Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η αξία της πνευματικής αναγέννησης του έθνους μέσω της χριστιανικής παιδείας

Την αξία της πνευματικής αναγέννησης του έθνους μέσω της χριστιανικής παιδείας ως αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση έθεσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή σχετικής ερώτησής του, ο βουλευτής του Νομού Γιώργος Κασαπίδης προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως τα κοινωνικά πλέον φαινόμενα της διαφθοράς, παραοικονομίας και φοροδιαφυγής, αποτελούν απότοκα της πνευματικής κρίσης στην πατρίδα μας και ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά μέχρι σήμερα.
Ο βουλευτής του Νομού επισήμανε προς την Υπουργό Παιδείας πως ο πιο αξιόπιστος τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης των δεινών αυτών της χώρας είναι το πνευματικό μπόλιασμα της κοινωνίας με τις αρχές και αξίες της Ελληνορθόδοξης παράδοσης.
Αυτό μπορεί να γίνει, όπως είπε, με την κάλυψη και παρουσία όσο το δυνατό περισσότερων κενών κληρικών στις ενορίες της ελληνικής περιφέρειας, οι οποίοι και οφείλουν να τονώνουν το ηθικό και πνευματικό φρόνημα των Ελλήνων.
Ο κ. Κασαπίδης πρότεινε επίσης προς την κ. Υπουργό να θεσπίσει πλαίσιο σταθερού διαλόγου του ΥπΠΕΠΘ με τον αρμόδιο Αρχιερέα της Εκκλησίας της Ελλάδος σε θέματα παιδείας και νεολαίας που τυγχάνει μάλιστα να είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος.
Υ.Γ. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του διαλόγου στη Βουλή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Κυρία Υπουργέ, με την απόφαση του Υπουργείου σας την 1.3.2011 εγκρίνατε την πρόσληψη προσωπικού, συνολικά 44.000 νέων υπαλλήλων, για την κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και ιερείς για την κάλυψη των ποιμαντικών αναγκών της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ την ίδια στιγμή έχει αιτηθεί η Ιερά Σύνοδος της χώρας μας θέσεις για την κάλυψη μέρους των αναγκών που υπάρχουν σε όλες τις μητροπόλεις της χώρας. Όπως διαβεβαιώνουν αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, δόθηκαν και οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις εδώ και ένα χρόνο περίπου από τον τότε Υπουργό Οικονομικών για την πλήρωση των αναγκών αυτών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα σύμφωνα με τους ίδιους αρχιερείς δεν έχει προβεί η Κυβέρνηση, ούτε η προηγούμενη ούτε η σημερινή, προς την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού.
Δεδομένου ότι η κάλυψη των αναγκών αυτών δεν προκύπτει από την εκπλήρωση της υπόσχεσης κάποιου Υπουργού της Κυβέρνησης, αλλά κυρίως από την ανάγκη κάλυψης των ποιμαντικών αναγκών της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δεδομένου ότι οι ανάγκες αυτές κατά κύριο λόγο εμφανίζονται σε μητροπόλεις και σε ενορίες της υπαίθρου, κατά κύριο λόγο στα χωριά όπου η Εκκλησία είναι ένα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες της υπαίθρου, για τις κοινότητές μας, τα δημοτικά διαμερίσματα που φθίνουν λόγω και των δημογραφικών προβλημάτων αλλά και της οικονομικής κρίσης και όπου πάνω απ’ όλα είναι ένα σημείο αναφοράς, παρηγοριάς και ελπίδας ο λόγος του Ευαγγελίου, κατέθεσα τη συγκεκριμένη ερώτηση.
Θα ήθελα να μας ενημερώσετε εάν προτίθεστε να προχωρήσετε στην υλοποίηση της υπόσχεσης που δόθηκε για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ή μέρους αυτών -πόσες και με ποιο χρονοδιάγραμμα- και αν προτίθεστε να συνεργαστείτε με τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας σε θέματα παιδείας, που τυγχάνει να είναι ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης από την πατρίδα μας, ο Σεβασμιότατος κύριος Παύλος, ώστε το πρόγραμμα σπουδών στα ελληνικά σχολεία να έχει μία χριστιανική διάσταση, διότι προβλήματα που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και προκύπτουν από χρόνια κοινωνικά φαινόμενα διαφθοράς, παραοικονομίας, φοροδιαφυγής και πάσης φύσεως ανομιών δεν τα έχουμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται, με τη συμβατική μέθοδο. Και όπως λένε άνθρωποι που έχουν εντρυφήσει πάνω σε θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς, αν δεν υπάρχει αυτού του είδους η παιδεία, αυτού του είδους η πνευματική αναγέννηση στο κράτος μας, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):  
Κύριε συνάδελφε, θέσατε δύο θέματα. Όσον αφορά το πρώτο θέμα του διορισμού των κληρικών, όπως ξέρετε, υπάρχει ένα σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα στη δυνατότητα διορισμών σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα. Το πρόβλημα αυτό έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις σε χώρους όπου οι διορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τα χαρακτηριστικά του λειτουργού και ουσιαστικά η θέση τους δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Παραδείγματος χάρη, ένας δάσκαλος που είναι μέσα σε μια αίθουσα δεν μπορεί να αντικατασταθεί από έναν άλλο την ίδια στιγμή. Το ίδιο συμβαίνει και σε χώρους όπως είναι η υγεία, όπως είναι η ασφάλεια του πολίτη. Ο κανόνας ο οποίος συμφωνήθηκε και τηρήθηκε πέρυσι ήταν κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις να υπάρχει μία πρόσληψη. Αυτό συνέβη σε όλους τους χώρους, όπως σας είπα πριν, και σε πολύ ευαίσθητους για τη χώρα μας και για τη λειτουργία μιας πολιτείας, όπως είναι ο χώρος της παιδείας, της υγείας και της προστασίας του πολίτη.
