Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Καταγγελία του ΠΑΜΕ για τις συνθήκες εργασίας στο χώρο του ορυχείου Αμυνταίου


Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο του Ορυχείου Αμυνταίου (περιοχή Αναργύρων).
Τις εργασίες ανασκαφής έχει αναλάβει η εταιρεία «ΓΑΙΑ» (εταιρεία που δραστηριοποιείται στις εργολαβίες της ΔΕΗ και της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Δήμαρχος Αμυνταίου).
Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τη μεγάλη ανεργία που υπάρχει στην περιοχή και αναγκαζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας: Τα μικτά ημερομίσθια είναι 28,80 ευρώ για παντρεμένους άνω των 25 ετών - 26,18 για ανύπαντρους άνω των 25 - 25,11 για παντρεμένους κάτω των 25 και 22,83 για ανύπαντρους κάτω των 25 (στην πραγματικότητα 23 - 21 - 20 και 18 ευρώ καθαρά αντίστοιχα). – Πολύ κάτω από τις συμβάσεις ακόμα και των οκταμηνιτών και διμηνιτών της ΔΕΗ. – Οι εργαζόμενοι για να πάνε στο χώρο εργασίας κάνουν 15 - 20 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας (η εταιρεία βάζει λεωφορεία μόνο για τους αρχαιολόγους και όχι για τους εργάτες, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πενιχρού μεροκάματου να το ξοδεύουν σε ναύλα), εργάζονται σε συνθήκες πλήρους εντατικοποίησης, σκυμμένοι στα γόνατα επί 8 ώρες, σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, με 38 βαθμούς θερμοκρασία, χωρίς πόσιμο νερό, με ελάχιστες χημικές τουαλέτες που δεν επαρκούν και με συνεχείς ταπεινώσεις και απειλές.
Πολλοί εργαζόμενοι, μη αντέχοντας αυτές τις συνθήκες, σηκώνονται και φεύγουν.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, ξεπερνώντας το φόβο και απειλές, να οργανωθούν στο ταξικό εργατικό κίνημα και να παλέψουν μέσα στο χώρο δουλιάς, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Μέσα από μαζικές διαδικασίες (συνελεύσεις, συσκέψεις, κλπ.) να φτιάξουν επιτροπές αγώνα και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία θα είναι δίπλα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.