Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κάλεσμα αγώνα μπροστά στην τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας από τη ΚΝΕ Φλώρινας


Συνάδελφε - συναδέλφισσα.
Τη στιγμή που, εσύ και η οικογένειά σου, έρχεστε αντιμέτωποι: ** Με τα ληστρικά εκκαθαριστικά της Εφορίας. – ** Με την ανεργία και τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές. – ** Με την τραγική κατάσταση στην Υγεία και τα φάρμακα.
Αντιμετωπίζεις ταυτόχρονα και θα αντιμετωπίσεις ακόμα πιο έντονα από τη νέα χρονιά, την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
Η ΚΝΕ σε καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα για το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές, για να μην ματώσουν άλλο οι οικογένειές μας! Να παλέψουμε ενάντια στα αδιέξοδα που δημιουργεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της προηγούμενης και της νέας κυβέρνησης, που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στο λαό και στα παιδιά του για να βγουν κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Τα οικονομικά των σχολών έχουν πιάσει πάτο! Κόβουν συνεχώς δαπάνες από τις σπουδές μας για να μπορούν να ενισχύουν το κεφάλαιο. Αφού «κούρεψαν» τα αποθεματικά των ιδρυμάτων κατά 188 εκατομμύρια ευρώ, αφού μείωσαν τους προϋπολογισμούς τους κατά 60%, αφού έκοψαν άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες για την εκπαίδευση, φέρνοντας τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ στο χείλος του γκρεμού, τώρα απειλούν ότι δεν θα δώσουν ούτε τα ψίχουλα που έχουν απομείνει! Η νέα κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και το υπουργείο Παιδείας εκβιάζουν με διακοπή της χρηματοδότησης από 1η Σεπτέμβρη, αν δεν προχωρήσουν οι εκλογές για τα αντιδραστικά Συμβούλια Διοίκησης και η πλήρης υλοποίηση του νέου νόμου - πλαισίου.
Τις συνέπειες αυτής της άθλιας κατάστασης τις ζεις ήδη. Το επόμενο διάστημα, μια σειρά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε θα γιγαντωθούν πάνω στο έδαφος της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων όπως προειδοποιούν ακόμα και οι διοικήσεις τους.
* Οι περισσότερες λέσχες σίτισης (που, εδώ και χρόνια, τις έχουν παραδώσει σε ιδιώτες) είναι στον αέρα, αφού δεν υπάρχουν κονδύλια για να λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη. Με πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση, αυξάνουν τις προϋποθέσεις για δωρεάν σίτιση, αποκλείοντας χιλιάδες φοιτητές, απειλούν με κόψιμο της δωρεάν σίτισης αν δεν επαρκεί η χρηματοδότηση.
* Οι εστίες, που δεν αρκούν ούτε για «ζήτω», ρημάζουν κάτω από τα συσσωρευμένα προβλήματα και οδηγούνται στο ξεπούλημα ή στο κλείσιμο. [Το ΤΕΙ Φλώρινας, - και γι’ αυτό το λόγο κινητοποιήθηκαν πρόσφατα οι φοιτητές, - ανακοίνωσε στους οικότροφους ότι, πριν ακόμη λήξει η εξεταστική, πρέπει να μαζέψουν τα πράγματά τους και να ξεσπιτωθούν] !!!
* Οι νέες μειώσεις στον αριθμό και στις ώρες των συμβασιούχων ωρομισθίων διδασκόντων, θα οδηγήσουν σε κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο στα ΤΕΙ, σε περισσότερες λίστες αναμονής στα εργαστήρια, σε καθυστέρηση λήψης πτυχίου για τους σπουδαστές.
* Οι απλήρωτες πρακτικές έχουν γίνει καθεστώς και θα γενικευθούν το επόμενο διάστημα.
* Όλο και περισσότερα ιδρύματα αδυνατούν να πληρώσουν για την καθαριότητα και τη συντήρηση των κτιρίων, με συνέπειες στην υγιεινή, στην ασφάλεια και στη λειτουργία τους.
* Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών και των σπουδαστών είναι στον αέρα.
Κανένας να μην υποκύψει στον εκβιασμό του υπουργείου:
«`Η εφαρμόζεται το νόμο-πλαίσιο ή δεν παίρνετε φράγκο»!
Από τη μία απειλούν ότι, αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος, θα κόψουν τη χρηματοδότηση, από την άλλη, ο ίδιος ο νόμος προβλέπει δίδακτρα και αποτελειώνει ότι έχει απομείνει από την δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.
Θέλουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή με το κόστος για να σπουδάσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και να το φορτώσουν στις δικές μας πλάτες.
Θέλουν τις επιχειρήσεις στις σχολές να δίνουν λίγα ψίχουλα για να βγάζουν εκατομμύρια από την κατευθυνόμενη έρευνα και την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας.
Τώρα πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Καμιά αναμονή! Κανένας εφησυχασμός!
>> Άμεση ανάπτυξη της πάλης, από την πρώτη μέρα που θα ξανανοίξουν τα ιδρύματα το Σεπτέμβρη. Κάθε σύλλογος, κάθε έτος και εξάμηνο, κάθε αμφιθέατρο και εργαστήριο να κάνει δική του υπόθεση την οργάνωση του αγώνα.
>> Όλοι για έναν και ένας για όλους! Κανείς φοιτητής δεν μένει μόνος του να αντιμετωπίσει την απόλυση από τη δουλειά, την έξωση από την εστία, τα χρωστούμενα από την πρακτική, το κόψιμο του ρεύματος ή του νερού στο σπίτι, την κατάσχεση, την έλλειψη φαρμάκων κλπ., χωρίς την έμπρακτη συμπαράσταση και κινητοποίηση του συλλόγου, του έτους, του εξαμήνου.
>> Συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομαγαζάτορες, τους αγρότες, τους μαθητές, για να γίνει η μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας υπόθεση όλου του λαού.
Καλούμε κάθε νέο και νέα που σπουδάζει να απαιτήσει:
** Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν».
** Κανείς φοιτητής και καθηγητής στα αντιδραστικά Συμβούλια Διοίκησης, που προορίζονται να εφαρμόσουν τον αντιλαϊκό νέο νόμο - πλαίσιο κατά γράμμα.
** Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Καμία λέσχη σίτισης να μην κλείσει. Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.
** Κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από τις εστίες. Καμιά εστία να μην ξεπουληθεί σε ιδιώτη. Ούτε σκέψη για νοίκια! Σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης.
** Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις. Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ – ΟΤΕ - νερού σε όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
** Ούτε ένα ευρώ για πάσο, μετακίνηση, σημειώσεις, βιβλία, αναλώσιμα.
** Πρακτική άσκηση με μισθό και ασφάλιση στην ευθύνη του ιδρύματος. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
** Μονιμοποίηση συμβασιούχων και εκτάκτων, αύξηση του διδακτικού προσωπικού.
** Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και των ανέργων.
** Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.