Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Προτάσεις Δήμου Αμυνταίου για λαθροϋλοτομία



Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28-9-2012 στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Καστοριά, με θέμα την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθραίας υλοτομίας.
Στη σύσκεψη προέδρευσε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης. Συμμετείχαν η βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ, κ. Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πασχάλης Χαρούμενος, εκπρόσωποι των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, ο Δ/ντης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι των Δ/νσεων Δασών των Περιφερειακών Ενοτήτων και εκπρόσωποι δασικών συνεταιρισμών.
Στην ευρεία συζήτηση που ακολούθησε την οποία συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, διαπιστώθηκε ότι η έξαρση της λαθραίας υλοτομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και την στροφή των κατοίκων στη θέρμανση με καυσόξυλα. Η λαθραία υλοτομία διακρίνεται στην υλοτομία από Αλβανούς οι οποίοι διέρχονται παράνομα την μεθόριο και υλοτομούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας, στην υλοτομία για εμπορία και στην υλοτομία των κατοίκων για τις ατομικές τους ανάγκες.
Από πλευράς του Δήμου Αμυνταίου που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο, κ. Βολιώτη Αργύριο κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:
1.                  Αύξηση της ποσότητας καυσόξυλων που διατίθεται στους κατοίκους για ατομικές ανάγκες.
2.                  Δυνατότητα συλλογής ξερών καυσόξυλων και υπολειμμάτων υλοτομίας από τους κατοίκους άνευ αδείας εντός καθορισμένων περιόδων και παρουσία δασικού υπαλλήλου.
3.                  Μεγαλύτερη δυνατότητα υλοτομίας από τους αγρούς.
Οι δυο πρώτες προτάσεις αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και τον Δ/ντη Δασών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, ενώ για την υλοτομία από τους αγρούς ο Δ/ντης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας διευκρίνισε ότι δίδονται άδειες βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
Ιδιαίτερα για την αύξηση ποσότητας καυσόξυλων που διατίθενται στους κατοίκους για ατομικές ανάγκες ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.
Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι μέσα στους στόχους του Δήμου Αμυνταίου είναι η διάθεση  εάν είναι δυνατόν του συνόλου της παραγωγής καυσόξυλων από τα δάση που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου (Δημοτικό και Δημόσιο) στη χαμηλότερη δυνατή τιμή χωρίς να παρεμβαίνουν μεσάζοντες και έμποροι, εξαιτίας των οποίων οι τιμές των καυσόξυλων εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη.
Αμύνταιο, 2 Οκτωβρίου 2012
Γραφείο Τύπου
Δήμου Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.