Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

«Μνήμες και Πραγματικότητες», μια σπάνια και ξεχωριστή εικαστική έκθεση


Η Φλώρινα έχει κάθε λόγο εφέτος το καλοκαίρι να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε σκεπτόμενου και καλλιεργημένου ανθρώπου. Πρόκειται για μια πόλη, η οποία εκτός του φυσικού της κάλλους, της ξεχωριστής φύσης της και του ιδιαίτερου αστικού της ιστού, (με πολύ ενδιαφέρουσα πολεοδομία και αρχιτεκτονικές απόψεις), διαθέτει παραλλήλως και μια αξιοζήλευτη ιστορία που εμπλουτίζει και αναδεικνύει το ενεργό πολιτιστικό της παρόν. Πόσες άραγε πόλεις και περιοχές στην χώρα μας έχουν το προνόμιο να αριθμούν 10.000 χρόνια ιστορίας και παρουσίας, προ Χριστού μάλιστα;
Τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η έρευνα και η αρχαιολογική σκαπάνη (συστηματικότερη τουλάχιστον από το 5.800 π.Χ.) είναι πολυάριθμα και μοναδικά, κάνοντας αυτόν τον τόπο να κατέχει το κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αφ’ ης στιγμής η κατοίκηση της περιοχής υπήρξε συνεχής, από τότε μέχρι τις μέρες μας. Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι, Τούρκοι έχουν διαμορφώσει ήδη ένα παλίμψηστο παρακαταθηκών και πολιτισμού, με κορυφαία ασφαλώς την χρονιά της απελευθέρωση της πόλης και της ένταξής της στον ελληνικό κορμό.
Εφέτος, η Φλώρινα διανύει την επετειακή χρονιά της απελευθέρωσης και αναγέννησής της (1912-2012), γιορτάζοντας τα 100 της χρόνια! Τα εκατοντάχρονα της νεώτερης ιστορίας και παρουσίας της στον χώρο της ζωτικής προσφοράς της στην κοινωνία, στα γράμματα και στις τέχνες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η πόλη έχει ιδιαιτέρως αναβαθμιστεί ποιοτικά,  με την ίδρυση και λειτουργία εκεί, του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου ήδη από τους φοιτώντες στο Τμήμα αυτό, έχουμε τα πρώτα εξαιρετικά δείγματα, μέσα από τα έργα των αποφοίτων καλλιτεχνών.
Με βάση τα εντυπωσιακά εκφραστικά αποτελέσματα των έργων που έχουν δημιουργήσει οι απόφοιτοί του, δεν θα έπρεπε να παραληφθεί η σημαντική συμβολή και της Εικαστικής Βιβλιοθήκης Φλώρινας: Η Εικαστική Βιβλιοθήκη της Στέγης Φιλοτέχνων Φλώρινας είναι ειδική βιβλιοθήκη τέχνης με μεγαλύτερη ειδίκευση στις εικαστικές τέχνες. Αποσκοπεί κύρια στην υποστήριξη του προγράμματος σπουδών και των διδακτικών και μαθησιακών διαδικασιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και, κυρίως, της εκπαιδευτικής κοινότητας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας. Στοχεύει αφενός στη συνεχή υποστήριξη του ερευνητικού πεδίου των εικαστικών τεχνών και αφετέρου στην παροχή περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών στους φοιτητές όλων των Τμημάτων του Π.Δ.Μ, αλλά και γενικότερα στους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Τον εφετινό Αύγουστο μαζί με τον καθιερωμένο θεσμό «Πρέσπεια 2012» που λειτουργεί με εντυπωσιακή επιτυχία κι εφέτος, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται μια ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση, ως προς τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Σ’  αυτήν την επιτυχία, συμβάλλει ενεργά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Στέγη Φιλοτέχνων) Φλώρινας, ως ζωντανά δραστήριος και ουσιαστικός πνεύμονας  πολιτισμού.
