Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Φορολογήστε τον πλούτο

Η φορολογία να γίνει εργαλείο δικαιοσύνης, διεξόδου και Πράσινης Στροφής
6 προτάσεις για το φορολογικό, από τους Οικολόγους Πράσινους
Ζητούν διάλογο και συναντήσεις με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και τον υπουργό Οικονομικών.
Το Σχέδιο Διαβούλευσης με τις προτάσεις τους για το φορολογικό, καθώς και τις πρωτοβουλίες τους για ευρύτερο πολιτικό διάλογο, παρουσίασαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι σε Συνέντευξη Τύπου στο Κολωνάκι. Επίκεντρο αποτελούν η φορολόγηση του πλούτου, η αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης με επανεξέταση και των εισπρακτικών μέτρων της τελευταίας διετίας, καθώς και η μετατροπή της φορολογίας σε εργαλείο διεξόδου από την κρίση και Πράσινης Στροφής στην οικονομία. Η ανάγκη να σταθεί επιτέλους η χώρα στα πόδια της, να πάψει να είναι όμηρος των δανειστών και να αποδεσμευθεί από τις εισπρακτικές προτεραιότητες του πολιτικού συστήματος και της τρόικας, έχει επίσης κεντρική θέση στην πρωτοβουλία των Οικολόγων  Πράσινων. 
Παράλληλα παρουσιάστηκε η ελληνογερμανική πρωτοβουλία που είχαν ξεκινήσει ως Πράσινοι ευρωβουλευτές ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Σβεν Γκήγκολντ, για πανευρωπαϊκή φορολόγηση του πλούτου και κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων.
Οι πράσινες προτάσεις για το φορολογικό, συνδυάζονται με πρωτοβουλία διαλόγου των Οικολόγων Πράσινων προς άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με επιστολές τους προς τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητούν συναντήσεις μαζί τους προκειμένου να τους παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να συζητήσουν για ενδεχόμενους κοινούς τόπους ευρύτερης αποδοχής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ιδιαίτερα τονίζεται η ανάγκη να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να πάψει να είναι όμηρος. Οι επιστολές που στάλθηκαν χθες, απευθύνονται προς την κ. Παπαρρήγα, τον κ. Τσίπρα, τον κ. Κουβέλη και τον κ. Δημαρά, αλλά και προς τον κ. Βενιζέλο ως υπουργό Οικονομικών.
Στην εισαγωγή της πρότασής τους για το φορολογικό, οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλούν για 4 βασικούς όρους:
-Πολιτική βούληση για διαφάνεια, κάθαρση και σύγκρουση με τη φοροδιαφυγή.
-Θεσμικές δικλείδες που να κλείνουν τα περιθώρια για «μαύρο χρήμα».
-Φορολογικοί κανόνες διαφανείς, απλούς, κατανοητούς και εφαρμόσιμους.
-Βιώσιμη κοινή φορολογική πολιτική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνοπτικά, οι 6 πράσινες προτάσεις για τη φορολογία αφορούν:
-Έμφαση στη φορολογία του πλούτου με δίκαιους όρους με αφορολόγητο όσο τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας 10ετίας, ώστε οι φοροφυγάδες να επιβαρύνονται περισσότερο. Τερματισμός των φορολογικών προνομίων των βουλευτών και της Εκκλησίας.
-Περιβαλλοντικοί φόροι, χωρίς εισπρακτικό χαρακτήρα, με τις εισπράξεις τους να επιστρέφουν άμεσα στην κοινωνία, τόσο ως απαλλαγή των πρώτων 100-200 ευρώ κάθε μηνιαίας μισθοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων όσο και ως χρηματοδότηση πράσινων λύσεων στην ενέργεια, τις μεταφορές και το περιβάλλον.
-Ελαφρύνσεις στην ισχύουσα φορολογία, με αύξηση του αφορολόγητου στο Φόρο Εισοδήματος και με μείωση των καθαρά εισπρακτικών έμμεσων φόρων.  
-Ανασχεδιασμό του ΦΠΑ με νέα κριτήρια και μείωσή του σε λογικότερα επίπεδα. Να διαβαθμιστεί και ως φορολογικό κίνητρο για τομείς με υψηλή συνεισφορά εργασίας, φιλικούς στο περιβάλλον ή με  μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία.  
-Δικαιοσύνης και βιωσιμότητας για τα αφορολόγητα ποσά και τις εκπτώσεις δαπανών. Για τα υψηλά εισοδήματα,  επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.
-Προστασία  των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων, με αφορολόγητο ποσό ανά θέση για τις πρώτες 10-15 θέσεις εργασίας κάθε επιχείρησης. Ειδικό, ευνοϊκότερο καθεστώς για κοινωνικές μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, με δικλείδες διασφάλισης από καταχρήσεις. 
Ανοίγοντας τη συνέντευξη ο εκπρόσωπος τύπου Τάσος Κρομμύδας σημείωσε: «Το φορολογικό σύστημα, οι προτεραιότητές και η αποτελεσματικότητά του αποτελεί καθοριστικό εργαλείο για την αύξηση των δημόσιων εσόδων, την αναδιανομή του εισοδήματος, τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και για να ξεφύγει η χώρα από την ομηρεία στους δανειστές μας, να αποδεσμευθεί από τις εισπρακτικές προτεραιότητες του πολιτικού συστήματος και της τρόικας. Χρειάζεται όμως να αποτελέσει και εργαλείο για αλλαγές στην οικονομία και στις συμπεριφορές μας σε βιώσιμη κατεύθυνση. Πιστεύοντας ότι ο δημόσιος διάλογος χρειάζεται να ανοίξει άμεσα, καταθέτουμε σήμερα τις αναλυτικές μας προτάσεις. Η χώρα μας πρέπει να πάψει να αποτελεί τον ιδιότυπο φορολογικό παράδεισο που είναι σήμερα για πολλούς».
H επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν έχει αιτιολογηθεί στους πολίτες η αποτυχία του πρώτου μνημονίου, παρά τις θυσίες μας, αλλά οι εμπνευστές και οι εφαρμοστές του  σήμερα  ακολουθούν  και θα επιχειρήσουν μια ακόμα πιο σκληρή εφαρμογή του ίδιου κανόνα με το δεύτερο μνημόνιο.  Οι ΟΠ, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα κατά των μνημονίων, θεωρώντας τα ως αποτυχημένες και επικίνδυνες συνταγές που πλήττουν την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της χώρας ενώ παράλληλα  δεν είναι νοσταλγοί της προ μνημονίων εποχής. Οι προτάσεις των Ο.Π. για την διαφάνεια ,για τους θεσμούς, για την οικονομία σήμερα  είναι επίκαιρες προτάσεις για να γυρίσει το τιμόνι της χώρας σε κατευθύνσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.  
«Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε σήμερα προτάσεις για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος  , μέτρα δηλαδή για την  δίκαιη κατανομή βαρών και  παράλληλα εργαλεία άσκησης πολιτικής ενθαρρύνοντας ή αποθαρρύνοντας συγκεκριμένες πρακτικές. Τέτοιες ιδέες θα μπορούσαν να μας είχαν γλιτώσει από τα μνημόνια και σίγουρα θα έπρεπε να είχαν εξεταστεί πριν την αποδοχή τους. Έστω όμως και τώρα μπορούν να συζητηθούν καθώς το πρόβλημα των εσόδων δεν θα αντιμετωπισθεί αν δεν αλλάξει η φορολογική πολιτική και πρακτική. Ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλος πλούτος και μαύρο χρήμα στην Ελλάδα που φοροδιαφεύγει, την ίδια στιγμή που ματώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι» κατέληξε. 
«Παράλληλα με τις αλλαγές που οφείλουμε ως κοινωνία στον εαυτό μας, χρειαζόμαστε επειγόντως και  μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με κοινές πολιτικές, προσανατολισμένες στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα» είπε ο μέχρι πρόσφατα ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ένα δείγμα είναι η πρωτοβουλία που πήραμε ο Σβεν Γκήγκολντ κι εγώ, για φορολόγηση του πλούτου,  κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής και της διαρροής κεφαλαίων από τη Νότια Ευρώπη. Είναι προκλητικό ότι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το 20% του πληθυσμού κατέχει το 85% του συνολικού πλούτου (μάλιστα το 35% του πλούτου ανήκει στο μόλις 1% των πολιτών), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί διεθνώς 4,6 τρις δολάρια δημόσιων πόρων για σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και, έμμεσα, των μεγάλων περιουσιών. Παράλληλα πρέπει να σταματήσει ο φορολογικός ανταγωνισμός υπέρ των επιχειρήσεων: τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι μεταξύ 1993-2009 οι φορολογικοί συντελεστές για τις εταιρίες είχαν μειωθεί κατά 30% στην Ελλάδα, 68,75% στην Ιρλανδία και 33,1% στην Πορτογαλία, τις χώρες δηλαδή του Μηχανισμού Στήριξης. Στην Ελλάδα τα έσοδα από φόρους περιουσίας ήταν το 2010 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% μέσου όρου της Ε.Ε. και 4% της Γαλλίας: αυτό όμως δε δικαιολογεί επιδρομές κατά δικαίων και αδίκων, όπως με τη ΔΕΗ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε προβλέψει την αποτυχία των Μνημονίων, θεωρούμε όμως ότι δε φτάνουν οι διαπιστώσεις. Οι προτάσεις μας για φορολογική μεταρρύθμιση προσπαθούν να υπηρετούν την αλλαγή της ζωής μας στο άμεσο μέλλον και υποβάλλονται προς όλους όσους δεν αρκούνται στα μεγάλα ΝΑΙ ή και τα μεγάλα ΟΧΙ. Η δίκαιη φορολόγηση μπορεί και πρέπει να είναι μέρος της λύσης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωζώνη».
«Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι πρόβλημα ύψους δαπανών, αλλά διαρροής εσόδων και λάθος δημόσιων δαπανών», είπε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές. «Τα τελευταία δύο χρόνια πάρθηκαν αδιέξοδα εισπρακτικά μέτρα, όπως η ουσιαστική κατάσχεση του Πράσινου Ταμείου και το τερατούργημα με το «χαράτσι», με το μηδενικό του αφορολόγητο και τον ενιαίο συντελεστή για φτωχούς και πλούσιους. Οι προτάσεις μας είναι σχεδιασμένες ώστε το βάρος να πέσει κυρίως στις πραγματικά μεγάλες περιουσίες και στις περιουσίες των φοροφυγάδων. Έτσι θα μπορέσουν να επανεξεταστούν τα φορολογικά μέτρα του Μνημονίου, αλλά και η φορολογία στην εργασία. Το κύριο όμως είναι να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση και στην Πράσινη Στροφή, με τη φορολογία να γίνεται πραγματικό οικονομικό εργαλείο ενθάρρυνσης ή αποθάρρυνσης δραστηριοτήτων ανάλογα με τη συνεισφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον. Η αναζήτηση κοινών τόπων σε συγκεκριμένα θέματα με άλλους πολιτικούς χώρους που τονίζουν την ανάγκη για διαφορετική πορεία, είναι για μας πρόκριμα και για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Αδυνατούμε όμως συγκλίνουμε εφ’ όλης της ύλης με δυνάμεις που αμφισβητούν ακόμη και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρα μας».
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.