Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φλώρινας

ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΙΣΣΑ
Εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Φλώρινας χαιρετίζω και εγώ με τη σειρά μου τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που γίνετε για το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία.
Είμαστε όλοι εδώ , ενωμένοι , απαιτούμε , διεκδικούμε αυτό που δικαιούμαστε και μας έχουν στερήσει τόσα χρόνια.
Σήμερα είμαστε όλοι μαζί όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες του Νομού μας διατρανώνοντας προς την κεντρική εξουσία το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης με τους υπόλοιπους Έλληνες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την περηφάνια του ακρίτα να την κάνει μιζέρια και απαξίωση.
Οι πολικές θερμοκρασίες που πλήττουν το Νομό μας έχουν επιφέρει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών εν μέσω κρίσης.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης πλήττει τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας. Οι επιπτώσεις στην τοπική αγορά είναι καταστροφικές, σε συνάρτηση δε της αντικατάστασης της αγοράς μας από τη γείτονα χώρα.
Αν υπολογίσουμε δε πόσο συνάλλαγμα χάνετε ημερησίως για αγορά πετρελαίου και βενζίνης τότε θα δούμε ότι επιβάλλετε άμεσα η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο Νομό μας.
ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επιχειρήσεις του Νομού μας δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες αν υπολογίσουμε ότι ένα σπίτι στην περιοχή της Φλώρινας για να θερμανθεί πρέπει να καταναλώσει 5000 λίτρα ή 5000 Ευρώ.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εν μέσω κρίσης το ποσό αυτό είναι αδύνατο να διατεθεί από τους κατοίκους του Νομού μας, οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι πολλαπλές τόσο στην ποιότητα της ζωής μας όσο και στην οικονομία του Νομού μας.
Με τον εφιάλτη της ανεργίας να φτάνει το 35% ατενίζουμε δυσοίωνα το μέλλον, βλέποντας μάλιστα το εργασιακό καθεστώς να καταρρέει, συλλογικές συμβάσεις εργασίας να σπάζουνε, στο όνομα του μνημονίου προκαλώντας εργασιακή ανασφάλεια.
Οι επιπτώσεις πολλαπλές από την οικονομική κρίση που πλήττει την Χώρα μας και ιδιαίτερα στο Νομό μας έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα 80% των συναδέλφων μας αδυνατεί να αποπληρώσει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις προς τον ΟΑΕΕ με τεράστιες κοινωνικές επιδράσεις αφού δεν δικαιούται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Στις αίθουσες δε των δικαστηρίων είναι σύνηθες φαινόμενο να δικάζονται οι συνάδελφοι μας για μη καταβολές ασφαλιστικών εισφορών σαν να είναι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.
ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΑ
Η πολιτεία τα τελευταία χρόνια δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας μας με αδιαφορία και απαξίωση.
Δεν είναι τυχαίο πως είμαστε ο μόνος Νομός της Δυτικής Μακεδονίας που δεν είμαστε συνδεμένος με την Εγνατία Οδό, η απομόνωση αυτή επιδείνωσε περισσότερο την οικονομική κατάσταση στην περιοχή μας.
Απαιτούμε άμεση σύνδεση με τον κάθετο άξονα γιατί χωρίς αυτόν δεν υπάρχει ευημερία και ανάπτυξη.
Τελευταία γίναμε μάρτυρες και ενός άλλου εγκλήματος, μετά από 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας σταμάτησε το τρένο, τα τρένα σε όλο τον κόσμο είναι συνυφασμένα με την ανάπτυξη του τόπου και της επιχειρηματικότητας, προσφέροντας παράλληλα, ασφαλείς και φθηνές μεταφορές.
Απαιτούμε την επαναλειτουργία του τρένου και την επέκταση της γραμμής στη γείτονα χώρα ΦΥΡΟΜ.  
Τα μεγάλα έργα λοιπόν είναι μεγάλα όταν γίνονται από τον τόπο για τον τόπο. Η άμεση λειτουργία της τηλεθέρμανσης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στις διεκδικήσεις μας, είναι έργο το οποίο θα λύσει πολλά προβλήματα στην οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου μας.
Δηλώνουμε έντονα την αντίθεση μας στο κλείσιμο τμημάτων των ΤΕΙ αλλά και σε σενάρια που ακούγονται για το κλείσιμο του Πανεπιστημίου, μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ότι χειρότερο για το μέλλον του Νομού μας.
Προτείνουμε νέα ευέλικτα - δυναμικά τμήμα εναρμονισμένα με την περιοχή μας.
Επίσης προτείνουμε δημιουργία διδασκαλείου – επιμορφωτικού κέντρου στη Φλώρινα με τη συνδρομή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Είμαστε αντίθετοι στην εισαγωγή λιγνίτη από άλλες χώρες και ζητάμε εδώ και τώρα τη λειτουργία όλων των ορυχείων μας.
Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας και την αντίθεση μας στην πώληση των 2 μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες όπως ακούγετε τελευταία.
Οι πρακτικές του ξεπουλήματος μας βρίσκουν αντίθετους και είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά.
ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗ – ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΙΣΣΑ
Σήμερα από την ακριτική Φλώρινα από την αρχή της Ελλάδος , από την αρχής της Ευρώπης στέλνουμε δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα προς τα κέντρα αποφάσεων, σε αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, εμείς οι πολίτες του Νομού μας δηλώνουμε πως είμαστε μία γροθιά , ενωμένοι διεκδικούμε αυτά που μας έχει στερήσει η πολιτεία.
Διεκδικούμε το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης και το δικαίωμα στη Ζωή.
Δηλώνουμε από το βήμα αυτό Σήμερα πως η ΑΝΟΧΗ μας έφτασε στα όρια της.
Η κυβέρνηση πρέπει να δει πολύ σοβαρά τον τόπο μας και να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα δε την άμεση μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης
 ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ
Σήμερα αρχίζει ο αγώνας.
Διεκδικούμε και απαιτούμε τα δίκαια αιτήματα μας.
Το δικαίωμα στη Ζωή.
Δεσμευόμαστε πως αν δεν εισακουστούμε, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας όλοι μαζί ενωμένοι διεκδικώντας αυτά που τόσα χρόνια μας στέρησαν, απαιτώντας ισότιμη μεταχείριση με την υπόλοιπη Ελλάδα.  
Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββα Σαπαλίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.