Με θέμα/τίτλο «Μνήμες και Πραγματικότητες» το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Στέγη Φιλοτέχνων) Φλώρινας συνδιοργανώνει μαζί με την Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» μια σπάνια και ξεχωριστή εικαστική έκθεση, αποτελούμενη από έργα (ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής) που δημιούργησαν καθηγητές και διδάσκοντες των Σχολών Καλών Τεχνών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Φλώρινας, μαζί και με άλλους ταλαντούχους καλλιτέχνες.
Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί και να έρθει σε άμεση επαφή με μια πλειάδα σπάνιων έργων και μάλιστα αντιπροσωπευτικών, όλων των ιδιωμάτων και τεχνοτροπιών που απαρτίζουν το «γίγνεσθαι» της εικαστικής και πολύμορφης αυτής παρουσίας στον τόπο μας. Το υψηλό σε ποιότητες επίπεδο, οι ποικίλες αισθητικές του παράμετροι, καθώς και οι σύγχρονοι προβληματισμοί που ενσωματώνονται στα γεμάτα στοχασμό και φαντασία παρουσιαζόμενα έργα, διαμορφώνουν ένα είδος «κιβωτού», η οποία συνεχίζει το πολιτιστικό της ταξίδι, αποδεικνύοντας πως η χώρα μας διαθέτει ένα αξιοζήλευτο καλλιτεχνικό δυναμικό, που εγγυάται όχι μόνον την πνευματική μας επιβίωση στο παρόν, αλλά θέτει ταυτοχρόνως τις βάσεις και για ένα ενθαρρυντικά γόνιμο μέλλον.
Η Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» μας εκπλήσσει ευχάριστα για ακόμα μια φορά, με τις πρωτοβουλίες της.
Μέχρι σήμερα, την γνωρίζουμε να δραστηριοποιείται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, όπου στον χώρο της πραγματοποιούνται πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις νεότερων και σύγχρονων καλλιτεχνών, τους οποίους η Αίθουσα επιλέγει και αναδεικνύει. Εφέτος το καλοκαίρι, αποφασίζει και υλοποιεί μια παράλληλη πολιτιστική αποκέντρωση, στη Φλώρινα, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε μια πόλη που την έχει απόλυτη ανάγκη, καθώς πολυδύναμα έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει δυναμικά να αναπτύσσεται.
Είναι απαραίτητο να αναφερθεί, κατ’ αρχάς, πόσο άρτια αισθητικά έγινε η διευθέτηση των έργων στους διατιθέμενους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (κτίριο Εξάρχου) Φλώρινας, από την διευθύντρια της Αίθουσας Τέχνης “Καπλανών 5” κ. Νίκη Βλασσιώτου – Παπαδάκη.
Πρόκειται για έργα καλλιτεχνών, άλλοτε παλαιότερα φιλοτεχνημένα, άλλοτε καινούρια & πρωτοπαρουσιαζόμενα, αλλά όλα χαρακτηριστικά του ύφους και της «γραφής» των δημιουργών τους, η οποία εμπλουτίζεται και συνεχώς εξελίσσεται.
Ο θεατής αντικρύζει μικρότερα ή μεγαλύτερα σε μέγεθος έργα, που αξιοποιούν και αναδεικνύουν το σύγχρονο παραστατικό ιδίωμα. Κάποια έργα συνδιαλέγονται εκθεσιακά με άλλα εξπρεσσιονιστικών, μετακυβιστικών, αφαιρετικών και εννοιολογικών ιδιωμάτων, μέσα από το έντονο ενδιαφέρον που η συμπαράθεσή τους προκαλεί στον θεατή, προκειμένου ο ίδιος εν τέλει αυτενεργώντας να συμμετάσχει, καθώς αναζητεί την διαδραστική ή την κρυμμένη τους «φιλοσοφία», η οποία αφορά την ζωή και τους αναφυόμενους σχετικούς στοχασμούς.
Ο θεατής δεν έχει, λοιπόν, παρά να επισκεφθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, χώρο, στον οποίο μια μεγάλη και αξιόλογη από κάθε άποψη ομάδα καλλιτεχνών έδωσε το παρόν της.
Της Αθηνάς Σχινά,
Κριτικού & Ιστορικού Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.