Ποια ήταν η πραγματικότητα πέρυσι στο χώρο του Υπουργείου Παιδείας; Προσελήφθησαν εξακόσιοι εβδομήντα εκπαιδευτικοί. Αυτός ήταν ο συνολικός αριθμός ο οποίος αφορούσε και τις τρεις βαθμίδες και ήταν αντίστοιχος με τον κανόνα τον οποίο σας ανέφερα. Την ίδια στιγμή, ο προσδιορισμός των προβλημάτων και των κενών στο χώρο της Εκκλησίας, όπου και εκεί οι διορισμοί αποφασίζονται με βάση το γενικό κανόνα, απετέλεσε θέμα της Επιτροπής η οποία έχει συσταθεί εδώ και ένα χρόνο με την απόφαση του Πρωθυπουργού τότε, του κ.  Γιώργου Παπανδρέου, και με την προεδρία τη δική μου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου, δύο Μητροπολίτες, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών και εγώ, ώστε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στον αριθμό των δυνατοτήτων που είχε η χώρα για να προχωρήσουμε στο διορισμό στο χώρο της Εκκλησίας. Πέρυσι, λοιπόν, διορίστηκαν με βάση πάλι αυτόν τον κανόνα εκατό ιερείς, εκ των οποίων οι ογδόντα οκτώ στην Εκκλησία της Ελλάδος και οι υπόλοιποι στην Εκκλησία Κρήτης και Νήσων. Ο φετινός προγραμματισμός, για τον οποίος έχει εισηγηθεί και πάλι το Υπουργείο Παιδείας, αφορά τον αριθμό εβδομήντα έξι. Αυτός βασίζεται στην αναλογία ένα προς πέντε που είναι φέτος η αναλογία αυτή και αφορά τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων σε σχέση με τον αριθμό των προσλήψεων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο. Υπάρχει αυτή η επιτροπή, κοινή μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία παρακολουθεί όλα αυτά τα ζητήματα. Η Ιερά Σύνοδος και οι Μητροπολίτες είναι απόλυτα σε γνώση των συνολικότερων προβλημάτων που έχει η ελληνική διοίκηση, κυρίως προβλήματα στελέχωσης.
Θεωρώ ότι κάθε Ιερά Σύνοδος και κάθε Μητρόπολη μπορεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν όσον αφορά την αναδιοργάνωση του χώρου των ενοριών, ώστε να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο υπάρχων αριθμός ιερέων για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας θα σας απαντήσω αμέσως μετά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Κυρία Υπουργέ, όλοι αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσεως. Δεν είναι δυνατόν κάποιος συνάδελφος –είτε εδώ μέσα είτε έξω- να εγείρει παράλογες απαιτήσεις.
Ωστόσο θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, ακολουθώντας αυτή την αναλογία ένα προς πέντε, είναι βέβαιο ότι ήδη οι κενές θέσεις στις ενορίες των Μητροπόλεων της χώρας θα πολλαπλασιαστούν με άλλα πολλά αρνητικά φαινόμενα που σχετίζονται με την αναγέννηση της υπαίθρου, που σήμερα αποτελεί την πιο δυνατή ελπίδα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη στην πατρίδα μας, δεδομένου ότι εκεί εντοπίζονται οι κύριοι και βασικοί πυλώνες και τομείς της μελλοντικής ανάπτυξης της πατρίδας μας, είτε είναι η γεωργία, ο τουρισμός είτε άλλοι φυσικοί πόροι που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.
