. Να πάνε τα παιδιά μας στην Άνω Καλλινίκη, αρκεί να υπάρχει ο χώρος».
- Πρόεδρος Τ.Κ. Νίκης κ. Α. Γυφτόπουλος: «Σε παλαιότερη συνάντηση των κατοίκων της Νίκης δεν υπήρχαν αντιδράσεις για τη μεταφορά του σχολείου στην Άνω Καλλινίκη, παρά μόνο πώς θα γίνει η μεταφορά των μαθητών. Καλό θα ήταν να μην κλείνουν τα σχολεία στα σύνορα και να μην ερημώνουν τα χωριά μας. Ο Καλλικράτης μας εξόντωσε τελείως».
Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας είπε, ότι εξηγήσαμε στην περσινή συγχώνευση το σκεπτικό των συγχωνεύσεων, το οποίο έχει γίνει πλέον κατανοητό. Δεν κλείνουμε τα σχολεία, τα συγχωνεύουμε. Οι προτάσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι να συγχωνευθούν αρχικά το Δημοτικό Σχολείο της Νίκης και του Καυκάσου, με αυτό της Άνω Καλλινίκης, κάτι που, αν δε γίνει φέτος, του χρόνου θα είναι πολύ αργά και θα μιλάμε πλέον για συγχώνευση με το Δημοτικό Σχολείο των Κάτω Κλεινών. Για το Δημοτικό σχολείο Αλώνων υπάρχει όντως μια μικρή επικινδυνότητα στο δρόμο, οι μαθητές όμως δικαιούνται μια καλύτερη εκπαίδευση. Το νηπιαγωγείο Αλώνων, με τόσο μικρό αριθμό νηπίων, δε θα λειτουργήσει του χρόνου. Το Δημοτικό Σχολείο και το νηπιαγωγείο του Σ.Σ. Ιωαννίδη πάνε στο 5ο Δημοτικό και νηπιαγωγείο αντίστοιχα, ενώ για το Δημοτικό Σχολείο Παλαίστρας, το οποίο θα πάει στο Αμμοχώρι, αποτέλεσε πρόταση των γονέων και όχι της διεύθυνσης .
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φλώρινας κ. Γ. Μπάτσιος ανέφερε ότι από πέρυσι που ξεκίνησαν οι συγχωνεύσεις τα κριτήρια τα οποία εξέταζε ο σύλλογος ήταν οι καιρικές συνθήκες, ο οδικός άξονας και η σύμφωνη γνώμη των γονέων. Ο Σύλλογος διαφωνεί με την πρόταση της διεύθυνσης για τα Άλωνα και γιατί δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων, αλλά και γιατί ήδη με τη μεταφορά του Δημοτικού σχολείου του Σ.Σ Ιωαννίδη στο 5ο Δημοτικό Σχολείο υπάρχουν τμήματα με 25 μαθητές, τα οποία, αν πάνε και τα Άλωνα θα έχουμε τμήματα με 30 μαθητές, οπότε θα χαθεί και ο παιδαγωγικός σκοπός των συγχωνεύσεων. Τέλος, είπε ότι ως Σύλλογος είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε συγχώνευση νηπιαγωγείων.
Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Αλώνων, κ. Κ. Τζέτζης, είπε ότι οι γονείς των μαθητών και των νηπίων μετέφεραν τις απόψεις τους στον κ. Νώτα και ότι θέλουν τα παιδιά τους να παραμείνουν εκεί και να μην πάνε σε ένα σχολείο το οποίο θα έχει 30 μαθητές σε κάθε τμήμα.
Ο κ. Ασπρίδης, δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του εισηγητή, τον θλίβει όμως το γεγονός ότι υπάρχει αρνητική εισήγηση για τα Άλωνα, λέγοντας ότι ο δρόμος είναι επικίνδυνος. Δηλαδή ο δρόμος Άλωνα- Φλώρινα, είναι πιο επικίνδυνος από το δρόμο της Δροσοπηγής ή του Ακρίτα; Είμαι αναγκασμένος, όπως είπε χαρακτηριστικά, να συμφωνήσω με την εισήγηση, αν και τον θλίβει το γεγονός αυτό.