Πρέπει όμως να υπάρχουν ζωντανές κοινωνίες, που να είναι εμβολιασμένες –το τονίζω ξανά, κυρία Υπουργέ- με το πνεύμα της ελληνορθόδοξης παράδοσης, ακριβώς για να σφυρηλατηθεί ξανά η ελληνική κοινωνία όπως ήταν κάποτε που αντιστεκόταν σε όλα τα ψευτοδιλήμματα της σύγχρονης εποχής, του υλισμού, του ευδαιμονισμού, της υπερκατανάλωσης και όλων αυτών των κοινωνικών συμπεριφορών που μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί υπήρχε διάσταση μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής εκκλησίας.
Μπορούμε και μπορείτε και εσείς, ως επικεφαλής Υπουργός του αρμόδιου Υπουργείου, να εντοπίσετε αυτούς τους φωτισμένους πνευματικούς ηγέτες και να έχετε μια σταθερή συνεργασία μαζί τους. Σας το προτείνω μάλιστα για το συγκεκριμένο Μητροπολίτη, τον οποίο γνωρίζετε και εσείς, τον Σιατίστης Παύλο. Τολμώ να πω ότι αν υπάρχουν λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, σοφοί άνθρωποι στη χώρα, είναι ένας από αυτούς.
Είναι σίγουρο, κυρία Υπουργέ, ότι μόνο όφελος θα δει η πατρίδα μας τώρα που σηματοδοτείται η επανεκκίνηση της οικονομίας και στη συνέχεια πολλών άλλων τομέων στην πατρίδα μας. Αναγκαζόμαστε να πάρουμε σκληρά μέτρα. Αυτά όμως για να πιάσουν τόπο πρέπει να υπάρχει και πνευματικό υπόβαθρο στην ελληνική κοινωνία, ώστε να μην ξανακάνουμε τα ίδια σφάλματα, γιατί τότε θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα.
Το επισημαίνω ξανά και θα ήθελα να το δούμε, ώστε να υπάρχει μια σταθερή συνεργασία ανάμεσα σε εσάς και στον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου για θέματα παιδείας και νεολαίας στην πατρίδα μας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, θα ήθελα να κάνω σαφή δύο πράγματα στα οποία νομίζω ότι συμφωνούμε. Το πρώτο είναι ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας του μέσα από συγκεκριμένες αρχές και αυτές είναι το Κοινοβούλιο και η Κυβέρνηση.
Τα προγράμματα σπουδών, ο τρόπος λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, οι προσλήψεις προσωπικού αφορούν τη λειτουργία της δημοκρατίας, τον τρόπο με τον οποίο εκλέγονται και τα προγράμματα των κομμάτων ή τις αρχές και αξίες μιας κοινωνίας που αποτυπώνονται και στα προγράμματα σπουδών και στον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.
Το δεύτερο είναι ότι βεβαίως υπάρχει συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά στα πλαίσια των διακριτών ρόλων. Το επίπεδο συνεργασίας της πολιτείας και της Εκκλησίας θα έλεγα ότι αποτυπώνεται απολύτως, ιδιαίτερα στον κοινωνικό χώρο.
Γι’ αυτό το λόγο θα σας πω ότι χθες είχαμε στο Υπουργείο Παιδείας μια συνάντηση με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Ελλάδας και με συμμετοχή περίπου εκατό ιερέων, ώστε να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο η συνεργασία μας σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που και η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών και βεβαίως η Εκκλησία πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα επιμέρους προβλήματα.
Όσον αφορά τη συνεργασία με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παύλο, βεβαίως είμαι απολύτως ανοιχτή. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι και θέλω να σας πω ότι η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με την Ιερά Σύνοδο σε θέματα εκκλησιαστικής παιδείας γίνεται με έναν οργανωμένο τρόπο, μέσα από τη συγκεκριμένη και θεσμοθετημένη Επιτροπή όπου η Ιερά Σύνοδος ορίζει τους εκπροσώπους της. Ορίζει τον εκπρόσωπο για θέματα παιδείας, ορίζει τον εκπρόσωπό της και για θέματα διοίκησης και οικονομίας και κάθε φορά, ανάλογα με το θέμα, γίνεται και μία σε βάθος συζήτηση. Τώρα, για παράδειγμα, είναι σε εξέλιξη όλη η συζήτηση για το θέμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, που αφορά από το θέμα του Λυκείου μέχρι το θέμα των εκκλησιαστικών ακαδημιών. Κι είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε σφαιρικά και με στόχο πάντοτε την ποιότητα των σπουδών.
Ως προς αυτήν, λοιπόν, τη συνιστώσα της εκπαίδευσης, που είναι η εκκλησιαστική εκπαίδευση, σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει πολύ οργανωμένη και αποτελεσματική συνεργασία.
Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012   
Δελτίο Τύπου Πολιτικού Γραφείου Γιώργου Κασαπίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.