Η κα Μούσιου, με τη σειρά της είπε ότι κάποια μέτρα λαμβάνονται και από την αναγκαιότητα περιορισμού των εξόδων, προκύπτουν όμως και πολλά οφέλη για τους μαθητές, αφού ένα εξαθέσιο σχολείο έχει μια πιο σταθερή λειτουργία και καλύτερη προσφορά εκπαίδευσης προς τους μαθητές. Συμφώνησε, ότι η προσβασιμότητα και οι καιρικές συνθήκες στα Άλωνα είναι δύσκολές, ειδικά το χειμώνα και ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ασφάλεια των μαθητών. Ανέφερε τέλος, ότι συμφωνεί με την πρόταση του εισηγητή.
Ο κ. Καραντζίδης, δήλωσε ότι η θέση η δική του και του ΚΚΕ, είναι ότι οι λόγοι που προωθούν τις συγχωνεύσεις είναι καθαρά για την εξοικονόμηση χρημάτων και όχι για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών και για αυτό γίνονται τόσο γρήγορα και πρόχειρα. Ένας ακόμα λόγος είναι η δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία θα είναι ευέλικτα και θα παρέχουν διαφορετική εκπαίδευση, ανάλογα με τη θέση των μαθητών στην τοπική κοινωνία. Εκτιμούμε, είπε, ότι οι συγχωνεύσεις των σχολείων θα συνεχιστούν και ότι οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας, είπε:
«Και παλαιότερα, που είχαμε συζητήσει για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, είχα πει ότι συμφωνώ με τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Αν θέλουμε να έχουμε καλύτερες συγχωνεύσεις, γιατί έτσι θα έχουν καλύτερη μόρφωση τα παιδιά μας, πρώτα πρέπει να πείσουμε την τοπική κοινωνία και να ζητήσει η ίδια τη συγχώνευση. Βλέπω, όμως ότι υπάρχει διαφοροποίηση της τοπικής κοινωνίας. Η θέση μου είναι ό, τι πει η τοπική κοινωνία.
Για το σχολείο της Νίκης, υπάρχει αίτημα από τους συμβούλους να παραμείνει ως έχει, ο Νέος Καύκασος συμφωνεί με τη συγχώνευσή του με την Άνω Καλλινίκη, ενώ το νηπιαγωγείο του Σ.Σ .Ιωαννίδη έχει μεταφερθεί ήδη στο 5ο νηπιαγωγείο και είναι και αίτημα των κατοίκων του. Για το Δημοτικό Σχολείο της Παλαίστρας, ειπώθηκαν πολλές κατηγορίες για εμένα προσωπικά πέρυσι. Ήταν όμως απόφαση Υπουργού. Φέτος η Παλαίστρα συμφωνεί και θέλει να συγχωνευτεί με το σχολείο του Αμμοχωρίου.
Για τα σχολεία Σκοπού, Αχλάδας και Υδρούσας, εγώ θα κάνω την εξής πρόταση: να μείνουν για πάντα όπως έχουν και να μην πάρουμε απόφαση μόνο για ένα χρόνο.
Τώρα, για τα Άλωνα συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του εισηγητή να μη συγχωνευτούν. Και γιατί; Η απόσταση από τα Άλωνα μέχρι τη Φλώρινα δεν είναι μικρή, έχει μεγάλο υψόμετρο και καμία διαφορά στις καιρικές συνθήκες με τη Δροσοπηγή. Δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τα μικρά παιδιά καθημερινά, προκειμένου να μορφωθούν».
Η πρόταση του εισηγητή κ. Αργυρόπουλου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Καρυπίδης, Απιδόπουλος, Σαχινίδης, Καραντζίδης, Ρασάικος, Ουλιάρης, Αλεξιάδης και Αριστείδου, ψήφισαν κατά.
Φλώρινα, 21-02-2012
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.